5 Λόγοι για να ξεκινήσεις εθελοντισμό

Σε μια εποχή που τίποτα δεν παρέχεται αφιλοκερδώς ακόμη και η πρόθεση να προσφέρει κανείς μέρος των πνευματικών ή υλικών εφοδίων του φαντάζει συχνά ιδεαλιστική αν όχι ανόητη. Ωστόσο ακριβώς επειδή η αλληλεγγύη επιβιώνει σε χαλεπούς καιρούς υπάρχουν πάντα ανάμεσά μας εκείνοι που παραμένουν “ιδεαλιστές”. Βέβαια για να αποφευχθεί η διάθεση εξιδανίκευσης πρέπει να επισημανθεί οτι τα κίνητρα του εθελοντισμού δεν είναι πάντα ιδεαλιστικά. Ο εθελοντισμός καλύπτει μια μεγάλη εμβέλεια ενδιαφερόντων ενώ μπορεί να ασκείται ατομικά ή και ομαδικά, εμπρόθετα ή όχι. Σε κάθε περίπτωση θα ενισχύσει το δυναμικό των εμπειριών μας κάποιες από τις οποίες μπορεί να μείνουν και αλησμόνητες.

εθελοντισμός
Ενδεικτικά πέντε λόγοι για να αναμειχθεί κανείς με εθελοντικές δραστηριότητες είναι οι εξής:

  1. Ο προφανέστερος και ιεραρχικά πιο σημαίνων λόγος είναι φυσικά η προσφορά κάθε είδους, υλική, συναισθηματική, χειρονακτική, πνευματική. Καθένας μπορεί να προσφέρει κάτι από αυτά που έχει και καθένας έχει κάτι που μπορεί να προσφέρει συγχρόνως. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες εφόσον αποφασίσει κανείς και έχει τη διάθεση να δώσει κάτι δικό του. Η αξία της προσφοράς δεν εκτιμάται βάσει την ποσότητας αλλά βάσει της συναισθηματικής βαρύτητας της ίδιας της πρόθεσης. Άλλωστε και ο χρόνος που αφιερώνεται είναι πολύτιμος.
  1.   Αν λοιπόν ο ελεύθερος χρόνος σου δεν είναι πια πολυτέλεια ο εθελοντισμός είναι από τους καλύτερους τρόπους για να τον αξιοποιήσεις. Και αν ακόμη είναι πολυτέλεια, ο εθελοντισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τον αναβαθμίσεις περισσότερο. Ελεύθερος χρόνος δεν είναι αποκλειστικά ο κενός χρόνος αλλά και αυτός που μπορεί να καταναλωθεί ποιοτικά χαρίζοντάς σου ζωτικές ανάσες και αποθέματα ενέργειας. Η χρονική στιγμή μπορεί να μην είναι ποτέ η κατάλληλη για να ξεκινήσουμε κάτι νέο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ζούμε όσο το δυνατόν πληρέστερα την παρούσα στιγμή.
  2.   Επειδή δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βιώνουμε έντονα την πραγματικότητα από το να μοιραζόμαστε συναισθήματα, ο εθελοντισμός δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να εμπλουτιστεί και το συναισθηματικό μας φορτίο. Συναισθήματα κερδίζει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων που δημιουργούνται από τη συνεργασία, κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του αλλά και μέσω των ορατών αποτελεσμάτων του έργου του. 
  1.     Η συνεργασία συνεπώς δεν θα είχε την ίδια αξία χωρίς την καλλιέργεια δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις. Αυτή είναι μια συνθήκη ιδεατή αλλά και εύκολα υλοποιήσιμη αφού σε πλαίσια όπου ευδοκιμεί ένας κοινός στόχος συνοδευόμενος από ανιδιοτέλεια είναι φυσικό να αναδυθούν φιλικά αισθήματα. Επιπλέον η αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα είναι πηγή ασφάλειας, ανανέωσης και ζωτικότητας για την καθημερινότητά μας.    
  1.   Τελικά τα οφέλη που αποκομίζουμε για τον εαυτό μας απαριθμούνται περισσότερο όπως γίνεται αισθητό από τα προαναφερθέντα και αυτό γιατί ο εθελοντισμός πλουτίζει το απόθεμα των εμπειριών μας και διευρύνει τους ορίζοντες οδηγώντας τη γνώση και τις ικανότητές μας σε νέες κατευθύνσεις. Είναι μια διαδικασία που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής ευεργετικά προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην αυτοβελτίωσή μας.

ethelontismos

  Η δύναμη του εθελοντισμού δεν περιορίζεται βέβαια στις πέντε θέσεις που προηγήθηκαν. Ο καλύτερος τρόπος για να τη βιώσει κανείς είναι η καλή διάθεση και ο καλύτερος τρόπος για να τη διαπιστώσει είναι  η κινητοποίηση..

Μαρία Χαμηλάκη