Ο Albert Einstein γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στη Βυρτεμβέργη της Γερμανίας και πέθανε 18 Απριλίου 1955 στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϋ στις ΗΠΑ. Ένας φυσικός που γεννήθηκε στη Γερμανία και ανέπτυξε τις ειδικές και γενικές θεωρίες της σχετικότητας και κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921 για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού αποτελέσματος. Ο Αϊνστάιν θεωρείται γενικά ο θεμελιωτής του 20ού αιώνα.
Αν και φύτισε στο σχολείο κανονικά, έλαβε επιπλεόν μαθήματα στο σπίτι για τον ιουδαϊσμό και το βιολί. Μέχρι την ηλικία των δώδεκα είχε διδάξει τον εαυτό του γεωμετρία. Στην ηλικία των δεκαέξι απέτυχε σε εξετάσεις προκειμένου να εκπαιδευτεί ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έτσι, έμεινε στο σχολείο και προσπάθησε να αναπτύξει ένα νέο σχέδιο για το μέλλον του. Ο Αϊνστάιν αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά και φυσική για να γίνει καθηγητής και μάλιστα πίστευε ότι θα ήταν καλός σε αυτό γιατί θα μπορούσε να σκεφτεί μαθηματικά και αφηρημένα, ενώ δεν είχε φαντασία και πρακτικότητα. Το 1896 παραιτήθηκε από τη γερμανική ιθαγένειά του. Δεν ήταν πολίτης κάποιας χώρας μέχρι το 1901 όταν έγινε πολίτης της Ελβετίας. Το 1900 αποφοίτησε ως δάσκαλος μαθηματικών και φυσικών. Οι καθηγητές του δεν το σκέφτηκαν πολύ, αν και είχε δυσκολίες να συνιστάται για δουλειά στο πανεπιστήμιο. Το 1901 πήρε δουλειά ως προσωρινός καθηγητής γυμνασίου και παντρεύτηκε τη Mileva Maritsch. Το ζευγάρι είχε δύο γιους πριν από το διαζύγιο. Ο Αϊνστάιν παντρεύτηκε αργότερα την ξαδέρφη του Elsa Einstein. Από το 1902 έως το 1909, ο Αϊνστάιν εργάστηκε σε γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου δημοσίευσε πολλά έγγραφα σχετικά με τη θεωρητική φυσική. Το 1905 είχε ήδη λάνει το διδακτορικό του δίπλωμα.
Το 1905 ο Αϊνστάιν δημοσίευσε μια μελέτη του σχετικά με τη θεωρία της σχετικότητας. Αυτη η δημοσίευση περιείχε δύο υποθέσεις. Σύμφωνα με την πρώτη υποθεση, οι νόμοι της φυσικής έπρεπε να έχουν την ίδια μορφή σε οποιοδήποτε πλαίσιο αναφοράς. Η δεύτερη ανέφερε ότι η ταχύτητα του φωτός ήταν σταθερή. Η θεωρία της Σχετικότητας τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό αν και αποτελούσε μυστήριο για την πλειοψηφία του κόσμου. «Γιατί άραγε ενώ δεν με καταλαβαίνει κανείς, με συμπαθούν όλοι;» είχε διερωτηθεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα TheNew York Times.
Αργότερα εκείνο το έτος ο Αϊνστάιν έδειξε επίσης πως η μάζα και η ενέργεια ήταν ισοδύναμες. Μετά από εντυπωσιακά λίγα χρόνια εργασίας, ο Αϊνστάιν έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Το 1909 έλαβε τελικά θέση σε πανεπιστήμιο, όταν έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Το 1911 διδάσκει στο πανεπιστήμιο Carl-Ferdinand στην Πράγα. Το επόμενο έτος επέστρεψε στη Γερμανία για να συνεχίσει το έργο του. Το 1916 ο Αϊνστάιν δημοσίευσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Αυτή η θεωρία συνέδεσε τη βαρύτητα, την επιτάχυνση και τον τετραδιάστατο χωροχρόνο. Με αυτή τη θεωρία ήταν σε θέση να εξηγήσει τις παραλλαγές στις τροχιακές κινήσεις των πλανητών. Προέβλεπε επίσης ότι το φως του φωτός κοντά σε ένα μαζικό αντικείμενο όπως ο Ήλιος θα μπορούσε να λυγίσει. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 1919 κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης. Αυτό αύξησε ακόμη περισσότερο την κλίση με την οποία ο τύπος είδε τον Αϊνστάιν. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921 για το έργο του σχετικά με το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Σε αυτή την εργασία πρότεινε το φως να θεωρείται ότι αποτελείται από σωματίδια που ονομάζονται φωτόνια. Ο Αϊνστάιν πρότεινε περαιτέρω ότι η ενέργεια που περιέχει το φωτόνιο είναι ανάλογη της συχνότητας της ακτινοβολίας.
