Απόκριες στην Αθήνα

Απόκριες: οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Συγκεκριμένα ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Σατούρνους από τον Ήλιο τα Κρόνια«Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου.

apokries2022

Την Κυριακή της Αποκριάς, στις 26 Φεβρουαρίου, από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 23:00 το βράδυ, οι καλύτεροι Djs της πόλης μας προσκαλούν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για να απολαύσουμε μια βραδιά με αυθεντική ντίσκο μουσική, όπως την έζησαν στα θρυλικά club των early ‘70s. Ενώ, την Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου, η μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού θα φτάσει στην κορύφωσή της στον Λόφο του Φιλοπάππου. Εκεί, θα ανέβουν στον ουρανό χαρταετοί και θα απολαύσουμε ένα παραδοσιακό γλέντι για τα Κούλουμα, με τραγούδια που θα αναστατώσουν το κέφι από την Γωγώ Τσαμπά.

Ενώ,  την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, με παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς. Αποκριάτικα γαϊτανάκια και μιμικοί χοροί μπλέκονται με συρτά, καλαματιανά, καγκέλια και τσάμικα, ηπειρώτικα πωγωνίσια, θρακιώτικα ζωναράδικα, πολίτικα χασάπικα, σμυρναίικους καρσιλαμάδες, νησιώτικους μπάλους και ποντιακούς πυρρίχιους, κι εναλλάσσονται με ανοιχτή πρόσκληση για τη χορευτική συμμετοχή του κοινού. Τον τόνο δίνουν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού, καθώς και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μαζί με τα Χάλκινα της Κοζάνης και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο.Στο γλέντι συμμετέχουν με ομάδες παραδοσιακών χορευτών οι «Γλεντιστάδες» από τον Μεσότοπο της Λέσβου και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα). Αλλά αν δεν είστε Αθήνα δεν πειράζει αφού η εκδήλωση θα προβληθεί σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ2.

Για περισσότερες εκδηλώσεις δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ

Καλή Σαρακοστή!

Leave a Reply