Πρόσωπα: Charles Perrault…ο κρυφός συγγραφέας των παραμυθιών

Με αφορμή την χθεσινή επέτειο την γέννησης του αλλά και την τιμητική της Google να το συμπεριλάβει στο Doodle πρόγραμμά της δεν θα μπορούσαμε να μην θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια όταν μας διάβασαν για πρώτη φορά οι μεγάλοι το παραμύθι του Κοντορεβιθούλη, της Κοκκινοσκουφίτσας ή της Ωραίας Κοιμωμένης. Παραμύθια τόσο γνωστά παγκοσμίως που από πίσω τους κρύβονται άλλοι μεταγενέστεροι συγγραφείς που μεταποίησαν τις ιστορίες αλλά ποτέ δεν αποδόθηκαν τα ένσημα στον αληθινό τους συγγραφέα. Ο λόγος για τον Γάλλο λαογράφο Charles Perrault που γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1628, σπούδασε Νομικά και έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1671.

google.freeminds.gr

Η μεγαλοαστική οικογένεια στην οποία μεγάλωνε του έδωσε τα εφόδια ώστε να φοιτήσει μαζί με τα επτά αδέρφια του στα καλύτερα σχολεία. Ο αδερφός του Claude Perrault, ήταν ο αρχιτέκτονας του Λούβρου για αυτό και αρχικά εργάστηκε ως υπεύθυνος βασιλικών κτιρίων, ενώ μαζί με τον αδελφό του Pierre ξεκίνησε να εργάζεται στην αυλή του Λουδοβίκου 14ου ως σύμβουλος των καλλιτεχνικών θεμάτων. Μάλιστα ο Charles ήταν αυτός που είπε στον Λουδοβίκο φτιάχνοντας το λαβύρινθο στους κήπους των Βερσαλιών να συμπεριλάβει και 39 συντριβάνια με γλυπτά από τους μύθους του Αισώπου δίνοντας έτσι την δύναμη της ζωντάνιας του λόγου μέσα στους βασιλικούς κήπους. Το έργο πραγματοποιήθηκε από το 1672 έως και το 1677.

charlesperrault.freeminds.gr

 Γύρω στο 1660 έκανε το ντεμπούτο του στην συγγραφή με ερωτικά ποιήματα και έκτοτε αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο χαρτί και το μελάνι διεκδικώντας και κερδίζοντας επάξια έναν ξεχωριστό τίτλο για την Γαλλική ιστορία της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Η αποδοχή του από την μεγάλη Γαλλική Ακαδημία σε ηλικία 42 ετών έγινε με αφορμή ένα ποίημα του με τίτλο ”Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου” -στο οποίο συγκρίνει τον αιώνα της βασιλείας των Λουδοβίκων με αυτόν των Καισάρων της Ρώμης- και προκαλεί διχασμό στα μέλη της Ακαδημίας. Με θάρρος και επιμονή σε κάθε του συγγραφική δουλειά διαχώριζε σε αξίες και ποιότητα τους νέους συγγραφείς όπως τον Μολιέρο από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους σε μία εποχή που ο η Αναγέννηση έθετε σε αμφιβολία την υπερεκτιμημένη Αρχαία Ελλάδα. Η διαμάχη είναι γνωστή και ως ”Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων” και ο Charles διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο σε αυτή. Η φήμη που απόκτησε τον βοήθησε εν μέρει να προχωρήσει και να γίνει περισσότερο γνωστός ξεκινώντας μία σειρά από παιδικά παραμύθια με πρώτη του απόπειρα το ”Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας” το 1697. Η ποίηση πλέον ήταν παρελθόν και η μόδα των παραμυθιών είχε μόλις ξεκινήσει.

charlesperrault2.freeminds.gr

Μέχρι τα τέλη του 1697 ο Charles είχε εκδώσει 8 παραμύθια μέσα σε μία συλλογή εν ονόματι ”Ιστορίες και παραμύθια μιας προηγούμενης εποχής- Histoires ou contes du temps passé” στην οποία περιλαμβάνονταν και το πασίγνωστο λαϊκό παραμύθι ”Ο παπουτσωμένος γάτος”, ”Η ωραία κοιμωμένη” ”Η Σταχτομπούτα” και ”Η κοκκινοσκουφίτσα”.

charles-perraults-google.gr\

Σχεδόν όλα του τα κείμενα μεταποιήθηκαν σε μερικό βαθμό και ξανά εκδόθηκαν από μεταγενέστερους συγγραφείς όπως είναι οι αδελφοί Grimm μεταξύ των ετών 1812 έως 1857.

Το 1695, σε ηλικία 62 ετών, εγκατέλειψε τις περισσότερες από τις κυβερνητικές του θέσεις και τα εκτελεστικά του καθήκοντα σε λογοτεχνικές εταιρίες και ομίλους, αφιερώνοντας τη ζωή του στη συγγραφή αλλά και την οικογένειά του. Σε μια τέτοια προσπάθεια αποφάσισε να καταγράψει τα προφορικά παραμύθια της εποχής του, που κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια στη Γαλλία αλλά και τις περιοχές της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλάζοντας στον απαραίτητο βαθμό την ιστορία αλλά κρατώντας πάντα το τέλος ίδιο, ώστε να είναι διδακτικές οι ιστορίες και να μεταφέρουν ηθικά μηνύματα, πάντα κοντά στα πρότυπα των μύθων του Αισώπου που λάτρευε.

Πέθανε στις 16 Μαΐου του 1703 στο Παρίσι όπου και ανεγέρθηκε το 1908 περίτεχνο μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν του Γάλλου συγγραφέα στους Κήπους του Κεραμεικού.

Charles_Perrault.freeminds.gr

Β.Κ.