Το 1933 άρχισαν να συκοφαντούν τον ‘Αινστάιν ως πράκτορα των Αμερικανών και των Αγγλογάλλων,όταν οι ναζί είχαν ήδη εκλεγεί στην κυβέρνηση της Γερμανίας, ενοχλημένοι λόγω του ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της γερμανικής επιστήμης και ήταν εβραίος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, και έτσι εγκατέλειψε τη Γερμανία με προορισμό την Αμερική. Με την εγκατάσταση του ‘Αινστάιν στο Princeton, οριοθετείται μια νέα περίοδος ζωής. Εκείνη την εποχή έκανε μεγάλη εντύπωση στην επιστημονική κοινότητα η ανακοίνωση του Μπορ ότι ο Χαν και ο Στράσμαν είχαν πετύχει σε εργαστήριό τους στη Γερμανία την πρώτη διάσπαση του ατόμου. Αμέσως άρχισαν οι ερευνητές να επαναλαμβάνουν αυτά τα πειράματα. Αποτέλεσμα αυτών των πειραμάτων ήταν να απελευθερώνεται μια τεράστια ποσότητα ενέργειας, ανακάλυψη που οδήγησε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας. Ο ‘Αινστάιν πείστηκε από συναδέλφους του επιστήμονες, κυρίως από τον Τέλλερ, να συμβάλει στον αγώνα για την κατασκευή της βόμβας, από φόβο ότι οι ναζί θα κυρίευαν όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αν προλάβαιναν αυτοί να αποκτήσουν το καταστροφικό όπλο. Επειδή όμως ήταν συνειδητοποιημένους για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εφεύρεση, έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο Ρούσβελτ και του παρουσίαζε τις δυνατότητες της ατομικής βόμβας και τους κινδύνους. Τελικά οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας για κατάχρηση επαληθεύτηκαν από την αντίθετη πλευρά, αφού η ατομική βόμβα που κατασκευάστηκε υπό τη διεύθυνση του Οπενχάιμερ χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ εναντίον της Ιαπωνίας, μετά την ουσιαστική λήξη του πολέμου.
Στη συνέχεια και μέχρι τέλος της ζωής του δραστηριοποιήθηκε στις κινητοποιήσεις για αφοπλισμό, αφού είχε καταστεί και η Σοβιετική Ένωση πυρηνική δύναμη και είχε αρχίσει ο «ψυχρός πόλεμος», υπογράφοντας συχνά διακηρύξεις με άλλους επιστήμονες, κυρίως με τον Ράσελ που ήταν ο κατεξοχήν ηγέτης των κινημάτων για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Το 1948 διαγνώστηκε με ανεύρυσμα αορτής και η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε δεν έλυσε το πρόβλημα. Η υγεία του έβαινε διαρκώς επιδεινούμενη. Όταν το ανεύρυσμα παρουσιάστηκε και πάλι αρνήθηκε νέα χειρουργική επέμβαση, δηλώντας ότι προτιμούσε να φύγει από τη ζωή όταν έλθει η ώρα του, το 1955 στο Princeton.
“Πιστεύω πως η αγάπη είναι πολύ καλύτερος δάσκαλος από την αίσθηση καθήκοντος.”Αϊνστάιν
Σε αυτό το βίντεο που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1972 ο διάσημος θεωρητικός φυσικός και ο εφαρμοσμένος μαθηματικός Cornelius Lanczos μιλά για το έργο και τη ζωή του Albert Einstein. Ο Lanczos ήταν βοηθός του Αϊνστάιν στο Βερολίνο κατά τα έτη 1928-29.
***
Διαβάστε τη βιογραφία του ALBERT EINSTEIN από τον Walter Isaacson. Μια βιογραφία που σου δίνει τη δυνατότητα να διεισδύσεις στην προσωπικότητα του θεμελιωτή του 20ού αιώνα και όλων των εποχών.
Πώς είναι να τρέχεις παράλληλα με μια δέσμη φωτός; Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάνει αυτή τη σκέψη στα δεκάξι του χρόνια -κι από τότε, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος.
Ζούμε στο σύμπαν του Αϊνστάιν. Από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τις οπτικές ίνες, η τεχνολογία, η επιστήμη, η ίδια μας η ζωή εξελίσσονται με βάση τις δικές του θεωρίες.
Ποιος ήταν, λοιπόν, ο άνθρωπος που μπόρεσε να συλλάβει το μυστήριο του κόσμου; Τι τον έκανε να δει πέρα από αυτό που έβλεπαν όλοι οι σύγχρονοί του; Και για ποιο λόγο έγινε αγαπητός σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν καν τη θεωρία του;
Ο συγγραφέας της φημισμένης βιογραφίας του Steve Jobs ανασυνθέτει με συναρπαστικό τρόπο τη ζωή και την προσωπικότητα του ανθρώπου που σφράγισε όχι τον 20ό αιώνα αλλά το μέλλον. Ανιχνεύει την ίδια την ουσία της ιδιοφυΐας του: την ανεξάντλητη περιέργεια, τη φαντασία, την επαναστατικότητά του. Και αναδεικνύει, μέσα από την πολυκύμαντη πορεία του, αυτό που ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του στο σήμερα: το αίτημα για ατομική και πνευματική ελευθερία.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
“Στη διάρκεια της ζωής μου έμαθα ένα πράγμα: Ότι όλη μας η επιστήμη, σε σύγκριση με την πραγματικότητα, είναι πρωτόγονη και παιδαριώδης – αλλά παρόλ’ αυτά είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε.” Αϊνστάιν
Αλεξάνδρα