Εκλογές σε μπλε φόντο

 

Μέσα σε όλα αυτή την περίοδο έχουμε και τις εσωκομματικές εκλογές της Νέα Δημοκρατίας, ή αλλιώς 4 υποψήφιοι και ένα κόμμα. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που ψάχνει μονίμως κάποιον αρχηγό να φορτώσει τις ευθύνες της αποτυχίας της στις εκλογές ως προς το να βγει πρώτο κόμμα. Ιστορικά από το 1974- 1981 αρχηγός ήταν ο Κ.Καραμανλής, χάνει τις εκλογές του 81′ από́ τον Α.Παπανδρέου και παραιτείται. Εκλέγεται πρόεδρος ο Ε. Αβέρωφ ο οποίος κάνει τις εκλογές του 1985 και παραιτείται. Εκλέγουν νέο πρόεδρο τον Κ. Μηστοτάκη που κερδίζει τις εκλογές του 1989-1990 (σκάνδαλο Κοσκωτά). Το 1993 χάνει τις εκλογές και παραιτείται και αυτός. Νέος πρόεδρος ο Μ. Έβερτ που και αυτός χάνει τις εκλογές του 1996 και παραιτείται. Ο Κ. Καραμανλής, μια υποψηφιότητα έκπληξη για την τότε εποχή, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της ΝΔ. Μετά τις εκλογές του 2000 δεν παραιτείται! Αυτό βέβαια έχει σχέση με το ότι τα γκάλοπ της εποχής τον έβγαζαν πρωθυπουργό́ και μια χώρα κοιμήθηκε πεπεισμένη ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι ο Κ. Καραμανλης και ξύπνησε με πρωθυπουργό́ το Κ. Σημίτη.

Τότε οι φήμες για νοθεία από το ΠΑΣΟΚ με τους λεγόμενους ελληνοποιημένους τις τελευταίας στιγμής οργίαζαν και μάλλον αυτό́ επάξιε ρολό στο να μην παραιτηθεί́ ο Κ. Καραμανλής ο οποίος κερδίζει τις εκλογές του 2004. Στις εκλογές του 2010 ο Κ. Καραμανλής χάνει από το Γ. Παπανδρέου και παραιτείται. Ο Α. Σαμαράς γίνεται  τότε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ (ξέχασαν οτι τον έλεγαν προδότη της παράταξης το 1993). Κερδίζει τις εκλογές του 2012 , όμως χάνει τις εκλογές του 2015. Όλοι περιμένουν την παραίτηση του, όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν διχασμένη δείχνει ότι πολύ γρήγορα θα πάμε σε εκλογές όπως και έγινε και έτσι ο Α.Σαμαράς παραιτείται, όταν χάνει τις εκλογές του δημοψηφίσματος. Προσωρινός πρόεδρος ο Ε. Μειμαράκης. Όπως όλοι καταλαβαίνουν η ευθύνη για το αν κερδίσει ή χάσει τις εκλογές η ΝΔ βαραίνει καθαρά τον προέδρο, απομεινάρι μιας νοοτροπίας που θέλει το βασιλιά́, στρατηγό́, ηγέτη, αρχηγό να ευθύνεται μόνο για την νίκη ή την ήττα… λές και οι υπόλοιποι είναι αμέτοχοι. Η ίδια νοοτροπία που θέλει τον αρχηγό να εξουσιάζει τους υφισταμένους του και να αποφασίζει μόνο αυτός και κανείς άλλος από την στιγμή που τον εξέλεξαν, μια ηγεμονική δημοκρατία με άλλα λόγια.


Σήμερα οι υποψήφιοι είναι τέσσερις, ο κ. Ε. Μειμαράκης, ο κ. Α. Γεωργιάδης, ο κ. Κ. Μητσοτάκης και ο κ. Α. Τσιτσικώστας. Ας δούμε την πολιτική σταδιοδρομία του καθενός ξεκινώντας απο τον κ Ε. Μειμαράκη.
Ο βουλευτής Βαγγέλης Μειμαράκης ήταν ένα μάλλον αρκετά δραστήριο παιδί. Σαν νεολαίος της ΝΔ και μέλος της ΟΝΝΕΔ πήρε μέρος σε «αποστολές» (βανδαλισμούς, χουλιγκανισμούς, κ.α.) της τότε ΟΝΝΕΔ στο πλευρό των γνωστών ταγμάτων εφόδου της νεολαίας, τους Κένταυρους. Επίσης, ήταν και το πρόσωπο που υπέγραψε και έδωσε στο τότε Κ. Καραμανλή το κείμενο της απόφασης της λεγόμενης κίνησης της Βόλβης. Το εν λόγω κείμενο έλεγε μεταξύ άλλων να γίνει η ΝΔ από αρχηγικό κόμμα ένα κόμμα αρχών. Και που μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και ο τότε Κ.Καραμανλής είχε απορίψει σαν σκέψη και διαγράψει πόλλα από τα μέλη που το υπέγραψαν.

