Μια ιδιοφυία… στην Αθήνα!

Υπάρχει άραγε πιο συναρπαστικός προορισμός από το ταξίδι στον χώρο της γνώσης; Και υπάρχει καλύτερος οδηγός και συνοδοιπόρος από τον άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε ως μια ιδιοφυία από σύγχρονους και μεταγενέστερους του;  Η ομάδα του Free minds στο πλαίσιο του εορταστικού κλίματος, διοργάνωσε διαγωνισμό με θέμα τον μεγάλο διανοητή. Παράλληλα, στο Παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι πραγματοποιείται έκθεση με τίτλο: «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: 500 Years of Genius».  

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις διαφορετικές εκθέσεις με θέμα τον Ντα Βίντσι που πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο. Η πρώτη, με τίτλο «Da Vinci Alive – The Experience» οδηγεί το κοινό μέσα στο χρόνο παρουσιάζοντας τη ζωή του σπουδαίου εφευρέτη, από τα πρώτα του δειλά βήματα στον χώρο της τέχνης έως τα επιτεύγματα του στις αυλές σπουδαίων ηγεμόνων, όπως οι Μέδικοι και οι Βοργίες.  Το τμήμα αυτό της έκθεσης παραπέμπει στην πασίγνωστη στο κοινό Van Gogh Alive – The Experience, που μάγεψε το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , καθώς διοργανώθηκε από τον ίδιο φορέα. Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζει τις θαυμαστές μηχανικές εφευρέσεις του, ενώ το τρίτο αποκαλύπτει τα μυστικά  του εμβληματικού έργου του, της Μόνα Λίζα μέσα από τη ματιά του ερευνητή Pascal Cotte.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Παράλληλα, την έκθεση πλαισιώνουν δεκαεφτά διαφορετικές θεματικές ενότητες και εβδομήντα- πέντε αντίγραφα των μηχανών που εφηύρε. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αντίγραφα των κωδίκων του ιδίου, αντίγραφα γνωστών καλλιτεχνικών έργων και μελετών ανατομίας (όπως ο γνωστός Βιτρούβιος άνθρωπος) και μουσικά όργανα. Επίσης, μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι ρεπλίκες υδραυλικών μηχανημάτων, οι πτητικές μηχανές και οι στρατιωτικές εφευρέσεις του, όπως όπλα και κινητές γέφυρες.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Αυτό που κάνει την έκθεση τόσο σημαντική είναι η δυνατότητα του κοινού να συμμετέχει στην εμπειρία. Δεν πρόκειται απλώς για μια πολυμεσική έκθεση, αλλά για μια διαδραστική εμπειρία, που μπορεί να γοητεύσει όλους όσους ενδιαφέρονται για το έργο του διανοητή, ανεξαρτήτως ηλικίας.  Οι επισκέπτες βιωματικά μπορούν να κατανοήσουν τη λειτουργία απλών, αλλά και σύνθετων εφευρέσεων και μέσω αυτών, να κατανοήσουν θεμελιώδεις αρχές της μηχανικής μέσω της τεχνολογίας SENSORY4™.

Ο Ντα Βίντσι ενσάρκωσε τον λεγόμενο “hominem universalem”  της Αναγέννησης, τον καθολικό άνθρωπο. Καταπιάστηκε με τη ζωγραφική, την ανατομία, τη φυσική και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που έμελλαν να θέσουν τα θεμέλια των σύγχρονων επιστημών. Η έκθεση αυτή αποτελεί αφορμή για όποιον επιθυμεί να εντρυφήσει στα μυστήρια της ζωής και της τέχνης του.     

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Για περισσότερες πληροφορίες:  http://www.leonardodavinci.gr/

Ρία Ροροπούλου