ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Tις διακοπές διαδέχονται οι υποχρεώσεις και οι στιγμές χαλάρωσης δίνουν τη θέση τους στο άγχος και στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Η επιστροφή στη ρουτίνα είναι η πιο δύσκολη στιγμή του καλοκαιριού, οπότε και κάθε ελπίδα για διακοπές δείχνει να απομακρύνεται από τον ορίζοντα και η προσγείωση κάθε άλλο παρά ομαλή είναι. Μία ακόμα δυσάρεστη συνέπεια για μια κατά τα άλλα ανέμελη ομάδα, αυτή των φοιτητών, είναι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου που φροντίζει η επαναφορά στην πραγματικότητα να γίνει άμεσα και καθόλου μα καθόλου ανώδυνα αφού ναι μεν είναι η σωτήρια ευκαιρία να σώσεις τα <<μαθηματάκια >> που έχουν μείνει λίγο πίσω αλλά εκτός από τις παλιές αμαρτίες του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου που θα έρθουν στο προσκήνιο, θα πρέπει να πάρεις και τη δύσκολη απόφαση να ανοίξεις για τα καλά τα βιβλία σου και να στρωθείς στη δουλειά. Επομένως, ένας οδηγός επιβίωσης (και αισιοδοξίας) είναι τουλάχιστον απαραίτητος.

exetastikh

Βήμα 1ο : Συγκέντρωσε το μυαλό σου. Η αλήθεια είναι ότι όσο όμορφα πέρασες το καλοκαίρι σου και όσο πιο πολύ χαλάρωσες τόσο  πιο δύσκολο είναι όλα αυτά να τα απαρνηθείς και να επιστρέψεις στη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις που αυτή συνεπάγεται. Το μυαλό ακόμα τρέχει σε παραλίες και βόλτες αλλά πρέπει να το φέρεις εκεί που πρέπει, στο διαμέρισμα, στο δωμάτιο σου και σίγουρα στο γραφείο σου. Σκέψου ότι ξεκουράστηκες ,άδειασες, έστω και για λίγο, από άγχος και υποχρεώσεις, γέμισες μπαταρίες και τώρα είσαι έτοιμος να πέσεις πάλι στον αγώνα. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να εστιάσεις στο στόχο σου με διάθεση και ενέργεια και να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βήμα 2ο : Συγκέντρωσε το απαραίτητο υλικό για τις εξετάσεις σου. Το καλοκαίρι εκτός από το μυαλό σου σίγουρα σκόρπισαν οι σημειώσεις και τα βιβλία σου. Καιρός, λοιπόν, να τα μαζέψεις και να τα οργανώσεις. Ανάλογα με το πρόγραμμα και τη βαρύτητα των μαθημάτων ξεκίνα να τα ταξινομείς και να τα διαβάζεις ώστε να είσαι έτοιμος για την τελική επανάληψη και να καλύψεις τυχόν <<αναποδιές>> του προγράμματος των εξετάσεων. Μόλις τακτοποιήσεις το υλικό που θα πρέπει να διαβάσεις, ένα δύσκολο κομμάτι του προγραμματισμού θα έχει φύγει και αυτό που μένει είναι να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου και να πιάσεις δουλειά.

Βήμα 3ο : ‘Oπως προείπαμε, οργάνωσε σωστά το χρόνο σου. Είναι το α και το ω του επιθυμητού αποτελέσματος το να μοιράσεις σωστά το χρόνο σου και να ανταποκριθείς με τον καλύτερο τρόπο στην καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της. Φτιάξε το πρόγραμμα σου έτσι ώστε να κοιμάσαι τόσες ώρες όσες σου είναι απαραίτητες για να ξεκουράσεις το μυαλό σου, να τρέχεις την ύλη που πρέπει  και να ξεκλέβεις και χρόνο για τα διαλειμματάκια που είναι απαραίτητα μέσα στη μέρα. Μην ξεχνάς πως δε μετράει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα για το διάβασμα, οπότε το να διαβάζει ατελείωτες ώρες χωρίς παύση και να πιέζεις τον εαυτό σου δε θα φέρει πάντα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο Σεπτέμβριος μπορεί να σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού, είναι όμως και η αρχή μιας νέας σεζόν, η επανεκκίνηση της καθημερινότητας μέσα στην οποία ζούμε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής μας, την οποία μοιραζόμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους και στην οποία αναπτύσσουμε την προσωπικότητα μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο μέσα από τους τομείς στους οποίους ο καθένας μας ξεχωριστά δραστηριοποιείται. Κάτι τελειώνει λοιπόν και κάτι άλλο αρχίζει. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή, πείσμα και θετική διάθεση.

Όπως και να έχει, τίποτα δεν κρατάει για πάντα… ούτε η εξεταστική!

Ελένη Παπαϊωάννου