AIDS και η προσοχή όλων στο κόκκινο…

 Δεκέμβριος ….AIDS η προσοχή όλων αξίζει να στραφεί στο κόκκινο.

Η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη σ’ ένα πολυσήμαντο σκοπό. Στόχος είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ: με τη βοήθεια φορέων  και κοινωνικών οργανώσεων επιδιώκεται η επαγρύπνηση της κοινωνίας, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης  του ιού, η διάδοση μέσων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του. Πρόκειται για ένα μεταδιδόμενο νόσημα που μας αφορά όλους , καθώς όλοι συμμετέχουμε στους απρόβλεπτους και πολύπλοκους ιστούς μιας κοινωνίας που ‘’νοσεί’’ κατά ένα μεγάλο και ανησυχητικά αυξανόμενο ποσοστό. Ο HIV, κατεξοχήν σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, μεταδίδεται επίσης με το αίμα και το μητρικό γάλα .Ο κίνδυνος της μετάδοσης του HIV μειώνεται σημαντικότατα χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό. Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται η προφύλαξη σώζει ζωές, έξαλλου και μία μόνο σεξουαλική επαφή αρκεί για να κολλήσει κάποιος  αν ο σύντροφός του είναι φορέας, ειδικά αν δεν λαμβάνει αγωγή (όπως για παράδειγμα κάποιος που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει ).

Η νόσος είναι πολύ πιο προσβάσιμη από όσο νομίζουμε, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η πλειοψηφία των ανθρώπων με τον ιό HIV δεν γνωρίζουν πως νοσούν, υπάρχει δηλαδή  ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων  που δεν μπορούν να σου ‘’εγγυηθούν’’ τίποτα. Αντιθέτως μπορείς να εγγυηθείς στον εαυτό σου ότι θα ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ πάντα την προστασία σου και την οδό της πρόληψης σε ένα μονοπάτι όπου η αντιμετώπιση είναι δυσανάλογα πιο δύσβατη. Έξαλλου πως μπορεί κανείς να εγγυηθεί για κάποιον άλλον? Και από πότε, αλήθεια, μόνιμος σύντροφος σημαίνει και μονογαμικός? Το AIDS είναι από τις περιπτώσεις που η καχυποψία αναδεικνύεται σε δικλείδα ασφαλείας και που η ζωή αξίζει σίγουρα περισσότερο από μια απερίσκεπτη στιγμή. Λόγω της μετάδοσης του ιού και μέσω του πλάσματος του αίματος, μεγάλη προσοχή απαιτείται και στη χρήση συριγγών μιας χρήσης όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών, σε τυχαίες διατρήσεις με χρησιμοποιημένες σύριγγες  καθώς και στην αποστείρωση βελόνων επαγγελματικού τατουάζ, τρυπήματος του σώματος κ.α.

freeminds aids

Πέραν όμως την ενημέρωση για τα στάδια και τα προληπτικά μέτρα ΠΡΙΝ τη μετάδοση του ιού, η ημέρα αυτή εστιάζει σε μια πραγματικότητα, γιορτάζει τη ζωή ακόμη και μετά την ατυχή μετάδοση του ιού, αφορά μια κοινωνική ομάδα ευάλωτη και στοχεύει στην απενεχοποίηση της.

Ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά τη διαλεύκανση του μυστηρίου του ιού , το να είναι κανείς οροθετικός είναι κοινωνικά ‘’θανατηφόρο’’. Το AIDS ηχεί στα αυτιά των περισσότερων σαν μια σύγχρονη ύβρη. Έχει δυστυχώς  καταστεί συνώνυμο χαλαρών σεξουαλικών ηθών και στενόμυαλα παραπέμπει σε ομοφυλοφίλους και τοξικομανείς. Οι φορείς του φέρουν δυσβάστακτα το στίγμα του, θα έλεγε κανείς πως πραγματικά εξοστρακίζονται. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι διάφορες τακτικές στο εργασιακό περιβάλλον  που αποκλείουν τους οροθετικούς και προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα τους . Η  ίδια η κοινωνία τους με απραγία και με πράξη , τους περιθωριοποίει ,τους μειώνει, τους οδηγεί σε εξαθλίωση. Ποια είναι όμως η πηγή αυτού του κάκου και ποιος τρέφει το ‘’μισάνθρωπο ‘’¨?Ο Σωκράτης πίστευε πως η αμάθεια και η άγνοια γέννα την κακιά, πως η γνώση είναι αρετή. Στο παρελθόν αμέτρητες παγανιστικές θρησκείες και αντιλήψεις πρόσταζαν την εξορία των ‘’αρρώστων’’ της εποχής τους σε μακρινούς τόπους ,τους ‘’θυσίαζαν’’ στο όνομα της προστασίας των υπολοίπων του χωριού αγνοώντας καταλληλότερες μεθόδους και μέσα. Στο παγκόσμιο όμως πλέον ‘’χωριό’’ γνωρίζουμε ότι ο ιός ΗΙV δεν μεταδίδεται με τη χρήση κοινών σκευών, με το άγγιγμα, τις κοινωνικές επαφές και τη συνεύρεση στον ίδιο χώρο. Γνωρίζουμε και η γνώση αυτή ενέχει ευθύνη, ατομική και κοινωνική. Το AIDS έχει εξαπλώσει ανάμεσα μας ένα ακόμη σοβαρό νόσημα , την αδιαφορία . Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη κατά του AIDS,όχι των ασθενών του.

free

  •    ο πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981. Το γεγονός ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως νόσος των ομοφυλοφίλων. Πολύ σύντομα μετά το πρώτο κρούσμα, έγινε αντιληπτό ότι ο ιός είναι κυρίως σεξουαλικά μεταδιδόμενος και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και σεξουαλικές προτιμήσεις.
  • o AIDS είναι η πιο φονική ασθένεια στον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV
  •   Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ζουν με το AIDS με σύμφωνα με στοιχεία του 2017. Τα περισσότερα ζουν στην Αφρική και μολύνθηκαν από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Τα μισά παιδιά απ’ όσα έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ποτέ δε συμπληρώνουν το δεύτερο έτος της ζωής τους…

Αθήνα 2022

Leave a Reply