Πρόσωπα: Πάμπλο Εσκομπάρ ο εγκληματίας που έγινε σήριαλ

Ένας από τους πλουσιότερους και διασημότερους εγκληματίες που πέρασαν ποτέ από τους φακέλους του FBI, ο “βασιλιάς της κοκαΐνης” που ακούει στο όνομα Πάμπλο Εσκομπάρέγινε όχι μόνο σύμβολο ολόκληρης της λατινικής Αμερικής για τα κατορθώματά του αλλά και 10 χρόνια μετά τον θάνατό του εξακολουθεί να είναι ένα viral που μετατράπηκε σε σειρά-παρακαλώ δύο στον αριθμό-με υψηλούς αριθμούς τηλεθέασης παγκοsμίως.

pabloescobar-freeminds-gr

Ο Πάμπλο Εμίλιο Γαβιρίλια Εσκομπάρ γεννήθηκε το 1949 σε ένα φτωχό προάστιο του Μεντεγίν της Κολομβίας, από πατέρα αγρότη και μητέρα δασκάλα. Όνειρό του, όσο παράδοξο κι αν είναι, ήταν να ασχοληθεί με τις επιστήμες. Ύστερα όμως από πολλές αποτυχίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση και επικίνδυνες παρέες ο Πάμπλο βρήκε διέξοδο σε παράνομες δραστηριότητες και σε ηλικία μόλις 20 ετών κατέληξε να πουλάει παράνομα τσιγάρα από το εύκολα αναπτυγμένο λαθρεμπόριο της λατινικής Αμερικής που δεν τον δυσκόλεψε καθόλου. Σε ελάχιστον χρονικό διάστημα τα τσιγάρα έγιναν ναρκωτικές ουσίες και ο Πάμπλο στα 32 του χρόνια έβγαζε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα. Αυτά τα εκατομμύρια στην δεκαετία του 1980 ανέβασαν τον Εσκομπάρ πρώτο στη λίστα των πλουσιότερων παγκοσμίως καταζητούμενων που πέρασαν ποτέ από αυτόν τον πλανήτη.

escobar-pabloid-freeminds-gr

 Η αρχή της μεγάλης παράνομης ζωής έγινε το 1970, όταν ο Πάμπλο μαζί με τον αδερφό του μπήκαν για τα καλά στην “μαύρη αγορά” με την είσοδό τους στο καρτέλ του Μεντεγίν. Μία τεράστια εγκληματική οργάνωση γύρω από το μεγαλύτερο δίκτυο ναρκωτικών της Αμερικής. Η συμμορία ιδρύθηκε το 1976 από τους αδελφούς Οτσόα Βάσκες και ολοκληρώθηκε με τον εγκέφαλο Πάμπλο Εσκομπάρ. Το 1980 η ζήτηση για κοκαΐvη στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκε δραματικά και φυσικά το καρτέλ του Πάμπλο δεν θα μπορούσε να λείπει. Διακινούσε, ανενόχλητος, 15 περίπου τόνους την ημέρα μόνο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχοντας το 80% του παγκόσμιου εμπορίου κοκαΐνης.

pablo-escobar-1

Ο Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ όμως, δεν είναι γνωστός μόνο για το εμπόριο ναρκωτικών, αφού παραλίγο έφτασε να οδηγήσει και πολιτικά ολόκληρη την Κολομβία. Όταν βέβαια έχεις φτάσει στο σημείο να έχεις περισσότερα λεφτά από όσα μπορείς να κρύψεις να διαχειριστείς ή να ονειρευτείς ποτέ σου, τότε ξεκινάς να αναζητάς καινούριες διεξόδους στη ζωή σου. Ο Πάμπλο όταν είχε γίνει ήδη ο νούμερο ένα καταζητούμενος άντρας της λατινικής Αμερικής και κατάφερε να διαφύγει από τους αστυνομικούς με το ιδιωτικό του τζετ και το καρτέλ του για το Εκουαδόρ, διαπραγματεύτηκε την ελευθερία του με την ίδια την κυβέρνηση. Πρόσφερε να αποπληρώσει το χρέος της χώρας του, 10 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο βέβαια μόνο ένας Εσκομπάρ θα μπορούσε να τολμήσει. Ο μεγαλύτερός του  φόβος ήταν να συλληφθεί και να καταλήξει στις φυλακές των ΗΠΑ για αυτό ήταν διατεθειμένος να προσφέρει και ολόκληρη την περιουσία του. Μία περιουσία που το 1989 τον έφερνε στην έβδομη θέση του πλουσιότερων αντρών του κόσμου με 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι αρχές ο Πάμπλο ξόδευε περίπου 2,5 χιλιάδες δολάρια τον μήνα σε λαστιχάκια ώστε να χωρίζει το ρευστό του σε… δεσμίδες. Η παράνοια του χρήματος που τον διακατείχε και ταυτόχρονα η ασύλληπτα εξυπνάδα του μυαλού του έκαναν το Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ μία τεράστια μορφή της δεκαετίας του 1980 που φυσικά θα μπορούσε να γινόταν και ταινία για Όσκαρ.

pablo-escobar-freeminds-gr

Αντί αυτού, δύο σήριαλ-ένα το 2012 από την Netflix και ένα το 2015- με τεράστια επιτυχία ενσαρκώνουν τον μεγάλο Πάμπλο και την ζωή του στο καρτέλ του Μεντεγίν με πρωταγωνιστή του Netflix τον Βάγκνερ Μόρα. Η σειρά Narcos διανύει την δεύτερη σεζόν της με παραγωγούς τους Κρις Μπρανκάτο, Κάρλο Μπέρναρντ και Ντουγκ Μίρο. Η βιογραφική αυτή σειρά γυρίζεται στην Κολομβία και θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες δύο σεζόν. Η προσπάθεια του Βάγκνερ Μόρα να υποδυθεί έναν από τους ευφυέστερους εγκληματίες που γνώρισε ποτέ ο δυτικός κόσμος είναι πραγματικά αξιόλογη και πίσω από την σειρά κρύβεται μία τεράστια έρευνα στην ζωή του Εσκομπάρ ώστε τα γεγονότα να μεταφερθούν πιστά στην μεγάλη οθόνη και να ικανοποιήσουν το κοινό όσον αφορά την βιογραφική απεικόνιση του ήρωα.

narcos-freeminds-gr

Ο Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ ήταν παντρεμένος με την κατά έντεκα χρόνια μικρότερή του, Μαρία Βικτόρια με την οποία απέκτησαν έναν γιο τον Χουάν και μία κόρη την Εμανουέλα. Ο περίφημος θάνατός του έγινε γνωστός μέσα από το Media. Μια μέρα μετά τα 44 του γενέθλια, ο Εσκομπάρ ήθελε να τηλεφωνήσει στον γιο του, Χουάν. Η ειδική ομάδα αστυνομικών που ασχολούνταν αποκλειστικά με την υπόθεσή του τον εντόπισε από τον τηλεφωνικό αριθμό. Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, προσπαθώντας να διαφύγει. Η οικογένειά του ζει σήμερα στο Τέξας και ο γιος του Χουάν ετοιμάζει να εκδώσει βιβλίο για την ζωή του πατέρα του έτσι όπως κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν έχει διηγηθεί τις ιστορίες του μεγάλου εγκληματία.

escobarwife-freeminds-gr

Β.Κ.