Φάκελος Προορισμοί: 126 χρόνια Πύργος του Άιφελ

Το Παρίσι είναι η Ville lumière της Ευρώπης. Η πιο λαμπερή και ξακουστή πόλη του κόσμου και πρωτεύουσα της Γαλλίας που κατέχει την πρωτιά σε πολλές καρδιές ανθρώπων. Τι να σχολιάσει κανείς για το Παρίσι και τι να αφήσει στη φαντασία σας. Πρόκειται για κέντρο πολιτισμού, σύγχρονου και μη, γεμάτο μουσεία, κτίρια αναγέννησης, μνημεία, ιστορία και…στυλ…πολύ στυλ.

 

parisi.view.freeminds

 

Κτισμένη πάνω σε ένα λεκανοπέδιο, 65 μέτρα περίπου πάνω από την στάθμη της θάλασσας, απλώνεται σε 105 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φιλοξενεί 2.153.600 κατοίκους.

Ο αρχαίος και πασίγνωστος ποταμός Σηκουάνας χωρίζει το Παρίσι σε δύο άνισες όχθες, στην δεξιά όχθη (rive droite), όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την νότια αριστερή όχθη (rive gauche), όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών. Τα όνομά του προέρχεται από το λατινικό Sequana κι αυτό με τη σειρά του από το Κέλτικο Sicauna που σημαίνει ιερός ποταμός.

 

Λίγη ιστορία

Η πρώτη φορά που αναφέρεται στην ιστορία η πόλη των Παρισίων είναι από τον Ιούλιο Καίσαρα, στο έργο του “Ιστορία”. Εκεί την αναφέρει ως Λουτετία και την φυλή που κατοικεί εκεί, ως Παρίσιους. Πιστεύεται πως ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε από Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ. πάνω σε ένα νησί του ποταμού Σηκουάνα. Ήταν τότε που δόθηκε η ονομασία «Lutetia» στο Παρίσι και λίγο αργότερα το 52 π.Χ. κατακτήθηκε από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και άρχισε να εξελίσσεται γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Ο Χριστιανισμός είχε ήδη ξεκινήσει να διεισδύει στον παριζιάνικο πολιτισμό και μετά από διωγμούς των Φράγκων, το 360 η πόλη μετονομάστηκε οριστικά σε Παρίσι.

Στον Μεσαίωνα που ακολουθεί το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα του Φράγκικου κράτους αλλά ο παγετός και ο δύσκολος Χειμώνας του 763 και 764 γίνεται η αιτία πολλών θανάτων και ο Σηκουάνας για πρώτη φορά στην ιστορία του παγώνει μέχρι τον πυθμένα. Η πόλη τότε χάνει την αξία της και ξανάρχεται στο προσκήνιο με τις διάσημες επιδρομές του βόρειου λαού των Vikings όταν εγκαθίστανται μόνιμα στην πόλη του φωτός το 896 μετά από λεηλασίες. Η πόλη κατακερματισμένη από πυρκαγιές και πολλούς θανάτους κατάφερε να επανέλθει με τον βασιλιά Ούγο Καπέτα (Hugo Capet) που την ορίζει και πρωτεύουσα ενώ η δυναστεία του διαρκεί για τα επόμενα 340 χρόνια.

 Μέσα σε αυτά τα χρόνια το Παρίσι μεταμορφώνεται στον πόλο έλξης που είναι σήμερα. Ξεκινούν τα έργα για την δημιουργία της Παναγίας των Παρισίων και του Λούβρου ενώ χτίζονται και προστατευτικά τείχη. Η ανάπτυξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του ολοκληρώνεται με τη βασιλεία του Φραγκίσκου Ά ο οποίος ίδρυσε το Γαλλικό Κολλέγιο και έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία βασιλικής πινακοθήκης αγοράζοντας πίνακες του Μιχαήλ Άγγελου, του Τιτσιάνο και του Ραφαήλ .

