το Αριστερό πρόσημο

Ήμουν και εγώ στην εκδήλωση  με θέμα «Από την τοπική στη ψηφιακή κοινότητα – Νέες τεχνολογίες, δημοκρατία και τοπική ανάπτυξη», το Σάββατο, 12 Απριλίου. Το θέμα σίγουρα ακούγεται πολλά υποσχόμενο και για άτομα που ανήκουν και αγαπούν τον τομέα των νέων τεχνολογιών, σίγουρα άκρως ελκυστικό. Δεν έχει σημασία ποια παράταξη διοργάνωνε αυτήν την εκδήλωση..το θέμα ήταν το τι θα ειπωθεί. Δεν ξέρω λοιπόν αν υπερτερούσε μέσα μου ο ενθουσιασμός ή η περιέργεια για το τι ακριβώς θα συμπεριλάμβανε η σημερινή εκδήλωση…

Πήγα εκεί γεμάτη προσδοκίες για μεγαλεπήβολα ακούσματα… Όμως…αφού περιμέναμε  μια ώρα για να αρχίσει η ομιλία, γιατί βρισκόμασταν όλοι εν αναμονή της κ. Δούρου και  όταν πια κατέφθασε, άρχισε να εκφωνεί προτάσεις εντυπωσιασμού και ταπεινότητας. Αυτό ήταν και το πρώτο σημείο που άρχισα να αμφιβάλλω για τον τρόπο που αποφάσισα να περάσω το Σαββατόβραδο μου…
Ας μοιραστώ λοιπόν μαζί σας τις καθόλΟΥ(Α) επιτηδευμένες δικαιολογίες της…. Μίλαγε, λέει με μια εξαίρετη κυρία της Αριστεράς (κακό δεν το λες αυτό) και δε μπορούσε να της πει ότι πρέπει να φύγει, γιατί έχει καθυστερήσει στην εκδήλωση που η ίδια διοργάνωνε. Άλλωστε μια τόσο νεαρή κυρία, όπως η κ. Δούρου δε θα μπορούσε παρά να να είναι ταπεινή και να ρουφήξει τις γνώσεις που της μετέδιδε σαν σφουγγάρι μια τόσο σοφή κυρία…….

Αφού μας είπε αυτά άρχισε την ομιλία της λέγοντας μας ότι απορεί πως μπορούμε να μιλάμε για τις νέες τεχνολογίες, όταν σύμφωνα με έρευνα που η ίδια μας μετέφερε, το 50% των Ελλήνων δεν έχουν υπολογιστή. Αυτό το θέμα την απασχόλησε σχεδόν καθ όλη την ομιλία της…. Και έτσι αυτό που απασχόλησε εμένα είναι, γιατί καλεί άτομα να μιλήσουν για τις νέες τεχνολογίες όταν δε πιστεύει σε αυτές και θεωρεί ότι σαν χώρα απέχουμε πολύ από αυτές…

Στη συνέχεια σας παραθέτω κάποια αποσπάσματα από την ομιλία της ..αντλώντας στα από την προσωπική της ιστοσελίδα….
Αναφέρει ότι αυτά ήταν τα βασικά, αλλά πιστέψτε με, αυτά ήταν απλά τα μόνα σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης :

• Μέχρι σήμερα οι “εκσυγχρονισμοί” που έχουν επιβάλλει στην κοινωνία οι μνημονιακές κυβερνήσεις συνεπάγονταν κοινωνικό κατακερματισμό, δραστικές περικοπές στην απασχόληση, στις δημόσιες δαπάνες, υπονόμευση της έννοιας του δημόσιου αγαθού.
• Οι πολιτικές που αφορούν στον τεχνικό εκσυγχρονισμό δεν είναι πολιτικά ουδέτερες, άχρωμες και άοσμες. Γιατί πολιτική σημαίνει επιλογή. Επιλογή στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
• Το δικό μας λοιπόν στοίχημα είναι να επανανοηματοδοτήσουμε τη λέξη “εκσυγχρονισμός” σε σχέση με τη δημόσια Διοίκηση και την πληροφορική, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό μια ψηφιακή πολιτική με αριστερό Πρόσημο.
• Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να είναι κινητήριος μοχλός της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Ένα τιτάνιο έργο που προϋποθέτει, καταρχήν την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης βαθιάς υστέρησης της Περιφέρειας στον τομέα αυτόν.
• Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της είναι μεν απαραίτητος, προσκρούει όμως σε σειρά εμποδίων τα οποία πηγάζουν από παγιωμένες, στρεβλές πρακτικές, οι οποίες εξυπηρετούν κατεστημένες απόψεις και συμφέροντα, που θα κάνουν το παν για να μην αλλάξει τίποτε.
• Ωστόσο η «Δύναμη Ζωής» είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τις απόψεις αυτές προκειμένου ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών τεχνολογιών να ανατρέψει τις κατεστημένες πρακτικές και τα συμφέροντα προς όφελος του δημοκρατικού ελέγχου, της αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αφού λοιπόν, διαβάσατε και τα βασικά σημεία της ομιλίας..Σίγουρα θα σας έκανε εντύπωση το ..αριστερό Πρόσημο…
Όπως καταλάβατε λοιπόν, το πρόβλημα της κ. Δούρου δεν ήταν η ψηφιακή πολιτική, αλλά το Αριστερό πρόσημο…
Αυτό ήταν και το σημείο που κατάλαβα ότι πλέον δεν υπάρχουν και πολλές “βάρκες” σωτηρίας, ίσως και καμία.. Όλοι νοιάζονται για το χρώμα του προσήμου που θα μπει μπροστά από την κάθε ενέργεια και όχι για την ενέργεια.

Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι έχω εμπάθεια προς το πρόσωπο της κυρίας αυτής και ότι ενδεχομένως το σχόλιο της για το αριστερό πρόσημο ήταν εν τη ρύμη του λόγου. Όμως το σχόλιο αυτό δεν έμεινε εκεί, καθώς σταμάτησε και το λόγο της ζητώντας από  τους καλεσμένους ομιλητές να την καθησυχάσουν ότι μπορεί να μπει αυτό το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟ.

Μόλις τελείωσε ο ανοιχτός διάλογος με εσάς… Δε θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες.. θα άξιζε όμως να αφιερώσετε λίγο χρόνο να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης για να καταλάβετε τι εννοούν όταν γεμίζουν τις σελίδες τους με εκδηλώσεις και να μου μεταφέρετε και το συναίσθημα που σας άφησε ..

Ήταν απλά άλλη μια αποτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωνε ένας χώρος που αν ήταν δυνατός και αξιόλογος θα έπρεπε να είχε αλλάξει την Ελλάδα. Αλλά, η αδυναμία του να υπερισχύσει δημιουργεί προβληματισμό ως προς το αν  πέρα από το διαφορετικό είδος προσήμου που διαθέτει, διαθέτει  και κάτι άλλο!

Τέλος, δε θα μπορούσα παρά να αναφέρω ότι στην εκδήλωση αυτή η ομιλία του Πρόδρομου Τζιαβού (Ελεύθερο Λογισμικό, ΕΛ/ΛΑΚ) ήταν εκπληκτική !

Αλεξάνδρα…

Leave a Reply