Τα κόμικς στο πέρασμα των χρόνων

Τα comics, κατά κύριο λόγο είναι δημιούργημα του 19ου αιώνα και οι πρόγονοί τους χρονολογούνται από το Μεσαίωνα, είναι γεγονός βέβαια ότι οι άνθρωποι, πολύ νωρίτερα, χρησιμοποίησαν τις εικόνες σε σειρά, για να αφηγηθούν μια ιστορία. Τα ιερογλυφικά των Αιγυπτίων, οι αναπαραστάσεις στα αγγεία των Αρχαίων Ελλήνων, η στήλη του Τραϊανού στη Ρώμη (113 μ.Χ.) και χιλιάδες άλλες εικονογραφημένες επιγραφές μας αποδεικνύουν πως η ανάγκη επικοινωνίας του ανθρώπου μέσα από εικόνες ήταν αρχαία και βαθιά ριζωμένη συνήθεια της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον μεταγενέστερο ορισμό, κόμικς” είναι η τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαδοχή σχεδιασμένων εικόνων στη τυπογραφική επιφάνεια. Αν θέλουμε, ωστόσο, να αποδώσουμε την λέξη κόμικς στα ελληνικά η καταλληλότερη συνώνυμη είναι ο όρος “εικονογραφήγηση“, αφού οι εικόνες αποτελούν βασικό στοιχείο της ιστορίας κατά την αφήγησή της.

loxias-polk-comics.freeminds.gr

ΚΟΜΙΞ_freeminds.gr

 Η αμέσως μετά εποχή, με την εφεύρεση της τυπογραφίας το 1448 μ.Χ. από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, εγκαινίασε την εποχή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και έκανε ευκολότερη την πρόσβαση του κοινού σε βιβλία και εικόνες. Στην Μεγάλη Βρετανία, μάλιστα, συναντάμε την ίδια εποχή και για πρώτη φορά το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός κόμικ: το μπαλόνι που περιέχει τα λόγια της εικόνας που απεικονίζεται. Μέχρι και τον 13ο αιώνα τα στοιχεία που συναντούσε κανείς σε κόμικς ήταν θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου, εμφανίζονται σαν ξυλογραφίες, με διάφορα σκίτσα από την επικαιρότητα και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τυπωμένες σε φυλλάδια. Σταδιακά ωστόσο, τα φυλλάδια αυτά αποκτούν και το στοιχείο της σάτιρας και αρχίζουν να αποκαλούνται “comicals” η αρχική λέξη από την οποία προέρχεται και η ονομασία των κόμικς.

Η πορεία τους μέσα στο χρόνο δεν ήταν καθόλου εύκολη, στα μέσα της δεκαετίας του ’40, οι εκδότες των εικονογραφημένων ιστοριών ανακαλύπτουν πως το κοινό τους, ηλικίες 25 ετών και άνω, ήταν ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα κατά την άνθιση των εταιριών τους και στοχεύουν σε μία μεγάλη μερίδα παιδιών που θα τους απέφερε τα επιθυμητά κέρδη. Εκείνη την περίοδο, παρατηρείται έξαρση νέων εκδόσεων, με ιστορίες που απευθύνονται στις μικρές ηλικίες και τα σκάνδαλα δεν αργούν να ξεσπάσουν. Ο Dr. Fredric Wertham, με το βιβλίο του Seduction of the Innocent, δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα γύρω από τη σχέση comics και παιδιών, αναπτύσσοντας τη θεωρία ότι τα comics ευθύνονται για τη ραγδαία αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας. Οι πωλήσεις πέφτουν αλλά μόνο για λίγο αφού την δεκαετία του 1960 τα περισσότερα κόμικς δημιουργούν θρύλους υπέρ ηρώων.

justice-league-dccomics.freeminds.gr

Η ένατη μορφή τέχνης όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί ξεκίνησε, λοιπόν,  να ανθίζει ιδιαίτερα με την έννοια που την ξέρουμε σήμερα την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα στην Αμερική. Η Marvel Comics και η DC Comics μέχρι και σήμερα είναι οι δύο μεγαλύτερες και μοναδικές στο είδος τους εταιρίες κόμικς με  σούπερ ήρωες που έχουν γίνει κινηματογραφικές επιτυχίες και τηλεοπτικές σειρές πολλάκις μέσα στα χρόνια. Στην Ευρώπη υπήρχε μια μικρή σκηνή, που ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους και εκδόσεις όπως ο Τεντέν και το περιοδικό Spirou αλλά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τα αμερικάνικα κόμικς ήρθαν σύντομα στις ευρωπαϊκές χώρες κερδίζοντας μεγάλο μερίδιο του κοινού.

