Η δική μας Αθήνα

‘’Αυτό το γκρίζο της χρώμα είναι μονάχα  βιτρίνα γιατί δεν ξέφτισε ακόμα η ομορφιά στην Αθήνα’’  τραγουδάει η Νατάσσα Μποφίλιου και  οι απόψεις μας φαίνεται να ταυτίζονται. Για κάποιους η Αθήνα είναι η πιο βρώμικη μεγαλούπολη της χώρας, με το καυσαέριο να θολώνει τον ορίζοντά της , την ηχορύπανση να αγγίζει τα όρια του αρρωστημένου και τους ρυθμούς να καλπάζουν παρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες. Πράγματι , η Αθήνα σήμερα έχει πολλά τρωτά σημεία και περιοχές που κανείς πλέον δεν θέλει να βαδίσει. Συχνά ταλαιπωρεί, συγχύζει , εγκυμονεί κινδύνους και κάποτε θλίβει. Είναι αλήθεια πως η θαυμαστή αίγλη που στο παρελθόν  χαρακτήριζε πολλές περιοχές της δεν υπάρχει πια και η ποιότητα ζωής της υποβαθμίστηκε σημαντικά με τα προβλήματα διαρκώς να αυξάνονται.

ΑΘήνα

Ωστόσο , οι ομορφιές της δεν θα πεθάνουν ποτέ. Χιλιάδες ευκαιρίες κρυμμένες σε κάθε γειτονιά της, ορίζοντες που ανοίγουν εύκολα σε κάθε έναν που κάνει βήματα για οποιαδήποτε αλλαγή ή εξέλιξη. Τα παλαιοπωλεία της με μυρωδιά ρετρό διατηρούν ζωντανή τη μνήμη ενώ τα διάφορα φαγάδικα δεν σταματούν να εκπλήσσουν. Η Αθήνα στις μέρες μας έχει ανθρώπους φτωχότερους σε χρήματα και σε χαμόγελα αλλά παράλληλα πολίτες  που δεν χάνουν ευκαιρία για διασκέδαση, βολτάρουν συνέχεια, τραγουδούν πολύ , παίζουν ή παρακολουθούν θέατρο και κυνηγούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται έστω κι αν νιώθουν αρκετά κουρασμένοι. Εκεί που γίνεται πληκτική  παράλληλα ψυχαγωγεί όσο καμία άλλη , αφού έχει στο ενεργητικό της  πολλές εκδηλώσεις που ‘’τρέχουν’’  διαρκώς  και κρατούν έναν εύθυμο παλμό μέσα στην κρίση των ημερών. Η πόλη των τεχνών είναι και πόλη των γραμμάτων χάρη στις διοργανώσεις της αλλά και στα σπουδαία πανεπιστήμια που συγκεντρώνει. Ο ανεξάντλητος χαρακτήρας της δεν σε αφήνει να βαρεθείς και τα απόκρυφα μέρη της σε προκαλούν να την ψάξεις.

Παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα που αντιμετωπίζει  λοιπόν η Αθήνα είναι μοναδική και σίγουρα πολύ όμορφη. Το μυστικό: να την αγαπήσεις με τα ψεγάδια της. ‘’Γιατί δε σώπασε ακόμα η μουσική στην Αθήνα…’’

A.Δ