Χωριά φαντάσματα, εικόνες που συγκλονίζουν…

Οικισμοί που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε έναν μεγάλο σωρό από χαλάσματα… Χωριά που έχουν κατεδαφιστεί ολοσχερώς και βρίσκονται ένα βήμα  πριν από την εξόρυξη του λιγνίτη που βρίσκεται στο υπέδαφος. Η Καρδιά, η Εξοχή, ο Κομανός και ο Κλείτος είναι τα χωριά  που εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Στους κατοίκους των οικισμών που απαλλοτριώθηκαν για τις ανάγκες λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών σταθμών παραχωρήθηκαν νέες εκτάσεις σε κοντινές περιοχές γα να φτιάξουν εκεί νέους οικισμούς. Νέα Καρδιά, Νέα Εξοχή, Νέα Χαραυγή, Νέος Κλείτος και ο κατάλογος μεγαλώνει… Οργανώθηκαν οι νέοι χώροι, γίνανε έργα υποδομής, κατασκευάστηκαν νέες κατοικίες και οι κάτοικοι των παλιών οικισμών ξαναχτίζουν κι αυτοί με τη σειρά τους, τις ζωές τους. Βέβαια δεν είναι κάτι εύκολο να τα ξαναδημιουργήσεις όλα από την αρχή, οι νέοι οικισμοί έχουν ακόμα πολύ δρόμο  μπροστά τους για να θυμίζουν πραγματικά οργανωμένα χωριά, αφού  κακός συντοντισμός, η γραφειοκρατία και οι κρατικοί μηχανισμοί ευρύτερα δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά το ότι κάποια χωριά κινδυνεύουν να μη ανακατασκευαστούν ποτέ.

«Περιηγηθήκα» ανάμεσα στα χαλάσματα και έβγαλα κάποιες φωτογραφίες καθώς το σκηνικό ήταν πανομοιότυπο προς όποια κατεύθυνση κι αν κοιτούσες. Πέτρες, τούβλα και σίδερα ανάμεσα σε ξύλα,  γκρεμισμένες στέγες, ακόμα και παιδικά παιχνίδια, με φόντο τις καπνισμένες καμινάδες από τα εργοστάσια.Όρθιοι παρέμειναν σκελετοί από καμιά δεκαριά σπίτια και κάποιες εκκλησίες.

 

haris petridis

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 127

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 248

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 296

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 131

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 183

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 202

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 177

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 330

HARIS PETRIDIS FOTOGRAFIES CANON 189

Οι κάτοικοι  αποζημιώθηκαν για την αναγκαστική εγκατάστασή τους. Κοστολογείται όμως ο  ξεριζωμός? Ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ δουλεύουν αδιάκοπα μέρα και νύχτα για να φωτίζουν  σχεδόν ολόκληρη τη χώρας. Και το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής είναι  το περιβαλλοντικό, που επιβαρύνει την δημόσια υγεία σε ολόκληρη  την περιοχή της  Πτολεμαΐδας – Κοζάνης, και όχι μόνο. Ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο…

Χάρης Πετρίδης

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ στη σελίδα 2

Leave a Reply