Δόξα τω Θεώ

Δόξα τω Θεώ έχουμε κυβέρνηση..

Την προηγούμενη Κυριακή 20.11.2015 πλήθος κόσμου προσήλθε στις κάλπες. Ή μήπως όχι;
Αυτές οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μια βουβή προεκλογική περίοδο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου δεν παρατηρήσαμε την τρομοκρατία του δημοψηφίσματος και των εκλογών του Ιανουαρίου από Έλληνες και ξένους πολιτικούς και δημοσιογράφους. Σχεδόν κανείς δεν ήξερε ή μπορούσε να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλιστα όπως αποδείχτηκε δικαίως. Οι πιο κρυφές εκλογές των τελευταίων 20 χρόνων είχαν και έναν απροσδόκητο νικητή, την ομολογουμένως μεγάλη αποχή από την εκλογική διαδικασία των ψηφοφόρων. Αποχή σε ποσοστό κοντά στο 45% (έχει αν σημειωθεί τόσο μεγάλο ποσοστό από τον εμφύλιο), και που δεν ήταν συνηθισμένο στην Ελλάδα, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Το ερώτημα εάν έχουμε πράγματι κυβέρνηση γεννάται από το γεγονός ότι στην βουλή εκπροσωπούνται 4.700.000 άνθρωποι, ενώ η αποχή έφτασε τους 4.800.000 ανθρώπους!! Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά και γνωρίζοντας ότι η αποχή είναι 45%, τότε πήγε στις κάλπες μόνο το 55% και από αυτό ποσοστό έχουμε τα ποσοστά των κομμάτων στον παρακάτω πίνακα.

ΚΟΜΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
ΣΥΡΙΖΑ 35,46% 145
ΝΔ 28,10% 75
ΧΑ 6,99% 18
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  6,38% 17
ΚΚΕ  5,55% 15
ΠΟΤΑΜΙ 4,09% 11
ΑΝΕΛ 3,69% 10
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3,43% 9

Παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έχουν άθροισμα 63,56% από το 55% που προσήλθαν στις κάλπες! Αυτό σημαίνει ότι από όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους μόνο το 35,5% είναι υπέρ της Ελληνικής κυβέρνησης. Με τόσο μεγάλο ποσοστό αποχής είναι λογικό να μας δημιουργηθούν εύλογα ερωτήματα όσον αφορά την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Όμως παρόλα αυτά, δόξα τον Θεό έχουμε κυβέρνηση, ίδια όμως και όμως πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Το μέρος του κόμματός του ΣΥΡΙΖΑ που ο πρώην και νυν πρωθυπουργός ήθελε να ξεφορτωθεί τελικά δεν εκπροσωπείτε ούτε στο κόμμα ούτε στην Ελληνική Βουλή. Ο Π. Καμένος από την μεριά του ξεφορτώθηκε τα βαρίδια στο κόμμα του, και ο κ. Πρετεντέρης έκλεισε το πρόγραμμα για τις εκλογές στο MEGA λέγοντας ότι έχουμε μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση (την ίδια που έλεγε ασταθής και αναξιόπιστη κατά την προεκλογική περίοδο). Τελικά, ποιος κέρδισε σε αυτές τις εκλογές; Ο Β. Λεβέντης τελικά μπήκε στην Βουλή σαν βουλευτής μετά από τόσες προσπάθειες τα τελευταία 40 χρόνια και μας δείχνοντάς μας να μην τα παρατάμε και να επιμένουμε στους στόχους μας διότι ποτέ δεν ξέρεις ποια ζώα (όπως έλεγε και ο ίδιος) μπορούν να σε πιστέψουν και να σε βοηθήσουν. Η ΧΑ σταθερή στο ποσοστό της αλλά όχι και στις ψήφους της , οι οποίες μειώθηκαν, έδειξε ακόμα μια φορά παρόλο που προεκλογικά αποδέχτηκε την πολιτική ευθύνη για τον θάνατο του Π. Φύσα ότι υπάρχουν Έλληνες που πάσχουν από την ψυχική ασθένεια του ρατσισμού. Ο κ. Τσίπρας έπεισε τους ψηφοφόρους να του δώσουν μια δεύτερη πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει ο ίδιος (αυτό θέλει ειδική συζήτηση) μια δεύτερη πρώτη φορά. Ο κ. Μειμαράκης και η ΝΔ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος και έτσι δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόμαχοι πολιτικοί αντίπαλοι για την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ δεν κατάφερε να κερδίσει τις αριστερές ψήφους καθώς λάθη απέτρεπαν τον κόσμο από να το προτιμήσει. 


Μπορεί να μην φαίνεται καθαρά ο νικητής των εκλογών αλλά μπορώ να αποφανθώ με βεβαιότητα για τον χαμένο των εκλογών ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ελληνικό λαό. Έναν λαό που έδειξε με την αποχή του ότι απαξιώνει το σημερινό πολιτικό σκηνικό και δεν ελπίζει σε κανέναν πια. Ίσως είναι η ώρα της δημιουργίας μιας νέας και όμορφης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας χωρίς τους τόσους σωτήρες της ΕΕ. Ελπίζω να πήραν το μήνυμα οι Έλληνες και ξένοι πολιτικοί και να δούμε μια διαφορετική αντιμετώπιση από αύριο.

Δημήτρης Ανδρέσας

Leave a Reply