“Piece of cake”, ταξιδεύοντας στον κόσμο του cake

Μικρό ή μεγάλο… Γεμάτο θερμίδες ή πιο υγιεινό… Σκέτο ή με γλάσο… Με βουτυρόκρεμα ή απλά πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη… Με φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς… Εύκολο ή λίγο πιο απαιτητικό… Κλασικό ή πιο εξελιγμένο… Όπως κι αν είναι το κέικ, ένα είναι το σίγουρο: Αν φτιαχτεί σωστά, μπορεί πραγματικά να μας ξετρελάνει, τόσο χάρη στο πλούσιο άρωμά του και την αέρινη σύστασή του, όσο και χάρη στην πλούσια –γεμάτη γλύκα– γεύση του! Για όλους αυτούς τους λόγους (και για ακόμα περισσότερους!) το κέικ αξίζει αναμφίβολα τη δική του… γιορτή! Αυτή, λοιπόν, δεν είναι άλλη από την 26η Νοεμβρίου – μία μέρα αφιερωμένη στο αγαπημένο αυτό γλυκό το οποίο, φυσικά, μπορεί να είναι απολαυστικό και στην πιο αλμυρή εκδοχή του (με την οποία, όμως, θα ασχοληθούμε κάποια άλλη στιγμή)!

Η ιστορία του κέικ ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα (όπως, άλλωστε, όλα τα υπέροχα πράγματα!) και την Αίγυπτο. Φυσικά, τα κέικ εκείνης της εποχής, δε θύμιζαν σε τίποτα τα αφράτα υπερτέλεια γλυκά που όλοι γνωρίζουμε… Ήταν πιο στεγνά, λιγότερο αφράτα, συνήθως συνοδεύονταν από μέλι και καρύδια και τρωγόντουσαν ως επιδόρπιο. Οι Ρωμαίοι, αργότερα, άρχισαν να εξελίσσουν τη… μαγική συνταγή, δημιουργώντας πιο πλούσια μείγματα, ενώ δεν άργησαν να προσθέσουν το κρεμώδες στοιχείο εκτοξεύοντας όχι μόνο τη γεύση και την εμφάνιση των κέικ, αλλά και τις θερμίδες τους. Σιγά σιγά, οι άνθρωποι άρχισαν να εξελίσσουν την παρασκευή τους. Να την κάνουν πιο περίπλοκη δημιουργώντας κέικ… υπερπαραγωγές, αλλά και να την υπεραπλουστεύουν στριμώχνοντας σχεδόν όλα τα υλικά της συνταγής μέσα σε ένα σακουλάκι το οποίο χρειαζόταν μόνο γάλα, λίγο χτύπημα και ψήσιμο προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ένα απίθανο γλυκό.  Με αυτά τα λόγια o Άκης , μας φέρνει στο μυαλό το άρωμα και την εικόνα ενός λαχταριστού cake…Και για να μας παρασύρει ακόμα περισσότερο σε αυτό τον γλυκό προορισμό μοιράζεται μαζί μας το βιβλίο του piece of cake, το οποίο μπορείτε να κερδίσετε πέρνοντας μέρος στον διαγωνισμό μας. Δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ

Όμως για την ώρα ας ξεκινήσουμε τις μαγειρικές μας δοκιμές φτιάχνοντας Παγωτο σάντουιτς “ουράνιο τόξο” από το βιβλίο του Άκη ‘Piece of cake”

rainbow ice cream sandwich
Υλικά παρασκευής για το παντεσπάνι

-3 αυγά μέτρια σε θερμ.δωματίου
-3 κρόκους από αυγά μέτρια σε θερμ.δωματίου
-150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-1 πρέζα αλάτι
-40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
-40 γρ. κορν φλάουρ
-30 γρ. κακάο κ λίγο ακόμα για τη φόρμα
-λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Υλικά παρασκευής για τη γέμιση
-500 γρ.κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κρύα
-200 γρ.τυρί κρέμα
-400 γρ. γάλα ζαχαρούχο
-200 γρ. δάκρυα σοκολάτας
-100 γρ φιστίκια
-1/2κ.γ κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
-1/2κ.γ κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
-1/2κ.γ μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα

Εκτέλεση  για το παντεσπάνι
1.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε έα ταψί 30χ40 εκ. με λαδόκολλα και το βουτυροκακαώνουμε.
2.Χτυπάμε στο μίξερ με σύρμα τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν (6 με 8 λεπτά).
3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το κακάο. Όταν το μείγμα αφρατέψει πολύ , αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά τα υλικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.
4.Μεταφέρουμε το μείγμα μας στο ταξί και με το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
5.Ψήνουμε 25 λεπτά και βγάζουμε από τον φούρνο.
6.Σκεπάζουμε το παντεσπάνι με μια νοτισμένη πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω στη σχάρα.

Εκτέλεση  για το γέμιση
1.Χτυπάμε στο μίξερ με σύρμα την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτη. Την αφαιρούμε από τον κάδο και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
2.Στον ίδιο κάδο προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το ζαχαρούχο. Τα χτυπάμε με φτερό μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει (1 με 2 λεπτά).
3.Προσθέτουμε τα δάκρυα σοκολάτας και τα φιστίκια.
4.Αφαιρούμε το μείγμα από το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά τη σαντιγί. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης.
5.Χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη, τη μοιράζουμε σε μπολάκια και βάζουμε από ένα χρώμα σε κάθε μπολ και ομογενοποιούμε. Απλώνουμε το χρώμα με την πίσω πλευρά από ένα κουταλάκι του γλυκού και δεν ανακατεύουμε πολύ ώστε να υπάρχει κ λευκό χρώμα στο μείγμα. Με τον ίδιο τρόπο και για τα τρία μείγματα.

Σύνθεση
1. Βγάζουμε με προσοχή το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας.
2.Κόβουμε το παντεσπάνι στα 4, κατά πλάτος δημιουργώντας 4 ίσιες λωρίδες. Καλύπτουμε με μεβράνη 2 φόρμες για κεικ (22χ10 εκ.). Βάζουμε τη μια λωρίδα στη βάση της φόρμας και τη δεύτερη λωρίδα στη βάση της άλλης φόρμας.
3. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το κόκκινο μείγμα στη φόρμα. Απλώνουμε ελαφρά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το κίτρινο μείγμα και το απλώνουμε με ένα κουτάλι να φανεί η διχρωμία στη γέμιση. Τέλος προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του μπλέ χρώματος και ανακατεύουμε ελαφρά και τα 3 χρώματα μεταξύ τους.
4.Ισιώνουμε τη γέμιση με σπάτουλα και καπακώνουμε με μια λωρίδα κλείνοντας το “σάντουιτς”. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και στη δεύτερη φόρμα και τις βάζουμε στην κατάψυξη 12 ώρες τουλάχιστον.
5.Ξεφορμάρουμε το παγωτό, το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε

Μπείτε στην κουζίνα και καλή μας απόλαυση!!

Αλεξάνδρα