ΕΠΙΘΥΜΩ-ΜΠΟΡΩ-ΠΡΑΤΤΩ

 

freeminds
Σου χαρίζω. Μου δωρίζεις. Δίνω. Παίρνω. Προσφέρω δίχως να απαιτώ. Έχω προσδοκίες και πορεύομαι. Βοηθώ και μαθαίνω να συνυπάρχω.

Ρήματα. Στην πλειοψηφία ενεργητικά. Έτσι όπως αρμόζει να είμαστε, εφ’ όσον οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν. Όπου δυνάμεις, σημειώστε σωματικές και πνευματικές-ψυχικές. Οι οικονομικές είναι ένας αστάθμητος παράγων που στην παρούσα ανάλυση της πλανόδιας σκέψης μου παίζει ρόλο μόνο εάν ισοδυναμεί με καταστάσεις που εμπλέκουν κίνδυνο επιβίωσης.

Εθελοντισμός, προσφορά, μέλη μιας κοινότητας, μιας μικρογραφίας της κοινωνίας. Ώρες αμέτρητες ξοδεμένες στο διαδίκτυο, τους ατελείωτους καφέδες, τις κουβέντες τύπου «κλαίω τη μοίρα μου» αλλά κατά τ’ άλλα μένω πεισματικά αδρανής. Δεν απαρνούμαι τη χαρά της χαλάρωσης, μα αντιλέγω στο εξής: Κάτι από το περίσσευμα του χρόνου, της ενέργειας, των υλικών ή μη αγαθών, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να συνεισφέρουμε σε όσους έχουν ανάγκη, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τις δικές μας ανησυχίες.

Να ανακυκλώσουμε, να δώσουμε ρούχα που χρόνια μένουν αφόρετα σε συλλόγους πολυτέκνων, οργανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες για παιδιά και απόρους. Να μην πετάμε ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο στα χέρια όσων έχουν ανάγκη.

Όπου μπορούμε να είμαστε παρών. Σε εκδηλώσεις κι ενέργειες, σε μαραθώνιους και πράξεις αγάπης. Να αγαπάμε έμπρακτα τον εαυτό μας, όσους κι ό,τι μας περιβάλλει.

Να προσπαθούμε. Σε κάθε μας βήμα και να μη το βάζουμε κάτω. Κι αν αποτύχουμε, να δίνουμε στην προσπάθεια την αξία που της αρμόζει και να απολαμβάνουμε το ταξίδι στην ονειρεμένη Ιθάκη.

Ζω σε μια πόλη του Βορρά. Την όμορφη Βέροια. Όπου κι αν βρισκόμαστε έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε όμορφα πράγματα.

Αυτό τον καιρό, γνωστό καφέ της πόλης συγκεντρώνει ρούχα, τα οποία, μετέπειτα, θα πωληθούν σε συμβολικές τιμές και τα έσοδα θα διατεθούν στην «Πρωτοβουλία για το παιδί».

Ακόμα ένα όμορφο γεγονός θα λάβει χώρα στις 13 Δεκέμβρη. Ο 4ος Φιλίππειος Δρόμος.  Ένας ιστορικός, φιλανθρωπικός δρόμος! Μια διαδρομή 14,6 χμ. που θα ξεκινήσει  από τους Βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και θα καταλήξει στο δημαρχείο της πόλης μας. Η συμμετοχή ανέρχεται στα πέντε ευρώ και τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

veroia_ethelontismos

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές οι εκδηλώσεις θα πληθαίνουν.. Το  πνεύμα των ημερών μπορεί να μας ακολουθεί κάθε στιγμή. Κι όταν θέλουμε να τα παρατήσουμε, ας αψηφήσουμε τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές κι ας συνεχίσουμε.

Μπορούμε – αρκεί να το θέλουμε- να είμαστε ενεργοί πολίτες, να είμαστε εκεί για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό.. Να χαμογελάμε με τα χαμόγελα των άλλων.. Τόσο απλά..

Γκασνάκη Άννα

Leave a Reply