Γυρίζω το κλειδί, Ζωή είναι και τρέχ’τη..

«Πατάω το συμπλέκτη σαν τον κλέφτη, γυρίζω το κλειδί Ζωή είναι και τρέχ’τη. Kαι τον φταίχτη ποιος να βρει;» ακούω την Μποφίλιου να μου τραγουδά. Για λίγο, ασυναίσθητα, πατάω το γκάζι λίγο παραπάνω.. στην κεντρική λεωφόρο.  Το χαμόγελο στα χείλη μου ζωγραφίστηκε και ξαφνικά το σώμα μου πήρε μια πιο άνετη θέση στο κάθισμα. Το ταξίδι είχε ξεκινήσει.

Τα φώτα της πόλης άναβαν σιγά-σιγά αλλά αποφάσισα να μην γυρίσω σπίτι μέχρι το τραγούδι να φτάσει στο τέλος του.  Από μικρή λοιπόν αγαπούσα τα αυτοκίνητα και την οδήγηση. Μου άρεσε να κάθομαι πάντα μπροστά, να βλέπω το δρόμο. Ποτέ δεν «χώνεψα» το πίσω κάθισμα – εκτός του ότι με ζάλιζε- με έπνιγε, μου περιόριζε την οπτική επαφή. Θυμάμαι ζητούσα από το μπαμπά μου να με κρατάει αγκαλιά την ώρα που οδηγούσε παρόλο που ήταν ανέφικτο. Ονειρευόμουν τη στιγμή που θα μεγάλωνα και θα αποκτούσα επίσημα την ιδιότητα της οδηγού. Κάθε φορά που κάτι με απασχολούσε στα όνειρά μου γέμιζαν ατελείωτους δρόμους με ένα μόνο αυτοκίνητο. Έτσι αποκτούσα την ελευθερία που αναζητούσα. Ήθελα βλέπεις ως επαναστατική φύση να είμαι ανεξάρτητη.

Είχε αρχίσει να σουρουπώνει αλλά διάλεξα μια ακόμα διαδρομή περνώντας το στενάκι που έστριβε για το σπίτι μου.  Το τραγούδι είχε φθάσει στο τέλος του..εδώ και ώρα και ο ραδιοφωνικός παραγωγός συνέχιζε να με ανατραφοδοτεί με όμορφα “ακουστικά ερεθίσματα”. Και εγώ ήθελα να συνεχίσω το “ταξίδι” μου. «Τι όμορφη αίσθηση είναι να οδηγείς» σκέφτηκα βλέποντας τα φώτα της πόλης σιγά-σιγά να ανάβουν και το δρόμο να αδειάζει από την κίνηση.

Μα γιατί μου αρέσει τόσο πολύ να οδηγώ;; 
Ποια είναι αυτή η μοναδική αίσθηση που με γεμίζει χαμόγελο και δύναμη; 

Γυρίζοντας από τη βόλτα μου αποφάσισα να μοιραστώ τις σκέψεις μου…

Ας ξεκινήσουμε:

#1 Σου δίνει μια ανεξήγητη αίσθηση ελευθερίας: Πόσες φορές ήθελες να γυρίσεις αργά από τη βόλτα σου αλλά η σκέψη ότι έχεις το δικό σου αμάξι μαζί σε έκανε να την απολαύσεις κι ας έφτασες σπίτι τα ξημερώματα .

#2 Δίνει στην ανεξαρτησία σου σάρκα και οστά: γιατί μπορείς ανά πάσα ώρα και στιγμή να πας όπου θέλεις. Δεν υπάρχει περιορισμός στο χρόνο σου.

#3 Είναι ο καλύτερός σου φίλος όταν αναζητάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου: Θυμήσου εκείνες τις στιγμές που το σπίτι σε έπνιγε και αναζητούσες λίγο χρόνο μόνο με σένα.

#4 Καταλαβαίνεις πόσο καλά είσαι από τον τρόπο που οδηγείς: Αν είσαι εκνευρισμένος οδηγείς νευρικά, αν νιώθεις χαρούμενος οδηγείς άνετα.

#5 Τα ταξίδια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα: Χιλιάδες προορισμοί γίνονται προσβάσιμοι όταν είσαι οδηγός. Γιατί νομίζεις ότι στα νησιά και στις πόλεις μπορείς να ενοικιάσεις ένα αυτοκίνητο;; Μα για να επισκεφτείς εκείνη την απομακρυσμένη παραλία που είδες στο χάρτη, για να δεις ένα αξιοθέατο στην άλλη άκρη.

#6 Γαληνεύει την ψυχή: Είχες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά; Αγχώθηκες να παραδόσεις την εργασία σου;; Έφυγες τόσο κουρασμένος από τη βάρδια σου αρνούμενος  να γυρίσεις αμέσως σπίτι;; Τι πιο χαλαρωτικό, λοιπόν,  από το να κάνεις μια βόλτα με το αμάξι ή τη μηχανή αναπνέοντας λίγο αέρα.

#7  Έχει ραδιόφωνο: Αχ αυτό το ράδιο! Πάντα παρόν και αδιαμαρτύρητο στις εναλλαγές της διάθεσης σου.

# 8 Είναι παρηγοριά: επειδή πάνω στο τιμόνι βιώνεις  συναισθήματα που ίσως να μην αντιλαμβανόσουν αν έμενες κλεισμένος στο σπίτι σου.

#9 Έχει πλάκα να οδηγείς με συνοδηγούς τους φίλους σου. Δεν υπάρχει καλύτερο από τις μεγάλες βραδινές βόλτες, τα αστεία περιστατικά αλλά και τις μακράς διαρκείας συζητήσεις σταθμευμένες μπροστά στη θάλασσα.  .

#10 ΟΔΗΓΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Και να θυμάστε όλα αυτά τα ταξίδια πρέπει να τα κάνετε με συνοδηγό την προσοχή, την ασφάλεια, την συνέπεια και το σεβασμό προς τον εκάστοτε οδηγό. Πρέπει να υπακούμε στον Κώδικα Κυκλοφορίας, να μην τρέχουμε όταν δεν υπάρχει λόγος  και φυσικά όταν οδηγούμε να μην έχουμε καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ γιατί η  ΖΩΗ μας είναι  το Πολυτιμότερο αγαθό.

Μαριαλένα Βιλλιώτη