Οne day off

Oι καιροί είναι δύσκολοι, οι υποχρεώσεις πολλές, το άγχος μεγάλο και η καθημερινότητα τρέχει (και σε τρέχει) με ρυθμούς παραπάνω από ταχείς. Η μέρα περνά και η επόμενη που έρχεται είναι το ίδιο και παραπάνω  κουραστική και οι αντοχές σου οι ίδιες και λιγότερες και ο αγώνας συνεχίζεται. Όλα τρέχουν κι εσύ δε μπορείς παρά να καταβάλεις προσπάθεια που κάπου ξεπερνά και σένα τον ίδιο, προκειμένου να τα προλάβεις όλα ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ! Ο χρόνος για να αγανακτήσεις, να πεις <<φτάνει>>, να φωνάξεις ΣΤΟΠ και να παγώσουν όλα για λίγα δευτερόλεπτα είναι πολυτέλεια, την οποία εσύ, φυσικά, δεν έχεις. Επομένως μόνη επιλογή είναι να πάρεις μια βαθειά ανάσα και να βουτήξεις ξανά στην καθημερινότητα σου με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται.

‘Όσο όμως κι αν αγνοείς τα καμπανάκια του κινδύνου, όσο κι αν κάνεις πως δεν ακούς τον οργανισμό σου που σου φωνάζει μανιωδώς <<ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ, ΕΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ>> και πιστεύεις ότι λίγο ακόμα και θα τα καταφέρεις να ξέρεις ότι όντως, ναι, θα τα καταφέρεις…να εξοντώσεις τον εαυτό σου και να εξαντλήσεις κάθε απόθεμα ενέργειας που πιθανόν να σου έχει απομείνει. Μην ξεχνάς δύο βασικά πράγματα που είναι απαραίτητα αν θες να επιβιώσεις στην άνιση, πολλές φορές, μάχη με την καθημερινότητα : πρώτον, δεν είσαι υπεράνθρωπος, όσο κι αν το έχεις πιστέψει, οπότε για να έχεις ενέργεια θα πρέπει κάπως, με κάποιον τρόπο να φροντίσεις να την ανανεώσεις και δεύτερον, το διάλειμμα είναι τόσο δικαίωμα όσο και επιτακτική ανάγκη και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αμέλεια, ασυνέπεια και ανευθυνότητα.

day off

Που και που λοιπόν, χρειαζόμαστε ένα διαλειμματάκι, one day off, να σταματήσουμε για λίγο τη συνηθισμένη και κουραστική ροή των πραγμάτων, να χαλαρώσουμε, να αδειάσουμε το μυαλό μας από άγχος, βάρη, υποχρεώσεις και δυσάρεστες σκέψεις ,έστω και για λίγο, και – γιατί όχι; – να παγώσουμε το χρόνο για 24 ώρες. Μπορεί να φαίνεται λίγο αλλά είναι θαυματουργό τόσο για τη διάθεση και την ψυχολογία μας όσο και για τη σωματική μας αντοχή, καθώς είναι αρκετό για να γεμίσουν αρκετά οι μπαταρίες για να συνεχίσουμε τη καθημερινότητα από εκεί που την αφήσαμε. Κάνεις ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου και αυτός θα στο ανταποδώσει στο μέγιστο!

Μια μέρα λοιπόν στη διάθεση σου, να την αξιοποιήσεις όπως εσύ θες ,όπου εσύ θες και με όποιον εσύ θες. Και πίστεψε με, οι επιλογές είναι πολλές, τόσες που μπορεί να μη σου έχουν περάσει από το μυαλό (ή τις προσπέρασες γιατί έπρεπε να αφοσιωθείς στην καθημερινότητα σου). Αρχικά, μη βάλεις ξυπνητήρι καθώς και μόνο από το γεγονός αυτό η μέρα σου θα ξεκινήσει πολύ πιο ευχάριστα. Γέμισε μια κούπα καφέ και κάνε αυτά που σου λείπουν και δεν χωράνε στη ρουτίνα σου. Μπορείς να βγεις για έναν πολύωρο, λατρεμένο και ψυχοθεραπευτικό καφέ με την παρέα σου, να μοιραστείτε στιγμές χαλάρωσης και γέλιου και εννοείται πως κάθε κουβέντα περί δουλειάς και υποχρεώσεων απορρίπτεται, ενώ μια βόλτα στα μαγαζιά δε θα ήταν και κακή ιδέα. Μπορείς επίσης, να περάσεις χρόνο με την οικογένεια σου αφού όση ανάγκη το έχεις εσύ, άλλο τόσο το έχουν κι αυτοί. Εξίσου όμορφη επιλογή είναι να πάρεις το σκυλάκι σου και να βγείτε στο πάρκο για ώρες και θα δεις ότι μπορείς να παίξεις, να τρέξεις και να χαρείς όπως κι αυτό, ίσως και πιο πολύ! Ένα ποτό, ένα δείπνο η ένα σινεμά με τον αγαπημένο σου, χωρίς να κοιτάς το ρολόι αυτή τη φορά θα σε χαλαρώσει όσο δε φαντάζεσαι και αποτελεί μια το ίδιο χαλαρωτική και αγχολυτική εναλλακτική επιλογή! Τέλος, αν η καθημερινότητα σε έχει εξαντλήσει τόσο που δεν έχεις το κουράγιο να φτάσεις μέχρι την εξώπορτα, υπάρχει πάντα ο καναπές στο σαλόνι σου που σε περιμένει. Ένα καλό βιβλίο θα βοηθούσε να απολαύσεις περισσότερο τις στιγμές χαλάρωσης ή μια καλή ταινία στη τηλεόραση.

Όσο δύσκολη και να είναι η καθημερινότητα μας, από τη στιγμή που είμαστε εδώ και παλεύουμε το λιγότερο που αξίζουμε είναι μια μέρα για μας… Άλλωστε, για μια μέρα δε χάθηκε κι κόσμος όλος, έτσι δεν λένε;!

E.Π