25 Μαρτιου γιορτάζουμε…

Την 25 Μαρτίου γιορτάζεται η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική Κυριαρχία, η οποία άρχισε με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, αν και το 1453 είναι απλά μια συμβατική ημερομηνία καθώς η διείσδυση των Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο ξεκίνησε από παλιότερα.

freemids_march_25
Πολλές αποτυχημένες προσπάθειες θα έγιναν  για την απελευθέρωση, οι οποίες απέτυχαν, καθώς δεν ήταν συλλογικές.Μέχρι που ιδρύεται το 1814 η Φιλική Εταιρεία, μια μυστική και παράνομη οργάνωση που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων και τη δημιουργία δομών για την κήρυξη επανάστασης για την ίδρυση ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Οι ιδρυτές της ηταν ο  Αθανάσιος Τσακάλωφ, Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος. Η Φιλική Εταιρεία κατάφερε λοιπόν να ξεσηκώσει τους Έλληνες με ένα καθόλα οργανωμένο τρόπο, έβαλε στους κόλπους της με κάθε μυστικότητα ανθρώπους που ήθελαν να πολεμήσουν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και επί 6 περίπου χρόνια οργάνωνε όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά τον αγώνα. Στην Κάρτα μέλους της Φιλικής Εταιρείας, που απεικονίζεται και στην παραπάνω εικόνα διακρίνονται τα γράμματα ΗΕΑ και ΗΘΣ, που σημαίνουν ελευθερία ή θάνατος, καθώς και ο ιερός δεσμός με τις δεκαέξι στήλες, που είναι το σύμβολο ενότητας της Εταιρείας.

 

freerminds
Ως  αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας ορίστηκε στις 12 Απριλίου 1820 στην Πετρούπολη ο Έλληνας πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Ρωσικού στρατού και γιος του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας. Έτσι, στις αρχές του 1821 άρχισε ο οργανωμένος ένοπλος αγώνας στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Μολδοβλαχία και στα νησιά. Ένας αγώνας που είχε  ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα έντονο ρεύμα Φιλελληνισμού.

mesologgi

Οι Έλληνες οργανώθηκαν πολιτικά και συνέστησαν προσωρινή κεντρική διοίκηση, που επέβαλε την εξουσία της στους επαναστατημένους. Οι οθωμανικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου το 1826 σε συνδυασμό με το κίνημα του Φιλελληνισμού συνέβαλαν με καθοριστικό τρόπο  στη μεταβολή της διπλωματικής στάσης των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων, που είχαν αντιμετωπίσει αρχικά με δυσαρέσκεια το ξέσπασμα της επανάστασης…..

Μετά από πολλά ολοκαυτώματα, πολλούς θανάτους αθώων αγωνιστών ξαναπρόβαλε η πολυπόθητη λευτεριά στον τόπο μας.

Η 25η Μαρτίου είναι όμως διπλή γιορτή, καθώς γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Η θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού που περιλαμβάνεται στο δωδεκάορτο είναι η μόνη από τις πέντε μεγάλες θεομητορικές εορτές που βασίζεται στην Καινή Διαθήκη. Οι υπόλοιπες βασίζονται στην απόκρυφη γραμματεία. Πότε άρχισε να εορτάζεται ο Ευαγγελισμός δεν γνωρίζουμε. Εμφανίζεται η εορτή στη Συρία, την Μ. Ασία και την Κωνσταντινούπολη πριν το 431. Το 560 ο Ιουστιανιανός ο Α΄ πρόβαλε την 25η Μαρτίου ως την κατάλληλη ημέρα για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού.

Κλείνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα της ημέρας με το ” Θούριο του Ρήγα”

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Leave a Reply