Κλιματική Αλλαγή:η πιο μεγάλη απειλή

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής σκέφτηκα να συζητήσουμε μαζί,  όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Όλα αυτά που εμείς απλά παρατηρούμε και ευχόμαστε να περάσουν σύντομα. Καθένα από αυτά τα μηνύματα που μας στέλνει το “σπίτι” μας, η γη μας είτε λέγεται Ιανός, είτε λέγεται Ετεοκλής, βροντοφωνάζουν την ασυνειδησία μας απέναντι στη φύση, απέναντι στον κύκλο της ζωής.

climate change

Οι μεταβολές στο κλίμα του πλανήτη μετασχηματίζουν τον κόσμο.  Με τον όρο «κλιµατική αλλαγή» αναφερόμαστε στην αλλαγή του παγκόσµιου κλίµατος που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και προκαλείται κυρίως από την αύξηση της συγκέντρωσης αερίων θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατεγράφησαν 18 από τα θερμότερα έτη από τότε που τηρούνται αρχεία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι καύσωνες και οι πλημμύρες, γίνονται όλο και συχνότερα τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς επείγουσα δράση, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανόν να αυξηθεί πάνω από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2060 και η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τους 5°C έως το τέλος του αιώνα. Αδιαμφισβήτητα, μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στη φύση, επιφέροντας μη αναστρέψιμες αλλαγές σε πολλά οικοσυστήματα και επακόλουθη απώλεια βιοποικιλότητας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν επίσης σε τεράστιο κόστος για την οικονομία της ΕΕ και θα υπονομεύσουν την ικανότητα των χωρών να παράγουν τρόφιμα. Δείτε  το παρακάτω video και προσπαθήστε να συνειδητοποίησετε το πόσο μεγάλο κακό κάνουμε στη γή, σε μας!!

Μπορεί σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη, η Ευρώπη να  διαθέτει ένα πάγιο νομοθετικό πλαίσιο με μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής και αξιόπιστα στοιχεία για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ποιότητα του αέρα και τα αστικά απόβλητα και  -μπορεί- ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος να λειτουργεί εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου πολιτικής και γνώσης, ωστόσο συνεχίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της βιοποικιλότητας. Συχνά ακούω αναφορές για τη  μείωση των εκπομπών λόγω των αυστηρών μέτρων του Covid-19. Όντως μπορεί μια από τις ακούσιες συνέπειες που είχε το lock down να ήταν η περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. ωστόσο η προσωρινή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που, παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιοχές της Κίνας και της Ευρώπης, δεν αποτελεί ούτε λύση του προβλήματος ούτε αιτία εφυησυχασμού.

Θα πρέπει ο καθένας από μας ξεχωριστά να συμβάλλει στον στόχο για έναν πιο πράσινο πλανήτη, για ένα πιο καθαρό “σπίτι”. Ο πλανήτης είναι ένας χώρος που μας φιλοξενεί και η πορεία μας είναι αναλώσιμη, γι’ αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, με το να αλλάξουμε συνήθειες και να αποκτήσουμε νέες, πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον, καθώς επίσης, και να προβούμε σε απλές, καθημερινές ενέργειες, ώστε να συμβάλλουμε στην διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη. Και οι τρόποι είναι απλοί. Ας ξεκινήσουμε Ανακύκλωση και  Κομποστοποίηση (καφέ κάδοι). Ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα απορρίμματα προτιμώντας γυάλινες συσκευασίες, χρησιμοποιώντας μόνο πάνινες τσάντες και ας προτιμάμε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού. Ας προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε ενέργειας με απλές ενέργειες  όπως αντικαθιστώντας τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους λαμπτήρες οικονομίας και χρησιμοποιώντας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Ακόμα και με τη διατροφή μας μπορούμε να συμβάλλουμε δυναμικά στην προσπάθεια αυτή, αρκεί να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να πετάμε το φαγητό μας στα σκουπίδια, αλλά να μαγειρεύουμε τόση ποσότητα όση χρειαζόμαστε να καταναλώσουμε, αλλά και να μειώσουμε την κατανάλωση του κρέατος στην διατροφή μας, καθώς  συμβάλλει σημαντικά στην μείωση κατανάλωσης των πόρων που απαιτούνται για την εκτροφή των ζώων και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τέλος, το πιο απλό επίλέγουμε  το λεωφορείο, το ποδήλατο, για τις καθημερινές μας αποστάσεις, ειδικά εάν αυτές είναι κοντινές, διότι η μόλυνση της πόλης προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα καυσαέρια που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Και αν δεν κατάφερα να σας προβληματίσω αρκετά τότε ακούστε την Greta Thunberg που τα λέει πιο απλά, πιο ωμά!


Μπορείς να βοηθήσεις και εσύ!!!

Αλεξάνδρα