Η αυριανή μέρα αποτελεί μία μεγάλη εθνική εορτή για την χώρα και το έθνος μας, ωστόσο θέλησα να διαφοροποιηθώ λίγο από τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων πίσω από τα οποία κρύβεται εδώ και 50 χρόνια ένας Γερμανός και να αποδώσω μία άλλη πλευρά της ημέρας αυτής που ξεκίνησε πολύ πριν το 1940. Αναφέρομαι στην δεκαετία του 1890 όταν το πρώτο κινούμενο σχέδιο διάρκειας 15 λεπτών ανεβαίνει στην μεγάλη οθόνη και με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων από το 2002 η ημέρα είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στο Κινούμενο Σχέδιο.
Στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Walt Disney “Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι” με διάρκεια 83 λεπτών χρειάστηκαν περίπου για κάθε σκηνή ενός δευτερολέπτου να σχεδιαστούν 24 σκίτσα. Ο αριθμός των σχεδίων αλλά και οι ώρες των συντελεστών πίσω από κάθε παραγωγή ήταν αξιοθαύμαστη.
Η πορεία του στο χρόνο
“Ο φτωχός κλόουν” του Εμίλ Ρενό είναι το πρώτο κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους που προβάλλεται για πρώτη φορά το 1892 σε τηλεόραση του Παρισιού και έχει διάρκεια 15 λεπτών. Στην Αμερική ωστόσο είχε προηγηθεί ο Σ.Μπλάκτον το 1907. Κανείς βεβαία δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον βασιλιά των κινούμενων σχεδίων όταν 50 χρόνια αργότερα η σκυτάλη παραδίδεται στον Walt Disney που μέχρι σήμερα δικαιωματικά κατέχει ολόκληρη την “αυτοκρατορία” των κινούμενων σχεδίων. Είναι η εταιρία που κατάφερε να μετατρέψει σε αληθινή τέχνη αυτό το κινηματογραφικό είδος και να το αγαπήσει κάθε ηλικία μέσα στον χρόνο.
O Walter Elias Disney μαζί με συνιδρυτή της εταιρίας τον αδερφό του, Roy Disney ξεκινούν το 1922 ως παραγωγοί ταινιών και σχεδιαστές παραμυθιών και γίνονται γνωστοί από την μεγάλη επιτυχία “Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι“ που αποτέλεσε και την πρώτη τους ταινία το 1937. Έκτοτε το βασίλειό τους όλο και μεγάλωνε με αποκορύφωμα τον διασημότερο ήρωα των κινούμενων σχεδίων Mickey Mouse. Πολλοί υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα πως ο ήρωας αυτός ήταν το άλλο μισό του Walt Disney αφού όσοι τον γνώριζαν καλά έβρισκαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από την Walt Disney Company αλλά πολύ λιγότερες έχουν καταφέρει να προβληθούν αυτοτελείς στον κινηματογράφο και μόνο 40 από αυτές χαρακτηρίστηκαν ως κλασσικές Walt Disney Classics. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μία κατάφερε να αποκτήσει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας-πρωτιά που διαθέτει μέχρι και σήμερα-και δεν είναι άλλη από το “H Πεντάμορφη και το Τέρας” το 1992. Ενώ η ταινία που έφερε τα μεγαλύτερα κέρδη στην εταιρία είναι “Ο Βασιλιάς των Λιονταριών” το 1994 αφού η Walt Disney Company συμφώνησε την εμπορευματοποίηση των ηρώων με ηλεκτρονικά παιχνίδια προς εκμετάλλευση των οικονομικών της δικαιωμάτων.
Όλες οι ταινίες της Walt Disney θεωρήθηκαν κατάλληλες για κάθε ηλικία σε Ευρώπη και Η.Π.Α. με εξαίρεση τους Πειρατές της Καραϊβικής. Σήμερα η Walt Disney Company έχει ετήσια έσοδα περίπου ίσα με 30 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία δεν συμμετέχουν μόνο οι κινηματογραφικές της παραγωγές αλλά και η μεγάλη επαναστατική για την εποχή της αλλαγή στα παιδικά πάρκα με την δημιουργία της Disneyland στην Καλιφόρνια το 1955.
Μετά τον θάνατο του Walt Eliot Disney το 1966 από καρκίνο του πνεύμονα η εταιρία δεν σταμάτησε ποτέ την παραγωγή ταινιών κινούμενων σχεδίων και μέχρι σήμερα οι ήρωες στην καρδιά των μικρών παιδιών είναι χιλιάδες αλλά με μοναδικό δημιούργημα του ίδιου του Walt να παραμένει ο Mickey. Οι πιο γνωστοί και αγαπητοί είναι η Minnie Mouse, ο Donald και η Daizy Duck, o Plouto αλλά και ο Goofy.
Σήμερα η Walt Disney Company έχει συγχωνευθεί με μία δεύτερη μεγάλη εταιρία παραγωγής κινουμένων σχεδίων στην οποία συμμετείχε και ο Steve Jobs στην ίδρυση της και δεν είναι άλλη από την Pixar Annimation Studios. Η καινούρια αυτή συνεργασία επέτρεψε στον χώρο των κινούμενων σχεδίων να δημιουργηθούν ξανά πολλές κλασσικές ταινίες της Disney με τρισδιάστατα σκηνικά και έτσι να καταλήξει σε μία απόλυτα κερδοφόρα συμφωνία και για τις δύο εταιρίες.
Πέραν της Walt Disney, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου οι απλές χρωματιστές καρικατούρες έχουν μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης και δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τα κόμικς που αποτελούν τον βασικό εκπρόσωπό τους μετά τις ταινίες. Γνωστοί παγκοσμίως και οι Έλληνες δημιουργοί με τον Αρκά να ξεχωρίζει.
Κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες διοργανώνεται μία μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους από το ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ (Ελληνικό Παράρτημα της Ένωσης δημιουργών κινουμένων σχεδίων), τα Ελληνικά Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και Corfu Annimation Festival καθώς και από το Γαλλικό Ινστιτούτο όπου τιμάται η πρώτη εβδομάδα δημόσιας προβολής κινουμένων σχεδίων στο Παρίσι το 1892. Είναι μία γιορτή όχι μόνο για τον κινηματογράφο αλλά και για τους φοιτητές των σχολών που “κρύβονται” πίσω από την δημιουργία των κινουμένων σχεδίων να δείξουν τις δημιουργίες τους. Ειδικά φέτος σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ένωση δημιουργών και παραγωγών CARTOON, παρουσιάζονται οι βραβευμένες στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ ταινίες CARTOON D’ OR 2014 και 2015.
Β.Κ.