400 χρόνια Ελ Γκρέκο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Eλληνα ζωγράφου Ελ Γκρέκο, το 2014 κηρύχτηκε ως έτος «Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» από την Ελλάδα, καθώς και την Ισπανία.

kk

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλο, γνωστός απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου σαν «Ελ Γκρέκο», γεννήθηκε στην Κρήτη, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργικής του ζωής στην Ισπανία. Δε μπορούμε παρά να σταθούμε για λίγο στο χαρακτήρα της τέχνης του.

Ο Ελ Γκρέκο αφομοίωσε τα διδάγματα της βυζαντινής παράδοσης, της Αναγέννησης και του Μανιερισμού, αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιήθηκε από αυτά δημιουργώντας τη δική του, πρωτότυπη και μοναδική, τέχνη, με την προσωπική σφραγίδα του. Η επιμήκυνση των μορφών με πρόσωπα αποστεωμένα που τείνουν στην εξαΰλωση, εκφραστικά και τραγικά, αλλά λαμπερά και εκστατικά, οι έντονες χρωματικές διαβαθμίσεις με χρώματα ψυχρά και καθαρά (μπλε, κίτρινο, κόκκινο, άσπρο), τα μεταφυσικά τοπία γεμάτα μυστικισμό και θρησκευτική κατάνυξη, το μεγαλειώδες, υπερκόσμιο και εξωπραγματικό φως που, σε συνδυασμό με τη σκια,  δημιουργεί μια υπερβατική, υποβλητική και ονειρική ατμόσφαιρα, οι συστρεφόμενες στάσεις που θυμίζουν γλώσσες φωτιάς που πετάγονται με εκρηκτική ζωντάνια προς τα ουράνια, τα λευκά χέρια που αποδίδονται με λεπτές γραμμές, οι πλούσιες πτυχώσεις των ρούχων που χαρίζουν κίνηση, η δυνατή και πυκνή πινελιά, η πνευματικότητα, η εσωτερική αγωνία που εκφράζεται με παράφορο πάθος, είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιδιαίτερης τέχνης του. Πολλές φορές, οι κριτικοί, επειδή δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν την ιδιαιτερότητα των μορφών του ζωγράφου, σκέφτηκαν ότι είχε πρόβλημα όρασης ή ότι ήταν ψυχικά ασταθής. Σήμερα, όμως, οι μελετητές θεωρούν πως αυτό ήταν το στυλ του. Ο Γκρέκο είναι ταυτόχρονα βυζαντινός αγιογράφος, με έντονη την επίδραση της Κρητικής αγιογραφικής σχολής, αναγεννησιακός ζωγράφος και μανιεριστής, αλλά και ζωγράφος με εντελώς προσωπικό και μοναδικό στυλ. “Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του και το έργο του”

Πού θα δεις El Greco στην Αθήνα;

ο ψηφιακός El Greco στην Εθνική Πινακοθήκη…

Αριστουργήματα του El Greco παρουσιάζονται σε φυσικές διαστάσεις χάρη στη ψηφιακή τεχνολογία. Και στο «φόντο» η μουσική Βαγγέλη Παπαθανασίου.

el greco

elGreco

greco
Αλεξάνδρα

Leave a Reply