Ποιος φοβάται τα Χριστούγεννα;

Οι μέρες κυλούν γρήγορα και ήδη καταστήματα και δρόμοι  στολίστηκαν Χριστουγεννιάτικα, με λαμπερά, πολύχρωμα φωτάκια, δέντρα με φωτεινά στολίδια και ντυμένοι  Άι- Βασίληδες με τις κατακόκκινες στολές τους και τα γραφικά χο-χο-χο να ξεχειλίζουν από το στόμα τους. Τα παιδάκια βιώνουν αυτή τη μαγεία των ημερών με όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα, το στολισμό του δέντρου, το φούρνισμα των γλυκών, κουραμπιέδων και μελομακάρονων και βέβαια το πολυπόθητο γράμμα στον Άγιο Βασίλη που θα αφήσει ανήμερα των Χριστουγέννων το δώρο που του έχει ζητηθεί κάτω από το δέντρο.

Τα Χριστούγεννα είναι καθαρά μια περίοδος που επιτρέπει την υπερβολή, την καταναλωτική μανία, την ανάγκη να ξεδώσουμε και να γίνουμε όλοι λίγο-πολύ παιδιά και να βυθιστούμε στη μαγεία τους. Είναι μια γιορτή κυρίως οικογενειακή, που σηματοδοτεί τη θαλπωρή της οικογένειας, τη ζεστασιά ενός γεύματος με όλα τα αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το γιορτινό τραπέζι, την αγάπη, τη συντροφικότητα, την ανάγκη να πιστέψεις στο πνεύμα των Χριστουγέννων και στη δύναμή του να πραγματοποιήσει ακόμα και τις πιο ενδόμυχες επιθυμίες σου.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που τις μέρες αυτές νιώθουν φόβο και ανασφάλεια και επιθυμούν να περάσουν οι γιορτές όσο πιο σύντομα και ανώδυνα γίνεται. Είναι κυρίως οι άνθρωποι αυτοί που βιώνουν κάθε είδους μοναξιάς, που έχουν υποστεί κάποια απώλεια, κάποια αποτυχία, κάποιο τραυματικό γεγονός στη ζωή τους. Άνθρωποι που έχουν πάψει να πιστεύουν στη μαγεία των Χριστουγέννων, που δεν μπορούν να βιώσουν τη θαλπωρή και τη ζεστασιά τους, που ίσως δεν έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα τους για να τα μοιραστούν όλα αυτά, με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους και η μοναξιά και ο φόβος να τους στοιχειώνουν. Επιπρόσθετα, αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που βιώνουμε, θα συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να βιώσουν τη μαγεία των γιορτών και για οικονομικούς λόγους, διότι αδυνατούν να προσφέρουν στους ίδιους και στην οικογένειά τους ακόμα και τα βασικά αγαθά που πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένα, όπως τη στέγη, το φαγητό, την ένδυση και τη θέρμανση. Απότοκο αυτών των συνθηκών είναι να μισούν ακόμα και αυτές τις μέρες και όσους τις βιώνουν με ευτυχία και προσμονή.

Τα Χριστούγεννα όμως είναι η πιο ξεχωριστή γιορτή μέσα στο χρόνο, μια γιορτή που γεννά την ελπίδα, την αγάπη και την προσμονή και δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, να ανταλλάξουν ευχές, χαμόγελα, αγκαλιές, ευχαριστώ ακόμα και μια ειλικρινή συγγνώμη. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας να εξωτερικεύσουμε συναισθήματα και να ”ανοιχτούμε” στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν μπορούμε και να βοηθήσουμε έμπρακτα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη για να καταφέρουμε έστω και για λίγες στιγμές να διώξουμε από μέσα τους το φόβο, την ανασφάλεια και τη λύπη και να τους γεμίσουμε με χαρά και ανακούφιση. Μπορούμε να προσφέρουμε μια αγκαλιά, μια πρόσκληση στο τραπέζι μας σε όσους είναι ολομόναχοι και από την άλλη, μπορούμε να δωρίσουμε από το περίσσευμά μας οικονομική βοήθεια, τρόφιμα και κάθε είδους αγαθά πρώτης ανάγκης, να παραστούμε ή ακόμα και να συμμετέχουμε εθελοντικά σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και να αγοράσουμε ο,τι μπορούμε από αυτές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε, προκειμένου να γίνουμε αρωγοί σε μια εποχή που η ανθρωπιά αρχίζει να εξαλείφεται, για να χαρίσουμε ένα εγκάρδιο χαμόγελο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και ειδικότερα στα παιδιά! Έτσι ίσως πιστέψουν και εκείνοι στη μαγεία των Χριστουγέννων και νιώσουν έμπρακτα την αγάπη, τη θαλπωρή, τη ζεστασιά, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Τότε πια δε θα φοβούνται τα Χριστούγεννα!

A.S

Leave a Reply