Συνάντηση με τον Αφροφουτουρισμό

Ήταν μια συνάντηση τυχαία, μια συνάντηση που οφείλεται στο Vice και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Μια επαφή με αφρικανικά στοιχεία  που “περιπλανιούνται κάπου στο διάστημα”.

Ο Αφροφουτουρισμός είναι λοιπόν, ένα αφροαμερικανικό καλλιτεχνικό ρεύμα που εκφράστηκε μέσα από την επιστημονική φαντασία, τη λογοτεχνία του φανταστικού, τη μουσική, τα εικαστικά, τα κόμικς και τις ταινίες. Το διάστημα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μεγάλο κύμα καλλιτεχνων, ωστόσο ο Αφροφουτουρισμός ήταν περισσότερο επικεντρωμένος σε ένα λαμπρότερο μέλλον απαλλαγμένο από την καταπίεση και τον αγώνα που συνδέεται με τον 20ό αιώνα. Ήταν μια σχεδόν ψυχεδελική ουτοπία όπου η μουσική, ο χορός, η δημιουργικότητα, η νοημοσύνη και οι μάχες μεταξύ του καλού και κακού ήταν το ίδιο ακριβώς.

Afrofuturism
Φυσικά, ο Αφροφουτουρισμός δε θα μπορούσε να μην ασκήσει επίδραση στο χώρο της μόδας. Πολλά ιδιαιτέρως “τρελά”, εξαιρετικά φουτουριστικά ρούχα κυκλοφόρησαν. Λογικάν ήταν οι χίπις και οι περισσότεροι ροκάδες να τα αποφεύγουν και παρόλο που οι μόδιστροι προσπαθούσαν να εμπνευστούν από τον Ευρωπαϊκό ρούχο, αυτά τα ρούχα αποτελούσαν μια εναλλακτική λύση που προτάθηκε από τους “μαύρους” για τους λευκούς Αμερικανούς.

Η ιστορία και η καταγωγή της αφροαμερικανικής κοινότητας έγινε αντικείμενο συστηματικής διαγραφής από τη λευκή δουλεμπορική συνείδηση. Η ανάγκη λοιπόν, των συγκεκριμένων ανθρώπων για παραγωγή μύθων καταγωγής και για ανάκτηση του κλεμμένου παρελθόντος τους, αλλά και επανασχεδιασμού του μέλλοντός τους εκφράστηκε μέσα από την επιστημονική φαντασία, τη μουσική και την τεχνολογία. Ο αφροφουτουρισμός ενώνει παρελθόν και μέλλον με απώτερο στόχο να απελευθερωθεί το παρόν μέσα από μουσικούς, οπτικούς, αφηγηματικούς και πολιτικούς όρους πέρα από κάθε ιστορικό περιορισμό φυλής και φύλου. Ιδέες του από την αφρικανική πολιτιστική και φιλοσοφική παράδοση, τις τέχνες της αφρικανικής διασποράς, την κριτική του μοντερνισμού και της μετα-αποικιακής κατάστασης χρησιμοποιούνται για την αναδιατύπωση της αφήγησης του Δυτικού πολιτισμού για την αποικιοκρατία, την τεχνολογία, τη φυλή και το χρόνο.

Σήμερα, λοιπόν αποτελεί ένα ανεξάντλητο πεδίο ακαδημαϊκής, πολιτικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής έρευνας και παραγωγής, που ενσωματώνει στοιχεία από τις μαύρες διασπορικές κουλτούρες της Δυτικής Αφρικής, της Βόρειας Αμερικής, της Βρετανίας και της Καραϊβικής, σχηματίζοντας τον χάρτη του Μαύρου Ατλαντικού.

Enter Afrofuturism

To Ίδρυμα Στέγης Ωνάση σας δίνει την ευκαρία να γνωρίσετε τον Αφροφουτουρισμό. “Enter Afrofuturism” λοιπόν ο τίτλος του 6ήμερου φεστιβάλ που χαρτογραφεί το πολιτιστικό και πολιτικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, μέσα από συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές ταινιών.

Το “Enter Afrofuturism” περιλαμβάνει:

  • Οι συναυλίες θα γίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και στο Six d.o.g.s., με τη συμμετοχή των εξής καλλιτεχνών: Sun Ra Arkestra, Actress, Dopplereffekt, Moor Mother, A Guy Called Gerald, Voltnoi, ATH Kids, Nkisi, Black Quantum Futurism, Black Athena.
  • Καλεσμένοι των διαλέξεων και των ανοιχτών συζητήσεων είναι οι: otolith group, Reynaldo Anderson, Louis Chude-Sokei, Rasheedah Phillips, Nkisi, Abdul Qadim Haqq, Tabita Rezaire, Erik Steinskog, Nathalie Mba Bikoro κ.ά.
  • Επίσης, σε συνεργασία με το Goethe Ιnstitut της Αθήνας και του Γιοχάνεσμπουργκ, θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, που ερευνούν τον αφροφουτουρισμό μέσα από την ιστορία της μαύρης μουσικής. Η τζαζ, η Detroit techno και η σύγχρονη μουσική παραγωγή στις αφρικανικές μητροπόλεις είναι μερικές από τις θεματικές που θα παρουσιαστούν. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθούν και ταινίες Virtual reality.

Δείτε το event εδώ

Α! Και ίσως και εσείς να εχετε συναντηθεί με τον Αφροτουρισμό, καθώς η ταινιία που συνόδευε το  άλμπουμ «Lemonade» της Beyonce έκλεινε με εικόνες από μια ουτοπική μελλοντική κοινωνία χωρίς ρατσισμό όπου Αφροαμερικανίδες ζουν ελεύθερες και  απαλλαγμένες από τις “κακές” μνήμες του παρελθόντος.

Αλεξάνδρα