Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας

 H ανθρωπότητα εορτάζει τη Γέννηση του Κυρίου. Οι πόλεις έχουν ήδη βάλει τα γιορτινά τους. Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις και ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας και σε χώρες του εξωτερικού έχουν ήδη προγραμματιστεί. Συζητήσεις για ρεβεγιόν σε νυκτερινά κέντρα και σε σπίτια έχουν δρομολογηθεί. Κόσμος έχει κατακλύσει την αγορά. Διάχυτη είναι η επιθυμία αυτά τα Χριστούγεννα να μην επιτραπεί στην πανδημία του κορωνοϊού να απλώσει το μαύρο πέπλο της στις ψυχές και στη διάθεσή μας. Η ανάγκη για ψυχαγωγία, για διασκέδαση, για δια ζώσης επικοινωνία, για μια αγκαλιά κι ένα φιλί, για στιγμές ανεμελιάς χωρίς φόβο και ενδοιασμούς, δεσπόζει όσο ποτέ. Όμως, ο κορωνοϊός είναι εδώ! Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και χιλιάδες συνάνθρωποί μας είναι κατ’ οίκον ασθενείς. Αβάσταχτος πόνος και θλίψη υπάρχουν στις ψυχές οικείων και συγγενών για αγαπημένους ανθρώπους που λόγω της πανδημίας δεν βρίσκονται πλέον κοντά τους.


Βέβαια, η ζωή δε σταματά. Μοιάζει με ποτάμι που κυλά ακάθεκτο και τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει την πορεία του. Η ζωή είναι Φως, είναι Ελπίδα, είναι Πίστη! Διαλύει το σκοτάδι σαν τις παιχνιδιάρες ακτίνες του ήλιου που διεισδύουν στο σκοτεινό δωμάτιο από τις κλειστές γρίλιες. Η δίψα για ζωή είναι αστείρευτη. Όμως η ζωή θέλει σεβασμό. Διερωτώμαι αν όλη αυτή η δοκιμασία που έχουμε βιώσει και συνεχίζουμε να βιώνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, μας έχει ωθήσει στο να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ζωής, τις προτεραιότητες και τους στόχους μας· αν έχουμε κάνει την προσωπική μας ενδοσκόπηση κι έχουμε συνειδητοποιήσει τη μηδαμινότητά μας, τον εγωκεντρισμό μας και την αδιαφορία μας για τον συνάνθρωπό μας· αν έχουμε έρθει σε συναίσθηση και μετάνοια, αν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός προορισμός του ανθρώπου.

Σε λίγες ημέρες η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να εορτάσει τη Γέννηση του Κυρίου. Ο Υιός και Λόγος του Θεού, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας γεννάται από την Υπεραγία Θεοτόκο ως Τέλειος Θεός και Τέλειος Άνθρωπος, δηλαδή Θεάνθρωπος,  έχοντας λάβει εκ Πνεύματος Αγίου και της Αειπαρθένου Μαρίας την ανθρώπινη φύση. Γεννιέται μέσα σ’ ένα σπήλαιο. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς δόξα· έτσι απλά και ταπεινά. Έρχεται για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία· για να αποκαταστήσει τις σχέσεις ανάμεσα στον Θεό και στους ανθρώπους· για να γνωρίσει η ανθρωπότητα τον Θεό Πατέρα. Έρχεται στη γη μ’ έναν και μοναδικό σκοπό: τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους, τη σωτηρία του καθενός και καθεμιάς από εμάς. Θα Τον προσκαλέσουμε να έρθει να γεννηθεί στις ψυχές μας; Θα βάλουμε τον Χριστό στη ζωή μας; Θα γεμίσει η καρδιά μας από αγάπη; Άραγε, η δοκιμασία που βιώνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνει το εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή μας με σκοπό τη σωτηρία της ψυχής μας;

Οι εκκλησιές θα είναι ανοιχτές για να πάμε να προσκυνήσουμε το Θείο Βρέφος κι όλοι μαζί να ψάλλουμε το «Χριστός γεννάται δοξάσατε…». Με τις μάσκες στα πρόσωπά μας και με τα αντισηπτικά στα χέρια μας θα ανάψουμε το κεράκι μας, θα λειτουργηθούμε, θα κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Αυτά τα Χριστούγεννα θα καθίσουμε όλοι μαζί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχοντας στην καρδιά μας κι όλους αυτούς που δεν είναι κοντά μας. Όμως, είναι και κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας που δεν θα έχουν αυτήν τη χαρά. Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν πού να κοιμηθούν, που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φαγητό, που είναι μακριά από την πατρίδα τους, που είναι εγκαταλελειμμένοι στα νοσοκομεία, στα ιδρύματα, στα γηροκομεία και στα ορφανοτροφεία. Αυτοί που ζουν μόνοι χωρίς να έχουν κάποιον να τους φροντίσει και είναι κατάκοιτοι στο κρεβάτι του πόνου· αυτοί που είναι εγκλεισμένοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα γιατί δεν είχαν να καλύψουν κάποιες μικρές, οικονομικές οφειλές ή έχουν φυλακιστεί άδικα. Υπάρχουν κι εκείνες οι ψυχές που ζουν ανάμεσά μας και υποφέρουν από πνευματικές και ψυχικές ασθένειες κι εμείς απλά τους προσπερνούμε αδιάφορα σαν να είναι αόρατοι. Άραγε, όλες αυτές οι ψυχές θα έχουν θέσει στο πλούσιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας;

Σε λίγες ημέρες η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να εορτάσει τη Γέννηση του Κυρίου. Όλοι μαζί θα ψάλουμε:

«Ἡ Παρθένος σήμερον τόν Ὑπερούσιον τίκτει
καί ἡ γῆ τό σπήλαιον τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει.
Ἂγγελοι μετά ποιμένων δοξολογοῦσι,
μάγοι δέ μετά ἀστέρος ὁδοιποροῦσι·
δι’ ἡμᾶς γάρ ἐγεννήθη Παιδίον νέον
ὁ πρό αἰώνων Θεός».

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα! Καλά και Άγια Χριστούγεννα με μια Καρδιά γεμάτη Αγάπη και μια Αγκαλιά Τρυφερή για τον Συνάνθρωπό μας!

ΜΑΡΙΑ ΤΑΝΟΥ ΑΝΔΡΕΙΑΝΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