Από την άλλη, ο βουλευτής Άδωνης Γεωργιάδης είναι ένας μάλλον νευρικός και ακροδεξιός (συνορεύει ιδεολογικά́ με την ΧΑ) υποψήφιος. Τι να πρωτοπεί́ κάνεις για τον κύριο αυτό; Άνηκε στο ακροδεξιό́ ΛΑΟΣ και όταν βρήκε θέση υπουργού́ με την ΝΔ έφυγε από το κόμμα του και έγινε νεοδημοκράτης. Εκεί που μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για το μνημόνιο και τον Α. Σαμαρά σε μία νύχτα έσταζε μέλι για γερμανούς μνημόνια και Αντώνη. Κολοτούμπας από τους λίγους. Ο ορισμός του καιροσκόπου και του τυχοδιώκτη με την αρνητική σημασία. Έκανε την προσωπική του ζωή εξώφυλλα στα περιοδικά και φωνάζει “HEIL” στην κυρία Μέρκελ. Ιδιαιτέρως αγαπητός σε σατυρικές εκομπές που πάντα έχει θέση ένα σχόλιο για την ιδιόρρυθμη φωνή του, το μόνιμα εκνευρισμένο ύφος του και τις απίστευτες (εθνικιστικές και πολτιτικές) γκάφες που κατά́ καιρούς λέει.


Ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας υποψήφιος «του μπαμπά του» και ο Τέρης Χρυσός της πολιτικής. Ο Κ.Μητσοτάκης πατέρας του εν λόγω υποψηφίου (υπάρχουν ακόμα φήμες για το ότι είναι παππούς του) θέλει σώνει και καλά να δεί ένα από τα παιδιά του να γίνεται πρόεδρος της ΝΔ και αν είναι δυνατόν πρωθυπουργός, πριν μας αφήσει για τον άλλο κόσμο. Η Ντόρα είναι γυναίκα και σε ένα δεξιό κόμμα είναι ακόμη δύσκολο να δεχτούν μια γυναίκα σε κάποιο ηγετικό

αξίωμα και έτσι η μόνη ελπίδα έιναι ο Κυριάκος. Πιστός στις ιδέες του για ιδιωτικοποιήσεις ο Κυριάκος εφάρμοσε σαν υπουργός με ζήλο το μνημόνιο το οποίο και ψήφισε. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, αυξήσεις σε φόρους και ιδιωτικοποιήσεις ο Κυριάκος είπε ΝΑΙ σε όλα. Ένας πιστός γερμανόφιλος και ακραίος καπιταλιστής. Ενεπλάκη βέβαια και στο σκάνδαλο SIEMENS για χρηματισμό́. Πιστός λοιπόν, στην παρακαταθήκη του αποστάτη πάτερά του, μια υπόθεση που χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη εξαγορά πολιτκής συνείδησης των Ελλήνων βουλευτών της μεταπολίτευσης. Η διαπλοκή θέλει και αυτή τον Μητσοτάκης της.

Τέλευταίος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Mακεδονίας Απόστολος Τσιτσικώστας. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον εν λόγω κύριο. Συνηθώς βρισκόταν στο πίσω μέρος της πολιτικής σκηνής και δεν έδινε λαβές για σχόλια. Προσωπικά́ θεωρώ́ έκπληξη την υποψηφιότητα του και μου θυμίζει την υποψηφιότητα Καραμανλή το 1996. Ίσως να βρίσκεται στο Καραμανλικό στρατόπεδο όπως λέγεται. Γεγονός είναι πάντως ότι επί Κ.Καραμανλή τοποθετήθηκε στο κόμμα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει αντίρρηση όσον αφορά́ τις φερόμενες ως μεταρρυθμίσεις.
Οποίος και αν εκλεγεί́ πρόεδρος της ΝΔ, δύο είναι τα σίγουρα ότι θα υπηρετήσει πιστά τα μνημόνια και κατά συνέπεια τα ξένα συμφέροντα και ότί δεν θα αλλάξει την νοοτροπία του κόμματος.

Δημήτρης Ανδρέσας

Leave a Reply