Casa Mila, ένα “πέτρινο ποίημα”

Freeminds concept #φωνές_κτιρίων

Ο χαρακτηρισμός που ξεχώρισα αμέσως στο τουριστικό φυλλάδιο για τους επισκέπτες του κτηρίου Casa Mila στην Βαρκελώνη ήταν η φράση “πέτρινο ποίημα”, καθώς εκφράζει απόλυτα με δυο μόνο λέξεις την μοναδικότητα και τον άκρως προσεγμένο σχεδιασμό αυτού του κτηρίου.

Το κτήριο Casa Mila, γνωστό και με το εύηχο όνομα La Pedrera” ( =λατομείο), χτίστηκε κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αι. και σχεδιάστηκε απο τον σπουδαίο Καταλανό αρχιτέκτονα, θερμό υποστηρικτή του μοντερνισμού, Antonio Gaudi, ο οποίος σχεδίασε  και ορισμένα απο τα γνωστότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, όπως ο εμβληματικός, αν και ημιτελής, ναός  La Sagrada Familia και το Park Gouel, εντάσσοντας έτσι την Τέχνη και την υψηλή αισθητική στην κουλτούρα της πόλης.

Casa Mila
Αρχικά, το κτήριο σχεδιάστηκε ως κατοικία της εύπορης οικογένειας Μιλά με προαπαιτούμενο το σχέδιο του πολυόροφου οικήματος να είναι τόσο πρωτότυπο και ιδιαίτερο, ώστε να ξεπεράσει κατά πολύ την οικία Battlo (Casa Battlo), που ήταν επίσης έργο του Gaudi και στεκόταν λίγα μέτρα παρακάτω. Έτσι κι έγινε.

Πηγή έμπνευσης του Gaudi στο ευρύτερο έργο του είναι η φύση. Μια υπέροχη σύμπραξη της ανθρώπινης δημιουργικότητας και του μεγαλείου της φύσης είχε ως αποτέλεσμα ένα ολόρθο “ποίημα” φτιαγμένο απο σίδερο και πέτρα. Το εξωτερικό σχήμα του κτηρίου θυμίζει κύμα, ενώ το εσωτερικό με τις εσωτερικές αυλές, τον ιδιαίτερο χρωματισμό και φωτισμό σε αποχρώσεις του πράσινου και του καφέ αλλά και τα κάγκελα που μοιάζουν με μπλεγμένα  κλαδιά, παραπέμπει ξεκάθαρα σε τροπικό τοπίο.

Casa Mila

Ακόμη, ένα απο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κτηρίου είναι ο καινοτόμος σχεδιασμός με τις κυματοειδείς προεξοχές, χωρίς καμία ευθεία γραμμή.  Εντυπωσιακή είναι η όψη των ταβανιών που ξεπερνά την στατικότητα του υλικού απο το οποίο φτάχτηκαν και δίνει την αίσθηση πως τα ταβάνια  κινούνται σε ρυθμούς ήρεμων κυμάτων. Επίσης, στην στέγη του κτηρίου, όπου συνεχίζεται ο κυματοειδής ρυθμός, στέκονται περήφανα οι “ακοίμητοι πολεμιστές”, τα αξιοθαύμαστα, σουρεαλιστικά γλυπτά – καμινάδες, που δίχως αμφιβολία γοητεύουν κάθε επισκέπτη και προκαλούν θαυμασμό για την εφευρετικότητα του καλλιτέχνη!

Casa Mila

Ο Gaudi κατάφερε να αποτυπώσει τέλεια τα σχέδια της φύσης πάνω στο τσιμέντο κι αυτό το πάντρεμα ήταν που έκανε τα έργα του να ξεχωρίσουν και να είναι πολύ μπροστά για την εποχή τους, γεγονός που στην περίπτωση του εν λόγω κτηρίου είχε  επισύρει αντιδράσεις, με αποτέλεσμα αυτό να μείνει στο περιθώριο και την αφάνεια για αρκετά χρόνια.

Σήμερα, το “La Pedrera”  θεωρείται ως  ένα απο τα  ορόσημα της πόλης και είναι πόλος έλξης πολλών επικσπεπτών. Λειτουργεί κυρίως ως μουσείο και φιλοξενεί εκθέσεις και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ απο το 1984 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το γευμα τους σε χώρο εντός τους κτηρίου έχοντας την ευκαιρία να “ρουφήξουν” με τη  ησυχία τους όλη την εκλεπτυσμένη ομορφιά αυτού του “πέτρινου ποιήματος”.

Γεωργία Καλπαζίδου