Προβληματισμός #9: Αντισηψία

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να καθαρίσεις μετά από πολλές μέρες ακαταστασίας; Αν το έχεις κάνει πιθανότατα είσαι εργένης ή απλώς ακατάστατος. Τότε θα έχεις παρατηρήσει ότι η βρωμιά είναι πιο επίμονη και συνεπώς ο κόπος που καταβάλλεις για να την απομακρύνεις διπλός. Μέσα στο ψυγείο μπορεί να βρεις και σάπια φρούτα. Έχεις δοκιμάσει ποτέ σάπιο φρούτο;  

Δεν έχει και τόσο κακή γεύση. Στην πραγματικότητα η σαπίλα αποτελεί ένα στάδιο μετά την ωρίμαση, είναι αλλιώς μια ωρίμαση καθ’ υπερβολήν. Το στάδιο στο οποίο θα επιλέξεις να φας το φρούτο σου σχετίζεται μάλλον με την κοινή λογική είτε με τον βαθμό της λαιμαργίας που σε διακατέχει. Και αυτό γιατί σε κατάσταση λαιμαργίας μπορεί και να μην προσέξεις την σαπίλα, ειδικά όταν μέσα στο ψυγείο υπάρχουν πολλά παρόμοια φρούτα. Το πρόβλημα επομένως δεν το δημιουργεί το σάπιο φρούτο αλλά η επιλογή μας να το διατηρήσουμε ανάμεσα στα υγιή ή ακόμα και να το καταναλώσουμε αντί για τα υγιή.

αντισηψια

Η εκκαθάριση άλλωστε δεν είναι και τόσο απλή διαδικασία. Πάντοτε σχεδόν αφήνει ψεγάδια γιατί απαιτεί επιμονή και υπομονή. Εκτός των άλλων απαιτεί συστηματικότητα και παρατηρητικότητα αρετές που πολλοί άνθρωποι δυστυχώς δεν κατέχουν. Λίγοι είναι αυτοί που τελικά έχουν τη διάθεση να προχωρήσουν σε βαθύ καθαρισμό. Και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που τον τηρούν ευλαβικά. Οι περισσότεροι απολυμαίνουμε τα χέρια, το σώμα, τα ψυγεία και τα σπίτια μας ενώ ξεχνάμε να απολυμάνουμε τα ενδότερα μας και έτσι ακάθαρτα νομίζουμε ότι μπορούμε να τα δανείσουμε για φιλοξενία και σε άλλους. Αλλά τα μεταχειρισμένα ενδότερα όπως και τα αυτοκίνητα έχουν κάποια στιγμή και αυτά ημερομηνία απόσυρσης.

Έτσι όλο και περισσότερα καθαρά σπίτια με βρώμικους ενοίκους κατακλύζουν τις γειτονιές. Όλο και περισσότερες αγορές παρέχουν σάπια φρούτα. Για χάρη του καταναλωτή. Άλλωστε εκείνος είναι και ο βασικός ρυθμιστής της αγοράς. 

Μαρία Χαμηλάκη