Atenistas: δράση, θετική ενέργεια, δημιουργικότητα

 

Με αυτό το σύνθημα μία μεγάλη ανοιχτή ομάδα από συνειδητοποιημένους νέους και μη συμπολίτες μας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να δραστηριοποιείται στην Αθήνα με σκοπό να μας διδάξει, μέσα από το παράδειγμα που αποτελεί, τρόπους ώστε κάθε μεγαλούπολη της Ελλάδας να μπορέσει να γίνει ανθρώπινη, βιώσιμη, φιλική, καθαρή, αξιοπρεπής και χιλιάδες άλλα επίθετα που λείπουν σήμερα από τις πόλεις της Ελλάδας μας.

 

atenistas1.freeminds

 

Οι Atenistas είναι στην ουσία οι προστάτες και οι αιώνιοι θαυμαστές της Αθήνας, οι ‘’ορκισμένοι εθελοντές’’-καθώς δουλεύουν άνευ αποδοχών όλο το χρόνο-που πιστεύουν πως η πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει πολλά ακόμα να δείξει από την ομορφιά της και μέσα από μία πληθώρα δραστηριοτήτων που αναζωπυρώνονται από τους Atenistas αυτό μπορει να γίνει πραγματικότητα.

Το έργο τους:

Προτεραιότητά τους είναι η εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, δημιουργούν πεζοδρόμια ή ανανεώνουν τα παλιά, αγαπούν τους πεζόδρομους αλλά και τα μικρά πάρκα μέσα στην πόλη που δίνουν ανάσα και καθαρό οξυγόνο σε κάθε περαστικό. Σαν ομάδα αναλαμβάνουν να καθαρίσουν όποιο χώρο θεωρούν απαραίτητο και βοηθούν στην ανάδειξη της ομορφιάς του αλλά και σε μία πιο καθαρή πόλη για όλους μας. Οραματίζονται ότι κάποια στιγμή μέσα από το έργο τους θα μπορέσει και η δική μας πρωτεύουσα να εκτιμήσει μαζί με όλα τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το ποδήλατο. Αυτό βέβαια για να συμβεί απαιτείται και δραστηριοποίηση του Δήμου και στα πλαίσια αυτά οι Atenistas αναζητούν χορηγίες από επιχειρήσεις και πολίτες. Συμμετέχουν μαζί με άλλες ομάδες σε κινήματα προστασίας των πολιτών και συλλογής τροφίμων για τους αδύναμους. Η δράση τους είναι απεριόριστη, χωρίς τέλος αλλά με αρχή την αγάπη τους για το περιβάλλον και το όραμά τους.

Το όραμα αυτό είναι μεγάλο και φιλόδοξο δεδομένης της ανυπακοής και της αδιαφορίας των Αθηναίων πολιτών για το περιβάλλον τους, αλλά με ένα βήμα μικρό και σταθερό τη φορά έχουν καταφέρει να αναγνωριστούν και να ξεχωρίσουν σαν κίνημα. Ξεκινούν από μικρά πράγματα από γειτονιά σε γειτονία και όνειρό τους είναι οι κόποι τους να εκτιμηθούν και να αποκτήσουν συνέχεια και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με ένα θετικό και αξιοπρεπές αποτέλεσμα για την εικόνα της Αθήνας.

Στα πλαίσια μίας ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του κινήματος, οι Atenistas έχουν κατατάξει τις δράσεις τους σε πέντε ομάδες, η καθεμιά με συγκεκριμένο αντικείμενο:

  • Creativa καλλιτέχνες που εθελοντικά μπορούν να επέμβουν σε σημεία της πόλης αφήνοντας όμορφα το στίγμα τους
  • Culture εκδηλώσεις για τους πολίτες με ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος
  • Green για περισσότερο πράσινο στη πόλη και την προστασία του περιβάλλοντος
  • Plus για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων μέσω συλλογής τροφίμων, αναζήτηση στέγης κτλ
  • Polis για την ανάδειξη της Αθήνας και της μεγάλης ιστορίας της

atenistas2

atenistas-freeminds

4551722140_77ef2a7858

Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους atenistas.org μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο τους και το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και μη διστάσετε να αφήσετε τα στοιχεία σας ώστε να επικοινωνήσουν μαζί σας στην επόμενη δράση τους. Είναι μία ομάδα ανοιχτή σε όλους χωρίς υποχρεώσεις και ευθύνες πέραν της αγάπης τους για τη πόλη και την ανάγκη να διορθωθούν πολλά μέσα σε αυτήν.

Συγχαρητήρια αξίζει κάθε προσπάθεια που κάνουν να ευαισθητοποιήσουν ακόμα περισσότερους πολίτες και από έναν ανεύθυνο και ανυπάκουο λαό να μας θυμίσουν πόσο μεγάλη ιστορία κουβαλάμε στις πλάτες μας και πόσο λάθος την αναδεικνύουμε και την τιμάμε. Ας αναλογιστούμε προσωπικά ο καθένας μας πόσο μερίδιο έχει για την σημερινή εικόνα της πρωτεύουσας και αν έστω υπάρχει και ένα μικρό αίσθημα ενοχής και συνείδησης τότε οι Atenistas σας περιμένουν να γνωριστείτε. Αν πάλι υπάρχετε και εσείς που αγαπάτε το περιβάλλον και τη γειτονιά σας αλλά δεν έχετε τα μέσα και τον τρόπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επικοινωνείστε μαζί τους και θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να μετατραπεί ο χώρος σας σε επίγειο παράδεισο.

 

Βούλα Κ.

 

Leave a Reply