Αλύγιστοι κορμo-ί

ό,τι δεν λυγίζει, σπάει
Α.

Όλοι οι οργανισμοί διαθέτουν μηχανισμούς που τους αποτρέπουν από την πλήρη αποδιοργάνωση σε κρίσιμες στιγμές. Η ομοιόσταση είναι ένας από τους μηχανισμούς αυτούς που δίνει εντολή σ’ έναν οργανισμό όταν βάλλεται να αντιδράσει για να επανέλθει στην αρχική του ισορροπία. Ένας άλλος μηχανισμός άμυνας είναι η ευλυγισία που διαθέτουν άνθρωποι, ζώα και φυτά. Αν λυγίσει κανείς ένα κλαδί μέχρι τα όριά του θα σπάσει. Ανάλογα με το πάχος του θα αντιστέκεται. Αν όμως λυγίσει κανείς έναν άνθρωπο το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο και σίγουρα δεν εξαρτάται από το πάχος του. Εξαρτάται όμως από το πάχος του “εγώ” του. 


Δεν μπορούν να λυγίζουν όλοι οι κορμοί αλλά κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν κιόλας. Κάποιοι κορμοί μπορούν να λυγίσουν με ευκολία όταν κάποια ανάγκη, εσωτερική ή εξωτερική το επιτάσσει. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι ευλίγιστοι. Εκείνοι που λυγίζουν βέβαια έχουν την τάση να δείχουν συνεχώς στους αλύγιστους τις δυνατότητές τους, καμιά φορά υπέρ το δέον, δείχνουν τις πληγές τους σε όλους για να περηφανεύονται για την αυτοθυσία τους, για τους είναι πιο εύκολο μετά να κατηγορήσουν τους αλύγιστους. Άρα και η υπερβολική ευλυγισία επισύρει κινδύνους. Η έλλειψή της όμως είναι πιο καταστροφική. Και αυτό γιατί χρειάζεται το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην αρχική κατάσταση και στην τελική ρήξη, ώστε η τελευταία να είναι πιο ομαλή από τη στιγμή που είναι αναπόφευκτη. 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι κορμοί που δεν λυγίζουν ποτέ. Είναι οι λεγόμενοι αλύγιστοι. Μερικοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι είναι αλύγιστοι από τη φύση τους. Άλλοι ότι στην πορεία έγιναν έτσι. Γιατί πρέπει να παραμένουν γεροί και αγέρωχοι, γιατί ποια γνώμη θα σχηματίσουν οι φίλοι κορμοί όταν τους δουν; Γιατί ο ευλύγιστος δίνει σε όλους το μήνυμα ότι είναι ο αδύναμος κρίκος, ο ευαίσθητος, ο ευπαθής. Και έτσι η ευλυγισία γίνεται κοινό μυστικό και ανομολόγητο, η Αχίλλειος πτέρνα του δέντρου που αν το πληγώσεις μ’ ένα κοπίδι χάθηκε..Κάποιος υποψιασμένος μπορεί βέβαια και να ισχυριζόταν ότι αυτοί οι κορμοί φοβούνται πιο πολύ απ’ όλους να λυγίσουν γιατί ξέρουν ότι ίσως και να μην αντέξουν το επακόλουθο σπάσιμο.

Υπάρχει τελικά μια δοκιμασμένη συνταγή για την ευλυγισία; Δυστυχώς όχι, γιατί κάθε κορμός μπορεί να διαμορφώσει τους δικούς του κανόνες. Είναι καλό να λυγίζεις χωρίς να σπας, αλλά ακόμα και αν δεν μπορείς να βελτιώσεις την ευλυγισία σου με ρυθμική γυμναστική ή πιλάτες, μάθε τουλάχιστον να αγαπάς.

 Μαρία Χαμηλάκη