Μια Κλασική βιβλιοθήκη για παιδιά και εφήβους, μια σειρά βιβλίων που πρέπει κάθε παιδί να διαβάσει.

Λένε πως, για να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο ή ένα εφηβικό μυθιστόρημα, πρέπει να νιώθεις και λίγο παιδί μέσα σου και να μπορείς να αφουγκράζεσαι όλες τις ανησυχίες που κρύβονται μέσα στις ψυχές των παιδιών. Είναι ανάγκη να είσαι καλός παρατηρητής και εξαιρετικός ακροατής σε ό,τι τα προβληματίζει και να φοβίζει.

Η παιδική λογοτεχνία, μονοπωλεί το λιγότερο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού και αυτό ίσως να οφείλεται στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μείωση των ωρών ουσιαστικής ψυχαγωγίας. Το διάβασμα ειδικά για τους εφήβους είναι πραγματικά το κόκκινο πανί και συχνά μπαίνει στη μαύρη λίστα, επειδή δεν το βρίσκουν τόσο συναρπαστικό.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βιβλία τα οποία αξίζει να διαβάσουν τα παιδιά και οι έφηβοι ακόμα κι αν μισούν την ιδέα της ύπαρξης των βιβλίων και της φιλαναγνωσίας.

Τα παραμύθια και τα μυθιστορήματα που ακολουθούν είναι τα βιβλία που σημάδεψαν πρώτα εμένα ως έφηβη αλλά και ως μεγαλύτερη, αφού η παιδική λογοτεχνία είναι πάντα η αδυναμία μου.

#1 Ένα παιδί μετράει τα άστρα- Μενέλαος Λουντέμης: ο Μέλιος ένα φτωχό αγόρι αναγκάζεται να δουλέψει για να ζήσει. Αγαπά τα βιβλία και την μόρφωση αλλά το αφεντικό του πιστεύει πως τα βιβλία είναι χαμένος χρόνος και τον αποσπούν από τη δουλειά. Ένας δάσκαλος καταλαβαίνει την δίψα του ορφανού αγοριού και τον βοηθά να ανακαλύψει τη μαγεία της μάθησης. Η ακατανίκητη επιθυμία του για διάβασμα γίνεται αντιληπτή από το αφεντικό και το όνειρο ξεθωριάζει τα βράδια μετρώντας τ’ αστέρια. Το βιβλίο θα είναι το όπλο του να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή.

#2 Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας- Όσκαρ Ουάιλντ: Εκεί που η κοινωνία μοιάζει να καταρρέει και η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων είναι γεγονός, ο Όσκαρ Ουάιλντ ζωντανεύει ένα άγαλμα που ξαφνιάζει ένα χελιδόνι που ξαποσταίνει στον ώμο του δημιουργώντας έτσι μια ζεστή φιλία που στόχο έχει να ζεστάνει τις καρδιές των ανθρώπων και να δείξει ότι ο κόσμος δεν είναι μόνο όσα δείχνει.

#3 Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ: Το ημερολόγιο μιας έφηβης σε χρώμα κόκκινο αποτυπώνει τις ενδόμυχες σκέψεις της, τη συγκρουσιακή σχέση με τη μητέρα και την αδερφής, τη σχέση λατρείας με τον πατέρα, τους νεανικούς έρωτες αλλά και τις κακουχίες που πέρασε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς λίγο πριν σβήσει από τύφο σε ηλικία 15 ετών. Ένα ημερολόγιο γεμάτο προβληματισμούς, αυθορμητισμό λόγω ηλικίας μας ταξιδεύει στο χρόνο και μας φέρνει αντιμέτωπους με τη πιο σκληρή αλήθεια, αυτή του πολέμου και της κτηνωδίας που καταργεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

#4 Ο Σήφης θέλει χώρο- Μαίρη Κανάκη: Σε μια κοινωνία που φοβάται το διαφορετικό και αρνείται να το κοιτάξει κατάματα, ο Σήφης, ένα παιδί με ιδιαιτερότητες, προσπαθεί να γίνει αποδεκτός στην οικογένεια του, στους συμμαθητές του, στο συναίσθημα του έρωτα και στους καθηγητές του. Παλεύει να τους δείξει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, παλεύει για αυτό που είναι. Άραγε, θα τα καταφέρει;

