Πρόσωπα: David Lagercrantz…ο αθόρυβος συγγραφέας

David Lagercrantz: ο αθόρυβος συγγραφέας πίσω από την τριλογία “Millennium”

Γεννημένος το 1962 στη Σουηδία μέσα σε μία οικογένεια που από κάθε άποψη ανήκει στον κύκλο των γραμμάτων και της τέχνης, ο David Lagercrantz ακολούθησε το αναμενόμενο πεπρωμένο του και σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και δημοσιογραφία. Η πορεία του προς την εξέλιξή του σε καταξιωμένο και βραβευμένο best-seller συγγραφέα ξεκινά από την εφημερίδα Expressen, εκεί ως υπεύθυνος για το αστυνομικό ρεπορτάζ εκδίδει το πρώτο του βιβλίο το 1997 με τίτλο “Ultimate High“, μία ιστορία ενός Σουηδού ορειβάτη που καταφέρνει χωρίς οξυγόνο να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ μία εβδομάδα αργότερα από την τραγωδία που είχε συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Το ντεμπούτο του σαν συγγραφέας τον ικανοποιεί αρκετά και του επιτρέπει να συνεχίσει επαγγελματικά με την συγγραφή αφού το “Ultimate High” αγγίζει το κοινό περισσότερο από το προσδοκώμενο. Φανερά επηρεασμένος από την δουλεία του στην εφημερίδα δημιουργεί σύντομα το συγγραφικό του στυλ και αποκτά τους πιστούς του αναγνώστες μέσα από τα πρώτα του βιβλία.

David-vid-murvaegg-jpeg

Κάπως έτσι ο David αρπάζει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει αυτό που το ίδιο το πεπρωμένο του επιφύλασσε εξαρχής αλλά όχι και τόσο εύκολα όσο μπορεί να ήλπιζε. Εκδίδει άλλα τρία βιβλία μέσα δεκατέσσερα χρόνια κάτι που επέτρεπε στο κοινό να τον ξεχάσει για λίγο, αλλά ο χρόνος τον δικαιώνει αφού το 2011 αναλαμβάνει την βιογραφία του πασίγνωστου ποδοσφαιρικού αστέρα Ibrahimović πουλώντας από τις πρώτες δύο εβδομάδες 500 χιλιάδες αντίτυπα μόνο στην Σουηδία. Η σοφή επιλογή του να αποδώσει τη ζωή του διάσημου ποδοσφαιριστή όχι με πεζό δημοσιογραφικό τρόπο αλλά περισσότερο σαν νουβέλα με κρυφά στοιχεία της ζωής του είναι που “κλείδωσε” και την σίγουρη επιτυχία του. Το βιβλίο με τίτλο “I am Zlatan Ibrahimović” μεταφράστηκε σε τριάντα γλώσσες και είναι αναμφισβήτητα μέχρι σήμερα αυτό που έκανε τον συγγραφέα με τα διαπεραστικά μάτια να ακούει το όνομά του από κάθε ηλικία και να βλέπει την δουλειά του να επιβραβεύεται σε κάθε γωνιά της γης.

_ibrahimovicfreeminds.grΦτάνοντας στο 2013, έρχεται η πρόταση που θα απογείωνε την καριέρα του στα 53 του χρόνια, υπογράφοντας συμβόλαιο με έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της Σουηδίας και υποσχόμενος να συνεχίσει την αστυνομική σειρά των best-sellers “Millennium” του Stieg Larsson το οποίο και έφερε εις πέρας με επιτυχία.

TheGirlintheSpiders.freeminds,gr

Ο ξαφνικός θάνατος του τελευταίου το 2004 τον έκανε δημιουργό του τέταρτου βιβλίου της σειράς “Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης” (The Girl in the Sprider’s Web) , που πρόκειται να μεταφραστεί σε 46 γλώσσες ενώ από τα τέλη του περασμένου Καλοκαιριού κυκλοφορεί και σε 27 χώρες. Σκαρφάλωσε πρώτο στην λίστα των best-seller σε Νέα Υόρκη, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ενώ οι κριτικές από New York Times, Der Spiegel και Le Monde ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Η πρώτη δημοσίευση του βιβλίου προγραμματίστηκε για τις 26 Αυγούστου 2015, ακριβώς δέκα χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου από τον Stieg Lersson. Ωστόσο ο Lagercrantz αν και κράτησε σταθερούς τους χαρακτήρες δεν μένει απόλυτα πιστός στις σημειώσεις και τον τρόπο γραφής του Lersson, δίνει έμφαση στο έγκλημα και την διαπλοκή , διατηρώντας το μυστήριο και επιτρέποντας στους αναγνώστες να αναπολούν τα τρία προηγούμενα βιβλία μέσα από μισοτελειωμένες υποθέσεις του ήρωα που ξαναφέρνει στην επιφάνεια.

Ο αθόρυβος συγγραφέας της Σκανδιναβίας κατάφερε όχι ανώδυνα και ακούραστα αλλά άξια και δικαιωματικά να φτάσει μεγάλα ονόματα της λίστας επιστρέφοντας στο κοινό μετά από έξι χρόνια το πολυσυζητημένο βιβλίο που άφησε πίσω του ο μεγάλος Stieg Lersson. Και όταν αναλαμβάνεις να συνεχίσεις την δουλεία κάποιου άλλου τότε το φορτίο της ευθύνης είναι πολύ βαρύτερο και ο David Lagercrantz το σήκωσε με επιτυχία.

Β.Κ.