5 στόχοι για το 2023 (και για σένα!!!)

Μιας και το τρέχον έτος οδεύει προς το τέλος του και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το επόμενο, το κλίμα των ημερών επιβάλλει αισιοδοξία και νέα πλάνα. Νιώθουμε την ανάγκη να κλείσουμε έναν κύκλο, να αφήσουμε πίσω ότι μας στενοχώρησε και μας πλήγωσε, να κρατήσουμε κάθε όμορφη στιγμή και ανάμνηση, κάνοντάς τα εφόδια για τη νέα χρονιά που πλησιάζει.Από κάθε νέο ξεκίνημα, όμως, δεν θα ήταν δυνατό να λείπουν οι στόχοι εκείνοι, που θα αποτελέσουν θεμέλιο στήριγμά του. Πάνω στους στόχους αυτούς θα χτιστεί κάθε προσπάθεια και κάθε όνειρο που επιθυμούμε φέτος να πραγματοποιηθεί. Σας προτείνουμε για άρχή πέντε στόχους, σας δίνουμε πέντε συμβουλές, σας υπενθμίζουμε πέντε απλά πράγματα, αλλά εξίσου σημαντικά.


  1. Το 2023 μην κάνεις τα λάθη του 2022. Ότι έγινε έγινε, ότι ένιωσες ένιωσες και ότι έμαθες έμαθες. Δες κάθε προηγούμενο λάθος σαν ευκαιρία για βελτίωση και όχι σαν αφορμή για «αυτομαστίγωμα». Μέσα από κάθε εμπειρία γεννιέται κι ένα κομμάτι του εαυτού σου και οφείλεις να το αποδεχτείς και να το αγκαλιάσεις.
  2. Πες περισσότερα «όχι» και λιγότερα «ναι». Πες «όχι» σε καθετί που υπομένεις, σε καθετί που σε πιέζει και σε κουράζει. Μην λες «ναι» συγκαταβατικά, χωρίς να το εννοείς, μόνο και μόνο για να ευχαριστήσεις οποιονδήποτε άλλον, πέρα από τον εαυτό σου. Δώσε χώρο στα πραγματικά σου αισθήματα και στις αληθινές σου επιθυμίες.
  3. Βρες περισσότερο χρόνο για τους ανθρώπους σου. Άλλη μια χρονιά που πέρασε γεμάτη άγχος, υποχρεώσεις, ρουτίνα, ανησυχίες και «τρέξιμο» και άλλη μία που θα έρθει με όλα τα προηγούμενα, ίσως και περισσότερα. Αυτή τη χρονιά φρόντισε στο τέλος της ημέρας, πέρα από την κούραση, να σου μένει και μια ευχάριστη νότα από έναν καφέ που ήπιες με τον κολλητό σου, από ένα αστείο που μοιράστηκες με τον αδερφό σου, μια «διαφωνία» όλο νάζι, πείσμα και αγάπη με τους γονείς σου, μια αγκαλιά από τον σύντροφό σου, ένα παιχνίδι με τον σκύλο σου…. Πράγματα μικρά και ταυτόχρονα μεγάλα, σημαντικά, ανεκτίμητα και ποτέ, μα ποτέ, δεδομένα.
  1. Βρες τρόπο να διαχειριστείς το άγχος στη ζωή σου. Το να αποβάλει κανείς το στρες από τη ζωή του είναι ιδανικό, έως και ουτοπικό. Το να το διαχειριστεί κανείς όμως είναι εφικτό και λυτρωτικο. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις την καθημερινότητά σου, τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις σου, άλλαξε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζεις και τον τρόπο που μεταχειρίζεσαι τον εαυτό σου δοκιμάζοντας τις αντοχές σου μέσα από αυτό. Αποδέξου το στρες, συνειδητοποίησε το μέγεθος και τις πηγές του, προσάρμοσέ το στα δικά σου δεδομένα και αντιμετώπισέ το. Μη γίνεις ένα με αυτό, μη μάθεις να ζεις μέσα από αυτό..
  2. Φέτος αγάπησε τον εαυτό σου περισσότερο. Σίγουρα το μπορείς και ακόμα πιο σίγουρα το αξίζεις. Γίνε το «φιλαράκι» του και στάσου δίπλα του, όχι απέναντί του. Υπενθύμισέ του τα προτερήματα, τις δυνατότητες και την αξία του, όχι μόνο τα λάθη του. Αποδέξου τον, δούλεψε μαζί του και αγκάλιασέ τον. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να του κάνεις.

Από εμάς…

Μια μεγάλη αγκαλιά,

Ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ,

Και 2023 ευχές μέσα από την καρδιά μας!!!

 Ευτυχισμένο και πλήρες το νέο έτος!!!

E.Π.