Μήνας Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Τα τελευταία 50 χρόνια εμφανίζεται κάθετη άνοδος των κρουσμάτων μελανώματος στις Ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που έχει φέρει τον καρκίνο του δέρματος μέσα στη δεκάδα των πιο συχνών καρκίνων στην Ευρώπη. Δυστυχώς ο τρόπος ζωής, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και οι μεγάλες περιβαλλοντικές αλλαγές που φέρουν υψηλές και επικίνδυνες θερμοκρασίες στην καθημερινότητά μας είναι βασικοί λόγοι που οι νεαρές ηλικίες έχουν πέσει θύμα της μάστιγας που λέγεται καρκίνος.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος που ξεκινάει κάθε χρόνο την σημερινή ημέρα, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) τιμά και γιορτάζει  με δική της πρωτοβουλία, την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος  και ευρύτερα ο μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος. Σκοπός η καλύτερη ενημέρωση και περισσότερη ευαισθητοποίηση πάνω στην προστασία του δέρματός μας στους προσεχείς μήνες του Καλοκαιριού.

Τα στατιστικά μας μαρτυρούν πως 130 χιλιάδες άτομα παγκοσμίως εμφανίζουν μία φορά στη ζωή τους μελάνωμα και 37 χιλιάδες χάνουν τη ζωή τους από αυτό κάθε χρόνο… Τα καλά νέα έρχονται από τους ειδικούς οι οποίοι υποστηρίζουν πως σε μία έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, το 90% των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί εξολοκλήρου ωστόσο η χρονική αυτή διάρκεια που μεσολαβεί μέχρι την επίσκεψη σε έναν γιατρό δυστυχώς πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραία αφού πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου με λίγα συμπτώματα. Στην χειρότερη των περιπτώσεων ο καρκίνος του δέρματος, αν εξελιχθεί – και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα – μπορεί να οδηγήσει σε τοπική διήθηση, δυσμορφία ή ακόμα και στο θάνατο, ιδιαίτερα στην εμφάνιση ορισμένων μελανωμάτων. Με μία συχνή και σωστή αυτοεξέταση όμως, υποστηρίζουν οι δερματολόγοι, θα μπορέσουν πολλές ζωές να γλιτώσουν τουλάχιστον το χειρότερο αφού το μελάνωμα είναι δυνητικά ιάσιμη περίπτωση καρκίνου…


melanoma.freeminds.gr

Άτομα Υψηλού Κινδύνου

Ο καρκίνος του δέρματος δυστυχώς δεν έχει να κάνει ούτε με την ηλικία αλλά ούτε και με κληρονομικούς παράγοντες επομένως μεγαλύτερη πιθανότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζουν τα άτομα με υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ωστόσο φαίνεται να συναντάται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Τρόπος αυτοεξέτασης

Το άτομο πρέπει τακτικά να εξετάζει το πρόσωπο, κυρίως τη μύτη, τα χείλη, το στόμα και τα αυτιά (πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια) χρησιμοποιώντας καθρέφτη για καλύτερη οπτική. Συνεχίζοντας φθάνουμε στα σημεία των χεριών. Ξεκινώντας από τις μασχάλες, προχωρώντας στους αγκώνες και καταλήγοντας στις άκρες χείρες χωρίς να παραληφθούν περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα. Επίσης εξετάζουμε την περιοχή του λαιμού και του στήθους (οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ξεχνούν να ελέγχουν την περιοχή κάτω από το στήθος) και τέλος με την βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός, ολοκληρώνουμε την εξέταση στην πλάτη, ξεκινώντας από τον αυχένα και τους ώμους και κατεβαίνοντας έως την μέση και τα κάτω άκρα.

Τα σημεία του δέρματος που εμφανίζουν κάποια βλάβη θα έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 6mm
  • Παρουσιάζουν αλλαγή σε σχήμα, μέγεθος
  • Παρουσιάζουν τραχιά επιφάνεια που γίνεται ψηλαφητή πριν καν γίνει ορατή
  • Παρουσιάζουν ποικιλοχρωμία και κνησμό
  • Αιμορραγούν ή ορορροούν
  • Μοιάζουν με πληγή που δεν επουλώνεται

          Γενικότερα, δίνουμε προσοχή στον κανόνα ABCD

                   Assymetry-Border-Colour-Diameter

autoeksetasi.myskin.freeminds.gr

Ένας άλλος γενικός κανόνας που ισχύει πάντα σε μία τέτοια πάθηση είναι πως ότι δεν προκαλεί πόνο δεν σημαίνει πως είναι και ακίνδυνο άλλωστε ο καρκίνος του δέρματος δεν εντάσσεται σε αυτούς τους τύπους. Μία άλλη θεωρία από το Euro Melanoma της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που δραστηριοποιείται γύρω από παθήσεις που αφορούν τον καρκίνο του δέρματος, μας συμβουλεύει μέσα από τον κανόνα του ασχημόπαπου…

“Όλοι οι σπίλοι (ελιές) σε ένα άτομο, έχουν ένα παρόμοιο πρότυπο, όσον αφορά το σχήμα και το χρώμα. Επομένως, κάθε νέα βλάβη που έχει ένα διαφορετικό πρότυπο εμφάνισης, είναι ύποπτο και χρήζει δερματολογικής εκτίμησης.” Αυτό είναι γνωστό ως η θεωρία του “Ασχημόπαπου”

Η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη όπως κάθε χρόνο σε άτομα που θέλουν να ενημερωθούν για το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος, έτσι λοιπόν η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρείας θα διαθέτει έως τις 8 Μαΐου δερματολόγους και ειδικούς πάνω στο θέμα σε όλη την χώρα, όχι μόνο για ενημέρωση αλλά και για εξέταση. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

melanoma.2.freeminds

Μην αδιαφορείς! Δώσε την απαραίτητη προσοχή στα σημάδια που δίνει το σώμα και ο οργανισμός, σε κάθε περίπτωση απαιτούνται λίγα λεπτά, μια φορά τον μήνα, για μια αυτοεξέταση του δέρματος. Είναι εύκολο να γίνει και μπορεί να σώσει τη ζωή σου…

Βούλα Κ.

Leave a Reply