Conrad Nicholson Hilton: ο ξενοδόχος που έγινε αυτοκράτορας

Με αφορμή την πώληση του διασημότερου ξενοδοχείου της Αθήνας δεν θα μπορούσε να λείπει και το αντίστοιχο αφιέρωμα στον άνθρωπο εκείνο που, δεκαετίες πριν, ξεκίνησε να γράφει παγκόσμια ιστορία στον επιχειρηματικό τομέα.

Γεννημένος το 1887 στο Νέο Μεξικό, από πατέρα Νορβηγό και μητέρα Γερμανικής καταγωγής, σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή της Σάντα Φε αλλά προτίμησε να ασχοληθεί από μικρή ηλικία με την πολιτική και πολύ γρήγορα εκλέχθηκε βουλευτής. Η μικρή αλλά καθόλου αθόρυβη πορεία του διακόπτεται όταν καλείται να υπηρετήσει στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917 αλλά κατά την επιστροφή του, ακόμα πιο συνειδητοποιημένος, μετακομίζει στο γειτονικό Τέξας και παίρνει εκείνη την απόφαση που σήμερα θα του απέδιδε τον τίτλο του μεγαλύτερου επιχειρηματικού δαιμόνιου στον τομέα των ξενοδοχείων.

Conrad_Hilton,freeminds.gr

Ξεκινώντας από τα χαμηλά με ένα μικρό πανδοχείο στην περιοχή Σίσκο το 1919, έφτασε 6 χρόνια αργότερα, στις 2 Αυγούστου του 1925 να εγκαινιάζει το πρώτο του ξενοδοχείο στο Ντάλας. Μετά το “Dallas Hilton” σύντομα ήρθε και το δεύτερο και το τρίτο ξενοδοχείο, μέχρι που το 1944 ιδρύεται η «Hilton Hotel Comporetion» με σκοπό να διαχειριστεί τα πολλά ξενοδοχεία του Conrad, άλλωστε το επόμενο βήμα ήταν η επέκταση και στον υπόλοιπο κόσμο.

                                               Το Hilton στην Αίγυπτο, 1959

1959-theegypthilton.freeminds.gr

                                                Το Hilton στην Κωνσταντινούπολη, 1959

HiltonIstanbul,1959.freeminds.gr

                                                  To Codado Plaza Hilton στο Puerto Rico

The-Condado-Plaza-Hilton.puertorico.freeminds.gr

                                                Το Hilton στο St.Louis της πολιτείας Missouri, ΗΠΑ

St.-Louis-Unionhilton.missouri.freeminds.gr

                                                 Το Hilton στις Βρυξέλλες, 1967

hilton.brussles.1967.freeminds.gr

Μέχρι το 1960 ο Conrad Hilton είχε δικά του 53 ξενοδοχεία εν λειτουργία, λίγα χρόνια μετά κάνει την θορυβώδη εμφάνισή του και στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Τον Απρίλιο του 1963 έρχεται στην Ελλάδα για να εγκαινιάσει το Χίλτον της Αθήνας, το πρώτο άξιο οικοδόμημα στη μεταπολεμική Ελλάδα, που παραμένει ακόμη και σήμερα ένα από τα εντυπωσιακά κτίρια της πρωτεύουσας. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης. Στην βασική τελετή των εγκαινίων παρευρίσκονται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Frank Sinatra μαζί με όλη την υψηλή κοινωνία της Αθήνας και φυσικά παρέστη και ο ίδιος ο Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου -εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς πως το αστρονομικό ποσό της κατασκευής του ήταν 15 εκατομμύρια δολάρια-.

hiltonathensview.freeminds.gr

conradhiltonathens.freeminds.gr

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα έναντι των υπόλοιπων ξενοδοχείων είναι η ανάγλυφη σύνθεση του Γιάννη Μόραλη στην κεντρική όψη επί της Βασιλίσσης Σοφίας που συνδυάζει την μοναδικότητα με το αρχαιοελληνικό στοιχείο καθώς αποτελούσε το πρώτο δείγμα ζωής και ανάπτυξης της μεταπολεμικής Αθήνας. Κατασκευάστηκε στο διάστημα μεταξύ 1958 έως 1963 από τους σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο. Ήταν το μόνο ξενοδοχείο που διέθετε δύο πισίνες, 24ωρα εστιατόρια, ταχυδρομικό και τηλεγραφικό γραφείο, 3 κοσμηματοπωλεία και 13 άλλα μαγαζιά, ανθοπωλείο, φαρμακείο και γιατρό ενώ δεν έλειπε από κανένα δωμάτιο και δέκτης ραδιοφωνικού σταθμού. Δεδομένης της χρονολογίας η άνεση της πολυτέλειας του Conrad άγγιζε τα όρια ακόμα και για τις υψηλότερες τάξεις της κοσμικής Αθήνας.

Μεταξύ των ετών 2001-2003 πραγματοποιήθηκε μια παρέμβαση των αρχιτεκτόνων Αλέξανδρου Τομπάζη και Χρήστου Μπουγαδέλλη, με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και ταυτόχρονα την προσθήκη μιας 6όροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη.

hiltonathens.architecture.freeminds.gr

 

hiltonhotelathens.karamanlis.freeminds.gr

Το 2004, το Hilton Αθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε καθένα από τα εκατομμύρια δωμάτια όλων των ξενοδοχείων του ο Conrad Hilton άφηνε την προσωπική του “πινελιά” ευχαριστώντας τους πελάτες του για την επιλογή τους με την ίδια την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Be my Guest”, ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1957. Ενώ στην ιστορία έχει μείνει και το δωμάτιο 902 του Χίλτον στο Άμστερνταμ -που αποτελεί σήμερα τουριστικό αξιοθέατο- όπου ο John Lennon και η Yoko Ono έκαναν την πρώτη ¨Έκκληση για την Ειρήνη¨ καθισμένοι γυμνοί στο δωμάτιο αυτό, από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου του 1969.

johnlennonhilton.freeminds.gr

Conrad Hilton, πατέρας και παππούς, σύζυγος σε 2 διαφορετικούς γάμους και ξενοδόχος της αυτοκρατορίας των Hilton Resorts, “έφυγε” το 1979 σαν μία ιστορική φιγούρα που κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα στα 92 χρόνια της ζωής του για τον αρρενωπό και δυνατό χαρακτήρα του, ένας χαρακτήρας που αντιπροσωπεύεται απόλυτα από την φράση που είχε πει ο ίδιος  “To accomplish big things, I am convinced that you must first dream big dreams.” 

hiltonconradsmile.freeminds.gr

Β.Κ.