Tα 10 ωραιότερα της Ευρώπης

Με πρωτοβουλία της Europark Ομοσπονδίας των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου η ομορφιά του πράσινου φυσικού τόπου και φυσικού οξυγόνου που είναι τα δύο πολυτιμότερα αγαθά που προσφέρει ένα τέτοιο έργο. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία αλλά ταυτίζεται με τα πρώτα 4 Εθνικά Πάρκα που κατασκευάστηκαν στην Σουηδία το 1909 και με αφορμή την ημέρα αυτή ταξιδεύουμε στα ομορφότερα Πάρκα της Ευρώπης έτσι όπως αυτά αναδείχτηκαν από το The Ecologists πριν από 3 χρόνια.

 

Εθνικό Πάρκο Dartmoor, Βρετανία

Προστατεύεται από το 1951 και τα τρομακτικά μονοπάτια του μαζί με τη μεγαλειώδη έκτασή του έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών συγγραφέων όπως της Agatha Cristie. Ο σπάνιος βιότοπος που διαθέτει φιλοξενεί πολλά θηλαστικά και πάνω από 3 χιλιάδες πόνι και είναι αξιοθέατο που πρέπει να δει κανείς αν επισκεφτεί τους νοτιοδυτικούς προορισμούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Dartmoor.freeminds.gr

Εθνικό Πάρκο της Σαξονικής Ελβετίας

Στο ανατολικότερο κρατίδιο της Γερμανίας, την Σαξονία βρίσκεται ένας επίγειος παράδεισος μοναδικός στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού ο επισκέπτης θα γνωρίσει ένα πρωτόγνωρο τοπίο από την Κριτιδική περίοδο-την πιο πρόσφατη περίοδο του Μεσοζωικού αιώνα- με πολλά φαράγγια, βουνά, βραχώδεις σχηματισμούς και κοιλάδες που ανάμεσά τους κρύβουν σπάνια πλέον ζώα όπως ο μπούφος, η βίδρα και ο μυωξός.

germany.freeminds.gr

 

Abruzzo National Park, Ιταλία

Σχεδόν μόνο δύο ώρες μακριά από τη Ρώμη το φυσικό αυτό τοπίο εδώ και 20 χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για κάθε γούστο επισκέπτη και σε αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει τον σπάνιο βασιλικό αετό, την αρκούδα των Απεννίνων και τον άγριο λύγκα.

italy.freeminds.gr

 

Εθνικό Πάρκο Ολύμπου

Στο κέντρο ακριβώς του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδος περιλαμβάνει τις ψηλές κορυφές και τις βόρειες πλαγιές του βουνού με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο εθνικός δρυμός ιδρύθηκε το 1830 και 40 χρόνια μετά κηρύχθηκε από την UNESCO “Απόθεμα της βιόσφαιρας-Biosphere Reserve”.  Από τα ενδημικά είδη του δρυμού παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον το είδος Jankea helreichii, που αποτελεί λείψανο της παγετωνικής περιόδου. Έχουν καταγραφεί  32 είδη θηλαστικών και 108 είδη πτηνών με σπάνια είδη αυτό του αγριόγιδου και του χρυσαετού ενώ ο δρυμός είναι διάσημος και για μεγάλο αριθμό πεταλούδων και ερπετών.

olymbus.freeminds.gr

 

Cíes Islands National Park, Ισπανία

Αποτελείται από μία σύνθεση τριών νησιών με τα ονόματα Illa de Monteagudo, Illa do Faro και Illa do San Martiño και βρίσκεται λίγο μετά από τις ακτές της Γαλικίας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ήταν γνωστό καταφύγιο πολλών πειρατών για αιώνες ωστόσο πλέον συστήνεται ως η Καραϊβική της Ευρώπης και υπόσχεται άμεση ικανοποίηση του επισκέπτη της.

spain.freeminds.gr

 

Εθνικό Πάρκο Cévennes, Γαλλία

Στη νοτιότερη περιοχή της Γαλλίας πάνω από τον Μονπελιέ και τη Μασσαλία βρίσκεται ο πράσινος πλούτος του εθνικού πάρκου της χώρας με έτος ίδρυσης το 1970. Η διάσημη σπηλιά Aven Armand ανακαλύφθηκε το 1897 και είναι ανοιχτή προς το κοινό από το 1927 ενώ υπάρχουν και διάσπαρτα μεσαιωνικά χωριά και πόλεις, όπως ο όμορφος οικισμός Florac.

france.freeminds.gr

 

Εθνικό Πάρκο Teide, Τενερίφη

Το Εθνικό Πάρκο της Τενερίφης αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2007 αν και έχει κηρυχθεί εθνικό πάρκο ήδη από το 1954. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου καλύπτεται από το ηφαίστειο Teide δεν ευνοεί πολλά είδη ζώων να ζήσουν, στην κορυφή του ηφαιστείου υπάρχει το παρατηρητήριο του Teide που μπορεί κανείς μέσω των τηλεσκοπίων να θαυμάσει όλη την περιοχή.

teide-tenerifi.freeminds.gr

 

Εθνικό Πάρκο Sarek, Σουηδία 

Ένα από τα αρχαιότερα πάρκα της Ευρώπης βρίσκεται βόρεια της Σουηδίας και σε αυτό δεσπόζει ποταμός Rapa River που ρέει μέσα από οροσειρές και στενές κοιλάδες και εκτείνεται έως και 75 χιλιόμετρα από τις πηγές του φτάνοντας στους παγετώνες Sarektjåkkå στην είσοδο της λίμνης Laitaure. Ένα τοπίο που αξίζει να δει κάθε άνθρωπος που επισκέπτεται την Σκανδιναβία.

sarek.sweden.freeminds.gr

 

Εθνικό Πάρκο Vysoke Tatry, Σλοβακία

Το ωραιότερο και αρχαιότερο από τα 9 εθνικά πάρκα της χώρας το οποίο βρίσκεται στην κεντρική βόρεια πλευρά και προστατεύει ένα μεγάλο αριθμό ζώων υπό εξαφάνιση συμπεριλαμβανομένου και του σπάνιου είδους βοοειδών Tatra Chamois ενώ περιλαμβάνει επιπλέον και 300 σπηλιές στις οποίες ζουν 115 διαφορετικά είδη πτηνών.

slovakia.freeminds.gr

 

Swiss National Park, Άλπεις

Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε κάτι από το απέραντο εθνικό πάρκο των Άλπεων αυτό θα ήταν σίγουρα η κοιλάδα Lauterbrunnen. Το όνομα της σημαίνει “πολλές πηγές” κάτι που την χαρακτηρίζει αφού αποτελείται από 72 καταρράκτες. Εκεί βρίσκεται και ο μοναδικός παγωμένος καταρράκτης της Ευρώπης που είναι προσβάσιμος μέσα από το εσωτερικό ενός βουνού.

swissnationalpark.freeminds.gr

 

Β.Κ.