Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Σχολικός εκφοβισμός ή μήπως εκκωφαντική συνωμοσία σιωπής;

Το κοινωνικό φαινόμενο της σχολικής βίας και κατ’επέκταση της νεανικής αντικοινωνικής συμπεριφοράς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη διεθνή πραγματικότητα. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης το 15-30% των μαθητών εμπλέκονται σε φαινόμενα εκφοβισμού ως θύματα ή θύτες.Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα,  τα ποσοστά εκφοβισμού και θυματοποίησης μεταξύ των Ελλήνων μαθητών του δημοτικού και του γυμνασίου είναι παρόμοια με αυτά των χωρών της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον Olweus  θα μπορούσαμε απλά να ισχυριστούμε ότι σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται όταν ένα παιδί «εκτίθεται, κατ’ επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα.»

stop bulling

Η βία στο σχολείο μας απασχολεί συνήθως όταν  ασκείται κυρίως σωματικά.  Ομως, σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει  η λεκτική επιθετικότητα που περιλαμβάνει βρισιές, κοροϊδία,  χειρονομίες  και  γενικά κάθε είδους ταπείνωση.  Και η κρυμμένη επιθετικότητα ή εχθρότητα  σε ενέργειες που δε φέρουν σημάδι βιαιότητας;; (Ισως το πιο σύνηθες φαινόμενο) Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός ενός παιδιού από ομάδες συνομηλίκων  και η συνήθεια  να του κρύβουν τα πράγματα του ή  να του πετάνε. Νεόφερτος και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός που περιλαμβάνει τη χρήση  e-mail, chat rooms και κινητών με κλήσεις  απειλητικού περιεχομένου, καθώς και τη χρήση κάμερας.

Φαινόμενα που συνεχώς αυξάνονται. Οι αιτίες πολλαπλές. Η χώρα μας πλέον ζει έντονα την εποχή της παγκοσμιοποίησης και το μονοπολιτισμικό εκπαιδευτικό σύστημα που άλλοτε υπήρχε, αντικαταστάθηκε πλέον από ένα πολυπολιτισμικό και έντονα ποικιλόμορφο σύστημα στο οποίο η χώρα μας φαίνεται να μην έχει καταφέρει να προσαρμοστεί ακόμη. Οι οικονομικές ανισότητες, οι καινούριες μορφές ψυχαγωγίας των παιδιών, ο έκδηλος ρατσισμός, η έλλειψη του απαραίτητου χρόνου των γονέων και τα λάθος πρότυπα είναι κάποιες από τις αιτίες που ευνοούν παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και δημιουργούν αυτό το πολυδιάστατο πρόβλημα που μέχρι πρότινος ήταν  άγνωστο στην Ελλάδα.

To Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών/τριών  δημιούργησε το τμήμα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής……Φαίνεται  να έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και η καθιέρωση της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Βίας στο Σχολείο την 6η  Μαρτίου, αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών στο σχολείο.

Ο Σχολικός Εκφοβισμός όπως αποτυπώνεται από το  2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού

Δεν φοβάμαι δεν φοβίζω κερδίζω φίλους 

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα  ΕΔΩ

Αλεξάνδρα

Leave a Reply