200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Μια πρωτότυπη σειρά από σημαντικές διαδικτυακές εκδηλώσεις/συνέδρια έχουν προγραμματιστεί  με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης,. Είναι σαφές ότι η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τη σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης, αφού έφερε αλλαγές που έχουν αντίκτυπο ως και τις μέρες μας, αφού παρέσυρε κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων να ενδιαφερθούν για την τύχη τής Ελλάδας, να συνεργαστούν και να υπογράψουν πρωτόκολλα και συνθήκες για την αίσια έκβαση τού αγώνα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε στάση τους.

Σε αυτόν τον εορτασμό δε θα μπορούσαμε να απουσιάζει η αναφορά στον Εθνικό μας Ύμνο. Για πρώτη φορά ο Εθνικός Ύμνος αποτυπώνεται στην ελληνική, νοηματική γλώσσα μέσα από ένα βίντεο που δημιούργησε ο Σύλλογος Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα.

Ο κύκλος δράσεων «1821-2021. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» προβλέπει την οργάνωση συνεδρίων και επιμέρους εκδηλώσεων, με  στόχο την πολύπλευρη, ανοιχτή  και διεπιστημονική συζήτηση βασικών προβληματισμών που ανακύπτουν από τις θεματικές του κύκλου, αλλά και το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κοινό. Επιπλεκτικά παραθέτουμε τα παρακάτω συνέδρια:
1.Συνέδριο για το 1821 στον Πειραιά και την Nησιωτική Ελλάδα 
2.Διεθνές Συνέδριο: Ο Ιταλικός φιλελληνισμός και η Ελληνική επανάσταση του 1821
3.Η Επανάσταση του 1821 και οι Νεοελληνικές Τέχνες
4.1841-2021 180 χρόνια Εθνική Τράπεζα: Οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά
5.Γυναίκες στην Ελλάδα: από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021

Μουσικές εκδηλώσεις:
1.Φιλελληνική Μουσική: Γύρω από τον Ροσσίνι. Ιταλικός μουσικός Φιλελληνισμός
2.Μουσικοί διάλογοι με την Ιστορία: Ο γιος της καλογριάς. Γεώργιος Καραϊσκάκης
3.Ο Βύρων και οι Μούσες. Αγγλικός μουσικός Φιλελληνισμός

Κλείνουμε το αφιέρωμα μας  με ένα τραγούδι χαρούμενο και αισιόδοξο, που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια Έλληνες, και παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων. Το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί», του Διονύση Σαββόπουλου, επέλεξε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», προκειμένου να δημιουργήσει το βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Με σεβασμό στο παρελθόν σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε έναν κόσμο διαφορετικό…

«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ’ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί»
Παλαμάς

Για να δείτε ολόκληρο το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2021 επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: https://www.greece2021.gr/

Αλεξάνδρα