Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Ως  παγκόσμιος εορτασμός καθιερώθηκε το 1990 από την Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους από όλα τα κράτη της γης και τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έτσι η παγκόσμια κοινότητα, δύο χρόνια αργότερα από την Σύνοδο Κορυφής, καθιέρωσε μία εβδομάδα του Αυγούστου ως παγκόσμια γιορτή του μητρικού θηλασμού αν και στην Ελλάδα τιμάται τον Νοέμβριο.

Δραστηριοποιήθηκαν από τότε πολυάριθμες  οργανώσεις και σήμερα με την υποστήριξη από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τη UNICEF πραγματοποιείται μία συνεχής ενημέρωση ως προς την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού και των κινδύνων στην αντικατάσταση του βρεφικού γάλατος από αυτά του εμπορίου.

WABA

To κέντρο του λογότυπου απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης. Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία στην ανατροφή- τον πυρήνα μιας επιτυχημένης συνεργασίας. Η μπλε γραμμή γύρω από την τριάδα αναφέρεται στον Στόχο 17 των ΣΑΑ που προσκαλεί σε πολυεπίπεδη συνεργασία και στηρίζεται σε πολλές διαφορετικές συνεργασίες για την υποστήριξη της καμπάνιας μας για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το κενό στη γραμμή που ενώνει την τριάδα με το υπόλοιπο λογότυπο τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που χρειάζεται να γίνουν για την υποστήριξη του θηλασμού κι ότι μόνο μαζί μπορούμε να επιτύχουμε παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη – μέσα από τη συνεργασία.  Το λογότυπο σχεδιάστηκε από τον Ammar Khalifa όπως ζητήθηκε από την WABA, η οποία κατέχει και τα πνευματικά δικαιώματα

Τί είναι όμως αυτό που γιορτάζουμε, ο θηλασμός;  

 Στην ” μητρική γλώσσα” θηλασμός σημαίνει επικοινωνία. Είναι επαφή, είναι ένδειξη αγάπης,  προστασίας και εμπιστοσύνης  μεταξύ των δύο αυτών ψυχών, μητέρας και βρέφους,  που ζουν μαζί για εννέα μήνες. Είναι η αρχή μίας αμφίδρομης σχέσης που κρατά για χρόνια και τα θεμέλιά της ξεκινούν από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού μέσω ανάπτυξης των νοητικών και γνωστικών ικανοτήτων του.

Το 90% των μητέρων αρχίζει το θηλασμό στο μαιευτήριο όμως μέχρι τον 4ο μήνα περίπου τα 2/3 έχουν δώσει συμπλήρωμα ή διακόπτουν το θηλασμό ενώ γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι το μητρικό γάλα είναι είναι η φυσικότερη άρα η καταλληλότερη τροφή για το μωρό τους.

στόχοι 2018

 Τα οφέλη του μητρικού γάλατος για το βρέφος ποικίλουν.

Μερικά μόνο από αυτά είναι:

  • Τα αντισώματα που προσφέρει  για την σωστή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η προστασία από πολλές πιθανές ασθένειες και λοιμώξεις όπως  γαστρεντερίτιδες, μολύνσεις του αναπνευστικού, ουρολοιμώξεις, αλλεργίες.
  • Οι ορμόνες που περιέχει για τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους.
  • Ενώ προάγει την ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου.

μητρικος θηλασμός

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν όλες οι γυναίκες να ενημερωθούν προς όφελος των παιδιών τους και να τιμούν αυτή την εβδομάδα ως θηλάζουσες μητέρες. Η ενημέρωση αυτή προσφέρεται μέσα από τις πολλές γιορτινές συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε τέτοια εβδομάδα.

Για οποιαδήποτε περεταίρω ενημέρωσή σας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mitrikosthilasmos.com και στο www.lllgreece.org.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού στον χώρο διεξαγωγής των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις για τον μητρικό θηλασμό, ως εξής:

-τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 12:00.

Παράλληλα, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μαιών-Μαιευτών Λάρισας θα πραγματοποιούν ενημερώσεις και διανομή έντυπου υλικού σχετικά με τον μητρικό θηλασμό.

Επίσης, βιωματικό σεμινάριο με σκοπό την ενθάρρυνση και ενίσχυση του θηλασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου από τις 11:00 έως τις 12:00 στον ίδιο χώρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας για στήριξη στον Μητρικό Θηλασμό: 2413-506.290.

Χρόνια πολλά σε όλες τις θηλάζουσες μητέρες!

Βούλα Κ.

Leave a Reply