“I want the perfect body… ” τραγουδούν με πάθος οι Radiohead και τα λόγια που έπονται παρακάτω χάνουν την αξία τους εμπρός στη σκέψη του τέλειου, αψεγάδιαστου κορμιού. Σκέψη που κατακλύζει το νου σε εμμονικό βαθμό και θέτει τα εξής ερωτήματα: Υπάρχει τέλειο σώμα. Και αν όντως υπάρχει, ποιό είναι αυτό;
Εύκολη η απάντηση –θα πεις- στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας και των κοινωνικών δικτύων, όπου ξεπροβάλουν από κάθε πλευρά της οθόνης αμέτρητα υπέροχα σώματα, με κατάλληλες αναλογίες, άψογη γράμμωση, μηδενικά ποσοστιαίο σωματικό λίπος. Το πακέτο συνοδεύεται συχνά από αθέατες εικόνες «αναίμακτων» πλαστικών επεμβάσεων, επιπρόσθετων εμφυτευμάτων, αμφιβόλου ποιότητας διατροφικών σκευασμάτων και εξαντλητικών προγραμμάτων διατροφής.
Η ιντερνετική αυτή γειτονία καθημερινά επιδίδεται στο κυνήγι του «τέλειου» σώματος με κάθε μέσο, κλείνοντας επιδεικτικά τα μάτια στο κόστος που ο μέσος άνθρωπος καλείται να πληρώσει. Αυτός, λοιπόν, αγνοεί πως στην πλειονότητα τους τα ερεθίσματα που λαμβάνει είναι πλαστά και μη ρεαλιστικά. Πίσω από την τέλεια φωτογραφία συχνά κρύβεται κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων που «κόβει» την κυτταρίτιδα και «ράβει» εντυπωσιακούς μύες. Έτσι, κατακλύζεται από άγχος, ενοχή, φθόνο και απογοήτευση. Κυριεύεται από το αίσθημα του ανεκπλήρωτου ονείρου, κυνηγά άπιαστες χίμαιρες, υποκύπτοντας στον αμείλικτο οικονομικό ανταγωνισμό και σε επικίνδυνες μόδες που προωθούνται από πολυεθνικές εταιρίες που διόλου δεν νοιάζονται για την σωματική και ψυχική του ευημερία.
Το τίμημα, υπέρογκο και υπέρβαρο, πληρώνεται στο χώρο που γεννήθηκε. Ο όρος “body shaming” γέννημα θρέμμα των κοινωνικών δικτύων, αναφέρεται στα επικριτικά σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες τους για να χαρακτηρίσουν το σωματότυπο και γενικότερα την εμφάνιση ανθρώπων που μπορεί να μην έχουν συναντήσει ποτέ. «Είσαι χοντρή. Δεν πρέπει να υπάρχεις!» ή «Είσαι κοκκαλιάρα! Βάλε κανένα κιλό!» δημοσιεύονται απερίσκεπτα καθώς όλοι έχουν μάθει να γίνονται αδέκαστοι κριτές των αλλοτρίων. Παράλληλα, η λατρεία και η αποθέωση του τέλειου σώματος (το οποίο δεν έχει τίποτε άλλο να αποδείξει πέρα από την τελειότητα του αυτή), έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά των διατροφικών διαταραχών σε επικίνδυνα επίπεδα. 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως (30 εκατομμύρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες) υποφέρουν από κάποιο είδος διατροφικής διαταραχής. Κορίτσια που εισέρχονται στην εφηβική ηλικία συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα βουλιμίας, ανορεξίας, αδηφαγικής διαταραχής (binge eating) και ορθοτροφίας. Τα άτομα αυτά έχουν 56 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγηθούν στην αυτοκτονία, στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά ή σε άλλου είδους επικίνδυνες συμπεριφορές. Αυτό είναι το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε.
Ποιο είναι όμως το ιδανικό κορμί; Το ιδανικό κορμί είναι το υγιές κορμί. Αυτό που τρέφεται ισορροπημένα χωρίς στερήσεις ή υπερβολές. Αυτό που αγαπά την άσκηση και μέσω αυτής δυναμώνει, εξελίσσεται, κοινωνικοποιείται, αισθάνεται χαρά και πληρότητα. Η μορφή άσκησης που επιλέγει τον βοηθά να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, να τον κατανοήσει, να τον σμιλεύσει και να του θέσει νέες προκλήσεις. Στα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα, άλλωστε, υπάρχουν εξίσου ωφέλιμοι λογαριασμοί ειδικών που δίδουν πολύτιμες, ασφαλείς και ρεαλιστικές συμβουλές διατροφής και άσκησης, ενώ παράλληλα αποτελούν υγιή πρότυπα ευεξίας. Όμορφο κορμί είναι επίσης το κορμί χορτασμένο από αγάπη, φιλίες, ταξίδια και εμπειρίες, όχι από αυτοπροβολή και ματαιοδοξία. Το ωραιότερο όλων είναι εκείνο που φέρει με υπερηφάνεια της πληγές και τα σημάδια που αποκόμισε από τις μάχες που κέρδισε.
Ας ακούσουμε τη συνέχεια του τραγουδιού, λοιπόν. “You’re so very special” συνεχίζει και ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας αυτό στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε περισσότερο. Κάθε σώμα είναι μοναδικό. Δεν θα μοιάσει ποτέ σε κανένα άλλο, ούτε θα γίνει ακριβώς ίδιο με άλλο. Ας το αποδεχθούμε με τις ατέλειες, τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητες του και ας προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε περιβάλλοντας το με αγάπη και σεβασμό.
Ρία Ροροπούλου