Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Πόσοι γνωρίζουμε τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας και πόσοι από εμάς ακούμε από ανθρώπους γύρω μας όλο και περισσότερο αυτή τη πάθηση;

Η ιατρική της ονομασία είναι Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, μία φλεγμονή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που καταστρέφει σιγά σιγά τα νευρικά κύτταρα των δύο πιο σημαντικών τμημάτων της κίνησης: του εγκεφάλου από τον οποίο φεύγουν οι εντολές κίνησης και της σπονδυλικής στήλης στην οποία φτάνουν και εκτελούνται αυτές. Αποτέλεσμα είναι η ανικανότητα λειτουργίας αυτών των κυττάρων και η δημιουργία σωματικών, πνευματικών, ακόμη και ψυχιατρικών προβλημάτων στον πάσχοντα.

sklirinsiplakas.freeminds

Η σοβαρότητα της ασθένειας έγκειται στο ότι δυστυχώς δεν είναι ιάσιμη για αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της.

Η επίσκεψη στον νευρολόγο κρίνεται παραπάνω από αναγκαία στα παρακάτω συμπτώματα:

  • θόλωση όρασης
  • διπλωπία
  • μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι για πάνω από 48 ώρες

pollaplh-sklyrynsh.freeminds

Η Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από την ασθένεια ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες αγγίζουν τους 12 χιλιάδες. Η αύξηση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς έχει περιβαλλοντικά αίτια αλλά και η χρήση τομογράφου φαίνεται να ενοχοποιείται καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την διάγνωσή της.

freeminds.wmsd

Προς ευαισθητοποίηση του κοινού για την άγνωστη αλλά σοβαρή αυτή ασθένεια το Σύνταγμα μαζί με το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας διοργανώνουν μία εκδήλωση που συμμετέχουν ειδικοί συνεργάτες που θα ενημερώνουν το κοινό για τη νόσο, ενώ μέλη, εθελοντές και φίλοι θα καλούν όλους να δώσουν τη δική τους ενέργεια για τους ασθενείς μέσα από μια διαδραστική πρωτότυπη δράση με κεντρικό μήνυμα «Μαζί σε κάθε βήμα».

syllogos-sklirinsi-kata-plakas.freeminds

 

Βούλα Κ.

Leave a Reply