Παγκόσμια μέρα κατά του Aids

Σήμερα 1η Δεκέμβρη, είναι η παγκόσμια ημέρα κατά τους AIDS. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα διάφορες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης και της πρόληψης απέναντι στον ιό.

Ωστόσο στην Ελλάδα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων μεγαλύτερη από 50%. Οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς ο αριθμός των νέων HIV λοιμώξεων συνεχώς αυξάνεται.  Η μεγάλη αύξηση αφορά στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι  άνδρες με ομοφυλοφιλικές σχέσεις .

Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες που προέρχονται κυρίως από την Αττική, ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη  και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα, η οποία μελετά τις γνώσεις των νέων ενηλίκων σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και η χρήση του προφυλακτικού ως μέσου προστασίας από τα ΣΜΝ έδειξε ότι:

  • Ένας στους πέντε περίπου δε χρησιμοποιούσε καθόλου προφυλακτικό ή το χρησιμοποιούσε σε λιγότερες από τις μισές επαφές.
  • Το 39% δε γνώριζε ότι η ηπατίτιδα B και C κατατάσσονται σε ΣΜΝ, ενώ 93% γνώριζε ότι το AIDS είναι ΣΜΝ.
  • Οι άνδρες ανέφεραν συχνότερα σεξουαλική επαφή με αγνώστους χωρίς προφυλακτικό, συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και «σεξ της μιας νύχτας» με αγνώστους.
  • Η ηλικία βρέθηκε ότι σχετίζεται αρνητικά με τη συχνότητα χρήσης του προφυλακτικού.

Το συμπέρασμα : Σημαντικό ποσοστό νέων ενηλίκων δε χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή, ενώ οι άνδρες ακολουθούν λιγότερο ασφαλείς σεξουαλικές συμπεριφορές σε σχέση με τις γυναίκες. Διαπιστώνεται διάσταση μεταξύ των γνώσεων σχετικά με τα ΣΜΝ και τις σεξουαλικές συμπεριφορές των νέων ενηλίκων.

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το aids είναι ότι έχουμε την αίσθηση ότι δεν μας αφορά και επειδή δεν μας αφορά έχουμε άγνοια, παρά το πλήθος των προσπαθειών να μας ενημερώσουν. Πόσες φορές άραγε έχουμε ακούσει…Να φοράμε πάντα προφυλακτικό!!! Το προφυλακτικό είναι το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει από τον ίο…που σκοτώνει. Η προφύλαξη στο σέξ είναι θέμα αυτοσεβασμού

Ας μην ξεχνάμε τα περσινά γεγονότα, που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία με τις οροθετικές ιερόδουλες και την μαρτυρία του 21χρονου, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι είχε συνευρεθεί με μία από αυτές. «Είμαι πολύ ταραγμένος. Ανησυχώ για μένα γιατί όποιος άνθρωπος το μάθαινε αυτό δεν θα ήξερε τι να κάνει. Ειδικά στην ηλικία μου.  Ανησυχώ… Δεν ξέρω πού να μιλήσω. Ντρέπομαι πάρα πολύ να πάω να κάνω εξετάσεις, να πάω σε γιατρό ή να μιλήσω κάπου. Έχω τρελαθεί. Τα βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ…. »

Ακούγεται γραφικό αλλά η ενημέρωση είναι το παν…θέλω να προτείνω το βιβλίο

«Η Ζωή μου στο κόκκινο. Ζώντας με το Aids: Μαρτυρίες».

Το βιβλίο είναι άθροισμα αφηγήσεων ασθενών με AIDS, συγγενών ασθενών και νοσηλευτών, οι οποίοι περιγράφουν την εμπειρία τους με τη νόσο.

Αγάπησαν και αγαπήθηκαν… Έκαναν φίλους, έχασαν συντρόφους… Η συμβίωση με το ένοχο “μυστικό”, το AIDS. Αγωνία, θυμός, φόβος, απομόνωση αλλά και ελπίδα. Ελπίδα για ζωή, συντροφικότητα, αγάπη, κατανόηση αλλά και αγώνας ενάντια στην προκατάληψη, την άγνοια, την απόρριψη.

Το βιβλίο έχει επιμεληθεί η μονάδα λοιμώξεων του νοσοκομείου «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» ΕΕΣ και συγκεκριμένα ο διευθυντής της μονάδας κύριος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος και γράφει την εισαγωγή του βιβλίου. Το σχεδιασμό, την παραγωγή και την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ). Στόχος είναι αφενός η ευαισθητοποιήση της κοινωνίας  για τη νόσο αλλά και για τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται αυτοί οι ασθενείς.

Aθήνα 2020

Leave a Reply