Αλλαν Περσι και το νεο concept

Ο Άλλαν Πέρσυ o δημοσιογράφος και συγγραφέας των µπεστ σέλερ βιβλίων αυτοβοήθειας  (σας παραθέτω παρακάτω) στα οποία προσπάθησε και μάλλον πέτυχε να συγκεντρώσει αποστάγματα σοφίας από φιλοσόφους όπως ο Νίτσε, Πλάτωνας, Σοπενάουερ, από διάσημους συγγραφέις όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ… Τα βιβλία πρωτοεκδόθηκαν στα Ισπανικά, αλλά λόγω της απήχησης τους μεταφράστηκαν και σε ένα σωρό άλλες γλώσσες.

freeminds επιλογές

Βιβλία μικρά με απόσταγμα σοφίας;
Η συγγραφή αυτών των βιβλίων νομίζω ότι είναι ένα νέο concept που αποσκοπεί να προσεγγίσει άτομα που δεν λατρεύουν τα βιβλία, που έχουν ακούσει για το Νίτσε, τον Κάφκα και απλά θα ήθελαν με γρήγορο τρόπο να μάθουν για τι πράγμα μιλάνε. Διαβάζοντας αυτά τα βιβλία η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι μου θύμισαν άρθρα δημοσιογράφων, δηλαδή κάποιος που έχει διαβάσει και έχει μελετήσει ένα σύνολο πραγμάτων και έρχεται να σου εκθέσει τα συμπεράσματα του. -όπως κάνω και εγώ σε αυτό το κείμενο-.

-Νίτσε: 99 µαθήµατα καθηµερινής φιλοσοφίας

-Όσκαρ Ουάιλντ: 99 µαθήµατα σοφίας για µια ευτυχισµένη ζωή εδώ και τώρα

-Το σκάφανδρο του αισιόδοξου και Έρµαν Έσσε: 66 µαθήµατα καθηµερινής σοφίας

και αυτά είναι μερικά μόνο από τα βιβλία…

Aς τρυπώσουμε σε κάποιο από αυτα τα βιβλία για συνομιλήσουμε…

Γνωρίζετε το Νίτσε;  Τον υπαρξιστή φιλόσοφο με κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του τον “θάνατο του Θεού”, την ύπαρξη τουυπερανθρώπου, την ατέρμονη επιστροφή, τον προοπτικισμό καθώς και την θεωρία της ηθικής κυρίων – δούλων;

Αν οχι, αρχίστε να διαβάζετε το “Νίτσε: 99 µαθήµατα καθηµερινής φιλοσοφίας”, αφού εκεί  θα διαβάσετε ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα του Νίτσε, ενδεικτική βιβλιογραφία, κι έναν επίλογο του συγγραφέα όπου υπερασπίζεται τις θεραπευτικές ιδιότητες της «φιλοσοφικής συμβουλής». Παρ’ότι βέβαια το βιβλίο είναι γραμμένο με αφετηρία τη φιλοσοφία του Νίτσε, ωστόσο θα δείτε σχόλια και σκέψεις του Πλάτωνα, του Σοπενάουερ ή του Κρισναμούρτι, παραθέτει φράσεις του Οσκαρ Ουάιλντ, του Μαρσέλ Προύστ, του Ερνέστο Σάμπατο αλλά και του Πάολο Κοέλιο. 

Στα 99 κεφάλαια του βιβλίου αυτού ο Άλλαν Πέρσυ συγκεντρώνει τις πιο καίριες σκέψεις του μεγάλου φιλοσόφου, δείχνοντας πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σε κάθε στιγμή της ζωής. Μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις, να ανακτούμε το θάρρος μας, να ξαναβρίσκουμε τη σωστή πορεία μας, να σταθμίζουμε τη σημασία των όσων μας συμβαίνουν στη διάρκεια της μέρας. Ισχύουν όμως όλα αυτά; Σκέφτοταν αυτήν την ανάλυση για το κάθετι που λέει μέσα και ερμηνεύει ο Άλλαν Περσύ; 

Διαβάζοντας τα βιβλία του Άλλαν Πέρσυ αναρωτιόμουν συνεχώς αν εγώ έτσι ερμηνεύω το εκάστοτε απόφθεγμα του Νίτσε, του Όσκαρ Ουάιλντ; Όλα αυτά που διάβαζα καθόλου δε με κούρασαν και κάθε άλλο παρά αρνητικά μηνύματα περνούσαν, αυτά όμως ήθελαν να μας πουν όλοι αυτοί; Αποφάσισα λοιπόν να ξαναμελετήσω λίγο Νίτσε από περιέργεια πιο πολύ…και κατέληξα ότι μάλλον ο Άλλαν μου έδινε μια οπτική που εγώ δεν την είχα δει, έδινε τη δική του ερμηνεία..

Άρα, μάλλον σας προτείνω αυτά τα βιβλία γιατί πέρα από ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν παιχνίδι. Να διαβάζετε κάποιο από αυτά και μετά να μελετήσετε το αντίστοιχο πρόσωπο και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα..να συνομιλήσετε με το δικό σας τρόπο μαζί του… 

Για αυτό αγαπώ τα βιβλία…γιατί την κάθε λέξη που διαβάζω τη μεταφράζω στη δική μου γλώσσα και πλάθω το δικό μου παραμύθι…

Αλεξάνδρα

Υ.Γ περιμένω τη δική σας άποψη..

Leave a Reply