Φθινοπωρινή μελαγχολία και μουσικές επιλογές

Δεν ξέρω αν το συνηθίζετε κι εσείς, πάντως κι εγώ ανήκω στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων, που όπως αλλάζουν τα ρούχα τους και τα προσαρμόζουν στην κάθε εποχή του χρόνου, το ίδιο κάνουν και με τις μουσικές τους επιλογές. Κάθε εποχή λοιπόν, για μένα, έχει τη δική της λίστα μουσικών επιλογών, γεμάτη από τα τραγούδια εκείνα που ντύνουν άψογα το κλίμα της εποχής, αγκαλιάζουν τις μέρες και χαρακτηρίζουν διαθέσεις, στέκια και πρόσωπα. Και αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, λίστα είναι αυτή του φθινοπώρου, καθώς στα τραγούδια της δεν ξέρεις τι να πρωτοχωρέσεις και τι να πρωτονιώσεις.

Φθινοπωρινές μουσικές επιλογές
Και η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά:

10.Wake me up when September endsGreen Day: Από τα πλέον μελαγχολικά φθινοπωρινά τραγούδια με την ένταση και την δυναμική που χαρακτηρίζει τη μπάντα των Green Day, κουμπώνει άψογα τόσο με τις μουντές όσο και με τις τεταμένες μέρες του φθινοπώρου.

9. Dernière DanseIndila: Η πανοραμική εικόνα του Παρισιού, η ξαφνική φθινοπωρινή μπόρα και η μοναχική περιπλάνηση της τραγουδίστριας στους δρόμους της πόλης συνθέτουν ένα άψογο σκηνικό γεμάτο συναισθήματα και μελαγχολία.

8. Je veuxZaz: Η ευχάριστη πλευρά των φθινοπωρινών ημερών με διάχυτη νότα αισιοδοξίας και άπλετη διάθεση για ζωή ζωντανεύει μέσα από αυτό το τραγούδι, τους στίχους, τη μουσική και τα λαμπερά πρόσωπα των μουσικών και της τραγουδίστριας που τριγυρνούν στα σοκάκια της ηλιόλουστης πόλης.

7. NovembreGiusy Ferreri: Μια ιστορία αγάπης, απογοήτευσης, αδυναμίας και φυγής παίρνει σάρκα και οστά μεσα από τη μελωδία και την αυθεντική βραχνή φωνή της τραγουδίστριας και ολά αυτά στον πιο μελαγχολικό και φορτισμένο μήνα, τον τελευταίο του φθινοπώρου, λίγο πριν πέσει για τα καλά ο χειμώνας…Τον Νοέμβριο.

6. Parla con me – Εros Ramazzotti: Η ερωτική φωνή του και μονο αρκεί να συνοδέψει ένα άψογο φθινοπωρινό βράδυ και να ζωντανέψει την ανάγκη για επαφή με τον άνθρωπο εκείνο που στα μάτια του καθενός ξεχωρίζει, την πιο μελαγχολική και ταυτόχρονα ρομαντική εποχή του χρόνου.

5. Autumn leavesEric Clapton: I miss you most of all, my darling When autumn leaves start to fall…Τίποτα δε θα μπορούσε να περιγράψει πιο παραστατικά και αυθεντικά την εποχή αυτή και το σύνολο των συναισθημάτων της, από τους δύο αυτούς στίχους.

4. Dance me to the end of love – Leonard Cohen: Κάτι το καλοκαιράκι και η ανεμελιά του που έφυγαν, κάτι οι καλοκαιρινοί έρωτες που δεν κράτησαν, λίγο ο χειμώνας που έρχεται, λίγο και η βροχή που θυμίζει κάθε απουσία δικαιώνουν κάθε άκουσμα αυτού του υπέροχα θλιμμένου τραγουδιού.

3. November rain – Guns N’ Roses: Ροκ μπαλάντα με σκηνικό και συναισθήματα στην κρύα βροχή του Νοεμβρίου κι ένα εκπληκτικό σόλο στο τέλος κάνουν το Νovember rain ένα από τα καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος , αλλά και σήμα κατατεθέν του τελευταίου μήνα του φθινοπωρου.

2. TchaikovskyThe Seasons: October (“Autumn Song“) – Vladimir Tropp: Κλασικό κομμάτι, κομμάτι που σε ταξιδεύει, κομμάτι που σε συγκινεί.Μελωδία και συναίσθημα, νότα και εικόνα!

1. Autumn (The Four Seasons) – Vivaldi: Ένας συνθέτης, τέσσερις εποχές που μετουσιώνονται σε νότες κι ένα έργο κλασικό, διαχρονικό και ανεπανάληπτο. Το «Φθινόπωρο» μαγεύει, ταξιδεύει, συγκινεί και αγγίζει μνήμες και συναισθήματα.

Καλή απόλαυση!

Έλενα  Παπαϊωάννου