Ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ

«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» είναι ένα μυθιστόρημα του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Μάρκες βραβεύθηκε με το Νόμπελ πριν κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο έργο, αν και έχει ακουστεί η άποψη ότι αποτελεί το δεύτερο αριστούργημα του  μετά το «Εκατό χρόνια μοναξιάς».

Ένα μυθιστόρημα που από την φύση του είναι πολύ ιδιαίτερο, αφού αποτελεί ένα αμάλγαμα από εμφανή στοιχεία του κινήματος του ρομαντισμού στην Ευρώπη και του μοναδικού ρεαλισμού του Μάρκες και γιαυτό και μόνο δε θα μπορούσαμε να το τοποθετήσουμε στα «κλασικά» κλασικά έργα. Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο θεωρείται από τη φύση του πρωτοποριακό για την εποχή του.

Το διήγημα διαδραματίζεται κάπου στο τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του εικοστού στην Κολομβία, σε μια αποικιακή παραλιακή πόλη μια πόλη που ανακαλύφθηκε το 1533 και αναπτύχθηκε ως κέντρο εμπορίου στην ισπανική αυτοκρατορία , με τις παλαιότερες οικογένειες να κατάγονται από αυτούς τους κατακτητές.  Ο συγγραφέας, όπως και σε άλλα έργα του επικεντρώνεται σε αυτή την ιδιαίτερη ιστορική περίοδο της Κολομβίας- από την ανεξαρτησία μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Γίνεται δηλαδή, μια εκτενής αναφορά στις συνθήκες ζωής της εποχής στην πόλη που είναι παραδομένη στη διαφθορά, στην παρακμή και τους εμφύλιους πολέμους, με τις ίδιες πάντοτε προκαταλήψεις που δεν αλλάζουν. Μια χώρα με τη συνεχή πολιτική αστάθεια, τις ρατσιστικές διαφορές και την ανισότητα των τάξεων που παρουσιάζεται με τους “εκλεκτούς” και τους άκαμπτους κοινωνικούς τους κώδικες, που προέρχονται από τον καιρό της ισπανικής αποικιοκρατίας. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεογνός οτι  ο συγγραφέας δεν απεικονίζει τις γυναίκες ως θύματα, αν και δεν έχουν την κοινωνική ελευθερία των ανδρών, παρουσιάζονται ως δυνατές, πολυμήχανες και ανεξάρτητα πνεύματα. -και αυτό ως γυναίκες μας αρέσει ιδιαιτερως-

gabriel garcia marces

Πέρα από το ιστορικό κοινωνικό υπόβαθρο που παρουσιάζεται, το βιβλίο μιλάει για έναν έρωτα που διαρκεί μια ολόκληρη ζωή. Ένα βιβλίο, ύμνος στον έρωτα, ένα άκρως λυρικό μυθιστόρημα με τεράστιες δόσεις ρομαντισμού χωρίς όμως να φτάνει στο σημείο της υπερβολής και χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα μελοδραματικό. Η ιστορία ξεκινά με τον κεραυνοβόλο έρωτα του νεαρού Φλορεντίνο Αρίσα για την συνομήλική του Φερμίνα Δάσα, ένας έρωτας παράφορος και με πολλές καταιγίδες. Αν και ένας τόσο μεγάλος έρωτας αποτελεί αντικείμενο για πολλούς συγγραφείς, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τα δίνει όλα τόσο ανθρώπινα, γήινα και ρεαλιστικά που δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο ούτε ένα από τους αναγνώστες του. Και όλα τα δίνει τόσο διαφορετικά, καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τις μορφές που παίρνει ο έρωτας από διαφορετικά πρίσματα κάθε φορά. Ενώ, καταφέρνει με παράλληλο τρόπο να θίξει το πως τα χρόνια επιδρούν πάνω στο σώμα αλλά και στο πνεύμα του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής του, αποδεικνύοντας τις αλλαγές που δεχόμαστε όλοι στην πορεία της ζωής μας.

Ένα βιβλίο σταθμός…στη λογοτεχνία… στον έρωτα…

“Δεν ήταν τόσο εύκολη. Μετά από τρεις μήνες πολιορκία η ωραία περιστερού εξακολούθησε ν’ απαντάει το ίδιο: “Εγώ δεν είμαι απ’ αυτές”. Αλλά ποτέ δε σταμάτησε να δέχεται τα μηνύματα ή να πηγαίνει στα ραντεβού που κανόνιζε ο Φλορεντίνο Αρίσα με τέτοιον τρόπο που να μοιάζουν τυχαίες συναντήσεις. Δεν αναγνώριζε τον εαυτό του: ο εραστής που ποτέ δε φανερωνόταν, ο πιο άπληστος για έρωτα, αλλά κι ο πιο τσιγκούνης, αυτός που δεν έδινε τίποτα και τα ήθελε όλα, αυτός που ποτέ δεν επέτρεψε να του αφήσουν στην καρδιά ένα περαστικό αποτύπωμα, ο κυνηγός που παραμόνευε, ξεσπάθωσε με μια παράφορη ανταλλαγή από υπογραμμένα γράμματα, γενναιοδωρίες, απερίσκεπτες βόλτες στο σπίτι της περιστερούς, ακόμα και σε δυο περιστάσεις που ο σύζυγος δεν έλειπε σε ταξίδι, ούτε βρισκόταν στην αγορά. Ήταν η μόνη φορά, από τον καιρό του πρώτου έρωτα, που είχε νιώσει τρυπημένος από ένα βέλος.”

Αλεξάνδρα

Διαβάστε το online…

 

 

Leave a Reply