Παγκόσμια μέρα αυστηρής χορτοφαγίας

Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο πατέρας της χορτοφαγίας Ντόναλντ Γουότσον ιδρύει την <<εταιρία της χορτοφαγίας>> για να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς τη κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της καθιερώνεται η παγκόσμια μέρα αυστηρής χορτοφαγίας και γιορτάζεται κάθε 1η Νοέμβρη.vegetarianΤο χορτοφάγο άτομο ορίζεται το 1847 απο τη πρώτη χορτοφαγική κοινότητα στο Ραμσγκέιτ ως το άτομο που αρνείται τη κατανάλωση σάρκας οποιουδήποτε είδους.Η παγκόσμια μέρα χορτοφαγίας γιορτάζεται 1 Οκτωβρίου.

Εκτός απο τους απλούς χορτοφάγους (περιλαμβάνουν στη διατροφή τους αυγά και γαλακτοκομικά ενώ αποκλείουν κόκκινο κρέας,πουλερικά και ψάρια) υπάρχουν και άλλα είδη όπως ημιχορτοφάγοι (αποκλείουν μόνο το κόκκινο κρέας) ή γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (αποκλείουν μόνο κρέας,πουλερικά και ψάρια).

H αυστηρή χορτοφαγία (veganism) είναι το είδος της χορτοφαγίας που αποκλείει τη χρησιμοποίηση ζώων αλλά και των προϊόντων τους (γαλακτοκομικα,αυγα,μελι)για τροφή,ένδυση ή άλλο σκοπό.Οι vegans δε χρησιμοποιούν προϊόντα απο γούνα,δέρμα,μαλλί ή από άλλες ζωικές πηγές.Επίσης αποφεύγουν προϊόντα τα οποία έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα.

Η χορτοφαγία συναντάται σε πολλές θρησκείες όπως του ινδουισμού,του βουδισμού σαν ένας τρόπος ζωής.Πέρα όμως απο τα θρησκευτικά κίνητρα η χορτοφαγία γίνεται τα τελευτάια χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής και απο πλευράς ηθικής.
Οι υποστηρικτές της χορτοφαγίας θεωρούν τη εκμετάλλευση των ζώων ,τη θανάτωση τους και τη κατανάλωση κρέατος ή ζωικών προϊόντων ανήθικη διαδικασία.


Ένας ακόμα λόγος που πολλοί διαλέγουν τη χορτοφαγία σαν τρόπο ζωής είναι το γεγονός πως φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας μειώνοντας τα καρδιαγγειακά προβλήματα,τη παχυσαρκεία καθώς και το σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα όμως η οικο-χορτοφαγική αντίληψη των vegans στηρίζεται περισσότερο στα ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και του περιβάλλοντος και δε είναι αυστηρά ζήτημα υγείας.


Μεγάλο μειονέκτημα της χορτοφαγικής διατροφής είναι πως πολλά απο τα θρεπτικά συστατικά όπως η πλήρης πρωτεΐνη,ο σίδηρος ή η Β12 που βρίσκονται στο κρέας και στα ψάρια εντοπίζονται σε μικρότερο ποσοστό ή απουσιάζουν εντελώς απο τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.Και αυτός είναι ο λόγος που οι χορτοφάγοι και ιδιαίτερα οι vegans όπου ο περιορισμός τροφίμων είναι μεγαλύτερος θα πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση για το διατροφολόγιο που ακολουθούν έτσι ώστε να αντισταθμίζουν τις ελλείψεις και να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες τους.


Μια συνταγή για χορτοφάγους που θα ζηλέψουν ακόμα και οι σαρκοβόροι!

Πέννες με
Υλικά:
1 πακέτο πέννες
1 κρέμα γάλακτος
1 μπρόκολο
1 σκελίδα σκόρδο
5-6 κουταλιές του γλυκού Φιλαδέλφια light
1 κονσέρβα μανιταριών ή 10 φρέσκα μανιτάρια
1 κύβο λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:
Βράζουμε το μπρόκολο κ τις πέννες ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και το μπρόκολο αφού τα κόψουμε σε κομματάκια. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τον κύβο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τις πέννες και ανακατεύουμε. Τρίβουμε το σκόρδο και ολοκληρώνουμε με Φιλαδέλφια και λίγο πιπέρι.

Καλή μας όρεξη….

Κ.Γ. & Β.K.

 

Leave a Reply