Notre_Dame.freeminds

louvre_museum.freeminds

Ο επόμενος βασιλιάς της, Λουδοβίκος ΙΓ΄, παίζει τον ρόλο του οικονομικού ενισχυτή της, ιδρύει τα τρία τμήματα του Παρισιού που υπάρχουν μέχρι και σήμερα και χτίζει το πανέμορφο ανάκτορο του Λουξεμβούργου με τους διάσημους κήπους προς τιμή της μητέρας του, ιταλικής καταγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που το παλάτι είναι επηρεασμένο από από το αρχιτεκτονικό στυλ της Φλωρεντίας.

luxemburggardens.freeminds

Το πιο γνωστό ωστόσο σημείο στην ιστορία ολόκληρης της Γαλλίας δεν είναι άλλο από την Γαλλική Επανάσταση απόρροια της μεγάλης επιρροής του Διαφωτισμού στην χώρα. Ήταν το 1789 όταν η κοινωνική επανάσταση κατάργησε την απόλυτη μοναρχία γκρεμίζοντας το Φεουδαρχικό σύστημα και φέρνοντας στο προσκήνιο το καπιταλιστικό με τον Ναπολέων Βοναπάρτη. Τέθηκαν οι βάσεις για μία σειρά πολλών επαναστατικών κινημάτων έπειτα στην Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας.

gallikiepanastasi.freeminds

Γιατί να πας;

Δεν είμαι σίγουρη αν αυτό το ερώτημα χρήζει απάντησης για την συγκεκριμένη πρωτεύουσα. Ίσως είναι όνειρο πολλών ίσως και να γίνομαι υπερβολική. Το σύγχρονο Παρίσι έχει αξιοθέατα που θα σας μαγέψουν και δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος αρκετός για να μπορέσει κανείς να τα καταγράψει λεπτομερειακά.

Ας ξεκινήσω από τον διασημότερο δρόμο του κόσμου, τα Ηλύσια Πεδία με πλάτος που αγγίζει τα 71 μέτρα και μήκος 2 χλμ. Είναι η αιτία και η αφορμή να ονομαστεί το Παρίσι η Πόλη του Φωτός αφού το 1828 φωτίστηκαν όλες οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού που από τότε λάμπουν συνεχώς. Τερματίζει στην πλατεία Place Charles-de-Gaulle όπου βρίσκεται και η αψίδα του Θριάμβου. Αν την παρατηρήσει κανείς από ψηλά διαπιστώνει ότι σχηματίζει ένα αστέρι από τις 12 διαφορετικές λεωφόρους που συγκλίνουν εκεί. Η ιστορία λέει πως ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων Ά είπε, απευθυνόμενος προς το στράτευμά του σε μία από τις θριαμβευτικές τους μάχες: “Δεν θα επιστρέψετε στις εστίες σας, παρά μόνο περνώντας κάτω από αψίδες θριάμβων” κι έτσι με εντολή του τον Φεβρουάριο του 1806 ξεκίνησαν τα έργα.

champs.freeminds

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω φυσικά και το ορόσημο της πόλης, την ψηλότερη κατασκευή της, τον Πύργο του Άιφελ. Έχει ύψος 324 μέτρα και είναι επισκέψιμο για το κοινό σε τρείς διαφορετικούς ορόφους. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ προς τιμή της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια αδιάβροχου σιδήρου και ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του παρόλο τα δρακόντεια μέτρα του αρχιτέκτονα.

Construction_of_the_Eiffel_Tower

aifel.freeminds

 

Tips:  Τα αξιοθέατα είναι αμέτρητα και η ομορφιά σκέτη μαγεία για αυτό μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Disneyland, ένα ολοζώντανο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, την Μονμάρτη το χωριό της τέχνης αλλά και του Moulen Rouge καθώς και το θρυλικό παλάτι των Βερσαλλιών.

 

 Βούλα Κ.

 

Leave a Reply