Διεθνής Ημέρα Πιτόγυρου: η ιστορία του εθνικού μας σνακ

Η επιλογή της ημέρας πιθανώς είναι τυχαία και ξεκίνησε μέσα από το διαδίκτυο σε μία προσπάθεια να τιμηθεί για μία ημέρα μέσα στο έτος το εθνικό μας σνακ για το οποίο είμαστε παγκοσμίως διάσημοι! Ο συνδυασμός του κρέατος τυλιγμένο σε πίτα είναι μία από τις βασικές λιχουδιές της ελληνικής γαστρονομίας και ο λόγος που σε κάθε γωνία της γης υπάρχει ένας Έλληνας που ξεπουλάει καθημερινά αυτό τον συνδυασμό γεύσεων.

kalamakia.freeminds.gr

Οι πρώτες αναφορές που έχουμε για το σουβλάκι ή τουλάχιστον για παρόμοιο έδεσμα είναι από τα Ομηρικά Έπη που θέλουν τον Αχιλλέα να ψήνει στη θράκα κομμάτια κρέατος, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αρχαίου Έλληνα βιολόγου και γαστρονόμου Αθήναιου στο έργο «Δειπνοσοφισταί», όπου ο Ηγήσιππος στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε με την ονομασία «Οψαρτυτικό» κάνει αναφορά σε ένα έδεσμα με την ονομασία «Κάνδαυλος» που περιείχε κομμάτια από κρέας ψητό, τυρί, πίτα και άνηθο.

souvlaki-freeminds.gr

Σε ρωμαϊκά γραπτά του 1ου αι. μ.Χ. γίνεται αναφορά σε σουβλάκι από εντόσθια, ενώ αρκετά αργότερα στην Κωνσταντινούπολη διάφοροι μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους, εκτός από φρούτα ή λαχανικά, σουβλάκι με πίτα και είναι η πρώτη φορά που το κρέας συνδυάζεται με ζυμάρι και το αποτέλεσμα ως γνωστόν είναι εξαιρετικό. Η διασημότητα του εδέσματος ξεκινάει από το 1940 κι έπειτα όπου το σουβλάκι αρχίζει να διαδίδεται στις προσφυγικές γειτονιές ως γρήγορο και φθηνό φαγητό ενώ στην Κωνσταντινούπολη ένας μικροπωλητής από τον Πειραιά ξεκινά να τοποθετεί, προς καλύτερη εξυπηρέτηση του στο ψήσιμο, τα κομμάτια κρέατος σε ξύλινη ράβδο.

kalamaki.freeminds.gr

Η μετονομασία από σουβλάκι σε καλαμάκι εξαπλώνεται ταχέως σε όλη την Ελλάδα όπου χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Βέβαια μία άλλη πλευρά της ιστορία μας αποκαλύπτει πως δεν αποκλείεται η πραγματική καταγωγή του χοιρινού ψημένο πάνω σε ξύλινες καλαμιές  να είναι από την Σαντορίνη, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που χρονολογούνται μέχρι και 6,5 χιλιάδες χρόνια πριν.

Santorini-souvlaki.freeminds.gr

Σύμφωνα με αναφορές, ωστόσο, το πρώτο τυλιχτό σουβλάκι όπως το γνωρίζουμε σήμερα φαίνεται να ήρθε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο το 1924 ενώ το πρώτο μαγαζί που σερβίρει το διάσημο καλαμάκι ξεκίνησε να λειτουργεί στην Λιβαδειά το 1954.

Για περισσότερο από μισό αιώνα το σουβλάκι αποτελεί το Εθνικό προϊόν της χώρας μας, ενώ είναι γνωστό σε χιλιάδες τουρίστες αφού πολλοί Έλληνες μετανάστες έγιναν πλούσιοι πουλώντας πίτα με γύρο και τζατζίκι σε όλο τον κόσμο. Οι εμπνευστές της ημέρας αυτής φιλοδοξούν με τον καιρό το γεγονός να λάβει διεθνή χαρακτήρα ως International Eat a Pitogyro Day προς τιμήν όλων αυτών που στο εξωτερικό μας έκαναν διάσημους για το νοστιμότατο σνακ που πλέον σερβίρεται σε ταβέρνες, σε καντίνες, σε παράδοση κατευθείαν στο σπίτι σου αν το επιθυμείς και είναι κάτι που ο Έλληνας δεν θα βαρεθεί ποτέ να τρώει!

Και αφού είμαστε σε καραντίνα, τουλάχιστον για λίγο ακόμα, ο Άκης θα σας βοηθήσει να τη γιορτάσετε έστω και εναλλακτικά.

Β.Κ.