#5 Τα παραμύθια αλλιώς-Μαρίνα Γιώτη: Ένα διαφορετικό αλλά και ερευνητικό τέλος δίνει αυτή η σειρά παραμυθιών της Μαρίνας Γιώτη. Μια κουκουβάγια ντέτεκτιβ ψάχνει την αλήθεια πίσω από αγαπημένα κλασικά παραμύθια και στα μάτια μικρών και μεγάλων η ερμηνεία των νοημάτων έχει μια οπτική που πραγματικά δεν είχαν σκεφτεί. Μήπως κάποιοι ήρωες έπρεπε να είναι αλλιώς;;

#6 Δικαίωμα στη μάθηση- Μαλάλα Γιουσαφζάι: Ένα κορίτσι 17 ετών από το Πακιστάν έχει τη δύναμη και το θάρρος της γνώμης της να μιλήσει δημόσια για το δικαίωμα στην μάθηση και τις ίσες ευκαιρίες αγοριών και κοριτσιών στο σχολείο. Οι ιδέες της έφτασαν σε όλο τον κόσμο και η συμπαράσταση ήταν μεγάλη. Η επιμονή της στο δικαίωμα στην μάθηση προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό της αλλά η επιθυμία της να την διεκδικήσει την έφεραν πρώτη στο Νόμπελ Ειρήνης το 2011. Άραγε, τι να είπε μπροστά σε όλους τους ηγέτες του κόσμου;

#7 Harry Potter και η φιλοσοφική λίθος: Ένα σχολείο μαγείας, ένα παιδί με χάρισμα, σκουπόξυλα, φιλίες και μαγικά φίλτρα είναι έτοιμα να μας δείξουν έναν αλλιώτικο κόσμο αλλά και να μας υπενθυμίσουν πως αν δούμε σωστά, η ζωή έχει στιγμές μαγείας που αξίζει τον κόπο. Τι όμως να κρύβει η φιλοσοφική λίθος; Αν το ανακαλύψετε ίσως να αναζητήσετε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.

#8 Γεύση Πικραμύγδαλο-Μάνος Κοντολέων: Δύο παιδιά γεμάτα όνειρα και φιλοδοξίες έρχονται αντιμέτωποι με την ενηλικίωση και τις δυσκολίες της. Ένας παράγοντας που δεν υπολογίζουν ανατρέπει τις ισορροπίες τους. Πόσο έτοιμοι είναι να τον παλέψουν.

#9 Γέτι-η δύναμη του Ακόμα-Μαρίνα Γιώτη: Πολλές φορές τα παιδιά χάνουν την δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία τους. Η μαγεία όμως κρύβεται μέσα τους και πρέπει να ενισχυθεί. Κάθε φορά που νιώθει ένα παιδί πως δεν μπορεί να τα καταφέρει ας του λέμε «Προσπάθησε λίγο ακόμη», «Μπορείς, λίγο ακόμη», «Συνέχισε λίγο ακόμη», «Πάλεψε λίγο ακόμη». Με την ώθηση του ακόμη μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

#10 Η κλέφτρα των βιβλίων- Marcus Zusak: Όταν έχεις χάσει σχεδόν τα πάντα πού βρίσκεις παρηγοριά; Τι λυτρώνει την ψυχή σου; Η νεαρή Λίζ, αν και δεν ξέρει να διαβάζει, προσπαθεί να σώσει από την πυρά των Γερμανών, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βιβλία, όσα περισσότερα βιβλία μπορεί… Οι βόμβες πέφτουν, οι σειρήνες χτυπούν αλλά η Λίζ και ο αγαπημένος της φίλος παραμένουν ζωντανοί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και μοιράζουν και σε όσους κρύβονται στα καταφύγια μαζί τους. Άραγε, ποιο θα είναι το τίμημα αυτής της εσωτερικής ανάγκης από την διαφυγή των πολεμικών αναταραχών;

Καλή Ανάγνωση!!!

Κι αν αρνούνται το διάβασμα μόνοι τους…προσπαθήστε είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί να τους τα διαβάσετε εσείς, όταν αποφορτίζονται από την τηλεκπαίδευση και το παιχνίδι…!!!

Μαριαλένα Βιλλιώτη.