Φάκελος σειρές [Πιλότοι #3: 12 Monkeys]

12

Η μεταφορά της ταινίας του Terry Gilliam στη μικρή όθόνη είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο εγχείρημα. Μιλάμε για μια ταινία σταθμό στην κατηγορία sci-fi αλλά και μια εκπληκτική ερμηνεία απο το Brad Pitt (και μάλιστα την ίδια χρονιά με το Seven). Η σειρά βέβαια από τον πιλότο φάνηκε να κρατάει την κεντρική ιδέα, τη δομή και τον βασικό πρωταγωνιστή James Cole, αλλά να διαφοροποιεί τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το 2017 εξαπλώνεται ένας ιός και 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Μέχρι το 2043 όπου τοποθετείται το “παρόν” στην ιστορία η ανθρωπότητα οδεύει προς την εξάλειψή της.  Επιστήμονες που έχουν επιβιώσει, χρησιμοποιούν την τεχνολογία ώστε να στείλουν πίσω στο χρόνο τον πρωταγωνιστή με αποστολή να σκοτώσει το δημιουργό του ιού. Η ιστορία ως εδώ ακολουθεί την ταινία. Το πρόσωπο κλειδί στη σειρά είναι μια νεαρή γιατρός (η οποια δεν υπάρχει στην ταινία) που θα τον βοηθήσει. Ήδη από το πρώτο επεισόδιο φαίνεται η διάθεση των δημιουργών να μας….μπερδέψουν αρκετά καθώς τα αλεπάλληλα ταξίδια γίνονται άναρχα σε διάφορες ημερομηνίες του παρελθόντος. Φυσικά αυτό είναι και το ένδιαφέρον στο συγκεκριμένο pproject. Τα κομμάτια του πάζλ που ο θεατής θα προσπαθήσει να ενώσει παράλληλα με τους ήρωες. Μάλιστα υπάρχει και το επίσημο site της σειράς με χαρτογράφηση των ταξιδιών ανά επεισόδιο.

Το ένα στοιχημα λοιπόν που πρέπει να κερδιθεί είναι να μπερδευτεί ο θεατής τόσο ωστε να μην κουραστεί. Τεχνική που για παράδειγμα χρησιμοποίησε εξαιρετικά ο J.J. Abrams μέχρι και τον 4ο κύκλο του Lost. Δεύτερο στοίχημα να υπάρξει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία που έστω να καταφέρει να θυμίσει έκεινη του Brad Pitt. Τέλος να καταφέρει να μη χάσει κατα κράτος στη σύγκριση με την ταινία.

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα τηλεοπτικά εγχειρήματα με δυνατό σενάριο (στα πλαίσια των σειρών δράσης) και ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας απογοητεύσει. Μην ξεχνάμε, η κληρονομιά των 12 Πηθίκων είναι βαρια.

Σταυρούλα Κουλίτση

Leave a Reply