Η Υποδούλωση εμφανίζεται στις καταγραφές της ιστορίας του ανθρώπινου είδους από παλιά. Μεγάλη ανάπτυξη βέβαια, παρατηρείται στην Αμερική, όπου οι δούλοι προέρχονταν από χώρες της Αφρικής. Οι δούλοι-ως ανθρώπινα όντα-δούλευαν κάτω από αντίξοες και ταυτόχρονα εξαντλητικές συνθήκες. Φυλακισμένοι και αγορασμένοι, βίωναν απάνθρωπες συμπεριφορές από τα αφεντικά τους. Η ζωή τους καθημερινά βρισκόταν σε κίνδυνο κάθε φορά που έσπαγαν τα δεσμά τους προβαίνοντας σε εξεγέρσεις, ανταρσίες και ξεσηκωμούς, μένοντας έτσι χαραγμένα σύμβολα αντίστασης.
Τα περιστατικά των επαναστάσεων, εξεγέρσεων και ανταρσιών, που καταγράφονται ανα τον κόσμο αλλά και στο διάβα της ιστορίας είναι πραγματικά χιλιάδες. Αποτελούν λαμπρά παραδείγματα των ανθρώπων εκείνων που δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι.
Η χρονομηχανή του Σαν Σήμερα μας στέλνει πέντε περίπου αιώνες πίσω.
23 Αυγούστου 1791, οι Μαύροι δούλοι στο νησί Ισπανιόλα της Καραϊβικής-σημερινή Αϊτή και Δομηνικανική Δημοκρατία- εναντιώνονται στο Ναπολέων Βοναπάρτη, μιας και το νησί ήταν Γαλλική Αποικία. Ύστερα από πολλά χρόνια υποταγής στο γαλλικό ζυγό, οι αδάμαστοι αφρικανοί δούλοι ξεσηκώνονται και αποδεκατίζουν το γαλλικό στρατό με το Ναπολέοντα να παραμένει έκθαμβος από τη δύναμή τους.
Η αξιοσημείωτη και σθεναρή εξέγερση των δούλων της Αϊτης υπήρξε νικηφόρα οδηγώντας στην Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α. Ιδρύεται με αυτόν τον τρόπο Ανεξάρτητο Κράτος στην Αϊτη με τον πληθυσμό των ελεύθερων αφρικανών πολιτών σκλάβων να αποτελεί παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και να λειτουργεί παραδειγματικά ως έναυσμα εξεγέρσεων κατά του δουλεμπορίου στα μήκη και τα πλάτη της γης.
Από το 1998, η 23η Αυγούστου αποτελεί μια σοβαρή υπενθύμιση για τον κόσμο: απλούς πολίτες, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. Ο στόχος δεν είναι άλλος παρά η εξέταση των ιστορικών αιτίων, των μεθόδων και των συνεπειών της εξέγερσης για το ανθρώπινο γένος. Παράλληλα όμως, η μέρα αυτή λειτουργεί και ως φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και εργάστηκαν σκληρά για την καταπολέμηση της δουλείας και του διατλαντικού δουλεμπορίου σε όλο τον κόσμο.
Οι ενέργειες που διενεργήθηκαν για την καταπολέμηση αυτού του συστήματος εμπορίου είχε αντίκτυπο στο κίνημα προάσπισης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Η ημέρα αυτή τοποθετείται επίσημα ανάμεσα στις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εξεγέρσεις σκλάβων που συνέβησαν στο πέρασμα των αιώνων, δίνοντας έτσι μια άλλη τροπή στην ανθρώπινη εκμετάλευση.
Μαριαλένα Βιλλιώτη