Τζαζ: Η επιτομή του αυτοσχεδιασμού (2)

 

dsgfdh

 “Μάθε τέλεια το μουσικό σου όργανο, μάθε τέλεια τη μουσική και μετά ξέχασε όλες αυτές τις αηδίες και απλώς παίξε!” 

                                                                                                                                                                                                                                                    Charlie Barnet

 

          Στη τζαζ μουσική, η φωνή αλλά και ο ήχος των μουσικών οργάνων, χρησιμοποιούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τα όργανα χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες φωνές! Το ιδιαίτερο χρώμα του «τζαζ ήχου» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανορθόδοξη τεχνική παιξίματος από τους πρώτους και αυτοδίδακτους  μουσικούς της. Οι ρυθμοί της τζαζ μουσικής είναι περισσότερο σύνθετοι με συνεχείς παραλλαγές, ενώ η σύνθεση είναι κατά κανόνα απλή για ενορχήστρωση. Οι δύο βασικές μουσικές  φόρμες που χρησιμοποιεί  είναι το μπλουζ και η μπαλάντα. Κυρίαρχο στοιχείο ακόμα αποτελούν οι ίδιοι οι μουσικοί της Τζαζ και οι προσωπικοί αυτοσχεδιασμοί τους πάνω στο κυρίως μουσικό θέμα.

         Τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται στην  τζαζ είναι η τρομπέτα, το  κλαρινέτο ,το σαξόφωνο ,το τρομπόνι, η κιθάρα, το πιάνο, το κοντραμπάσο, και τα κρουστά. Από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η κιθάρα χρησιμοποιήθηκε ως βασικό όργανο της τζαζ. Οι μουσικοί της τζαζ βασίζονταν στο βασικό ρυθμό, αλλά επιπλέον έκαναν πολλά σόλο αυτοσχεδιάζοντας – “τζαμάροντας”!

       

        Βασικό στοιχείο της τζαζ υπήρξε και παραμένειακόμα ο αυτοσχεδιασμός! Στις αρχές, οι μουσικοί κάνανε ομαδικό αυτοσχεδιασμό. Δηλαδή, περισσότεροι του ενός μουσικοί απομακρύνονταν ταυτόχρονα από την αρχική μελωδία, παίζοντας ο καθένας το δικό του «σόλο», ακούγοντας όμως προσεκτικά το «σόλο» του διπλανού και προσαρμόζοντας ανάλογα το δικό του. Μία ζωντανή και διαφορετική μουσική σε περισσότερα από ένα όργανο γεννιόταν ταυτόχρονα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή! Εκπληκτικό και πολύ δύσκολο εγχείρημα. Λόγω ακριβώς αυτής της τεράστιας δυσκολίας, αλλά και του βεντετισμού που άρχισε να εμφανίζεται ανάμεσα στα μέλη της ίδιας μπάντας, ο ομαδικός αυτοσχεδιασμός, έδωσε γρήγορα τη θέση του στον ατομικό.


Έτσι μετά την αρχική μελωδία που παίζουν όλοι μαζί, αρχίζει το κάθε όργανο τον δικό του αυτοσχεδιασμό. Με αυτή τη μορφή έχει φτάσει στις μέρες μας! Το πιάνο, το μπάσο, η τρομπέτα, τα ντραμς σε ξεσηκώνουν με τους πολυδαίδαλους αυτοσχεδιασμούς τους! Γιατί μη ξεχνάτε πως η Jazz είναι η επιτομή του αυτοσχεδιασμού!

       

 

         Τo free minds σας προτείνει να κάνετε μια πρώτη γνωριμία με τη μουσική της Jazz , μέσα από τους δίσκους των κορυφαίων καλλιτεχνών: 

 Louis Armstrong,  Duke Ellington ,Miles Davis : «At least one day out of the year all musicans should just put their instruments down, and give thanks to Duke Ellington», Charlie Parker,John Coltrane, Dizzy Gillespie,Billie Holiday, Thelonious Monk, Charles Mingus ,Count Basie!

 

Χρο

Leave a Reply