comicsheroes.freeminds.gr

Το 1986 η τέχνη του κόμικς βρίσκεται στα καλύτερά της και ο όρος “Graphic Novel” κάνει την εμφάνισή του, στα λογοτεχνικά λεξικά. Ο Art Spiegelman με το έργο του “Maus” βραβεύτηκε με Pulitzer και άνοιξε το δρόμο της νέας πεποίθησης πως τα κόμικς έχουν πλέον ωριμάσει και είναι ικανά λόγω της μεγάλης απήχησής τους στο κοινό, να διαχειρίζονται μεγάλα και κρίσιμα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Το “Watchmen” των Alan Moore και Dave Gibbons και το “The Dark Knight Returns” του Frank Miller “έσπασαν” κυριολεκτικά και τους τελευταίους δύσπιστους των κόμικς και σήμερα πρόκειται για μία παραγωγή που μεγαλώνει και καθημερινά αποδεικνύοντας τον πλούτο και τη δυναμική της μοναδικής γλώσσας που κρύβεται στην ένατη τέχνη.

maus.art.freeminds.gr

Τι θα λέγατε λοιπόν για το Comicdom Con Athens 2019: 14η χρονιά για τη μεγάλη γιορτή των comics!
Τo Comicdom Con Athensτο μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, ανοίγει τις πύλες του στις 19, 20 & 21 Απριλίου 2019. Το φεστιβάλ, που διοργανώνουν η Comicdom Press, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, παρουσιάζει πλήθος εκδηλώσεων μετατρέποντας μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης σε πραγματική γιορτή των comicsΗ είσοδος στο Comicdom Con Athens είναι ελεύθερη.

Μεταξύ των διεθνών προσκεκλημένων της φετινής διοργάνωσης είναι:

–  o Ισπανός Raúl Allén, υποψήφιος πολλαπλών βραβείων Harvey και σχεδιαστής τίτλων, όπως THE IMMORTAL IRON FISTSECRET AVENGERS και HAWKEYE.(Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες)
-ο Βρετανός Dan Watters, συγγραφέας των ASSASSIN’S CREED, LIMBO και THE SHADOW, καθώς και του relaunch του LUCIFER για το νεοσύστατο Sandman Universe της Vertigo.
-η Ισπανίδα Patricia Martin, σχεδιάστρια, illustrator και letterer σε τίτλους, όπως WONDER WOMAN, BLOODSHOT REBORN και NINJAK. (Η επίσκεψή της πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες)
-ο Ιταλός σχεδιαστής Stefano Zanchi με συμμετοχές –μεταξύ άλλων– σε δεκάδες τεύχη του ιστορικού τίτλου TOPOLINO, καθώς και στη μίνι σειρά DONALDQUEST.
Η φετινή διεθνής έκθεση ARCHIEWELCOME TO RIVERDALE, που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης,πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cartoon Art Museum. Πρωτότυπες σελίδες με την αγαπημένη παρέα του Riverdale κι επιλεγμένα αντικείμενα από την προσωπική συλλογή της co-Ceo της Αrchie Publishing δημιουργούν μια συναρπαστική εμπειρία για τους επισκέπτες.
Στην ελληνική έκθεση με τίτλο FUTUROPOLIS συμμετέχουν εγχώριοι δημιουργοί καιillustrators και φαντάζονται την πόλη του μέλλοντος μέσα από πρωτότυπα comics και εικονογραφήσεις.
Όπως κάθε χρόνο, οι φίλοι των comics μπορούν να ενημερωθούν για νέες και παλιές εκδόσεις και να κάνουν τις αγορές τους από το bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, το Artists Alley και το Self-Publishers Alley. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης από τους διεθνείς προσκεκλημένους κι επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές ταινιών και animation,παρουσιάσεις νέων εκδόσεων comics που κάνουν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ,παιδικό πρόγραμμα, και φυσικά η τελετή απονομής των Ελληνικών ΒραβείωνComics και ο πάντα δημοφιλής διαγωνισμός Comicdom Cosplay, εθνικός προκριματικός για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Eurocosplay που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

 Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το event

Β.Κ.